ΗΑΕ: Ακτιβιστές βαφτίστηκαν τρομοκράτες και καταδικάστηκαν σε ισόβια
Διαβάζεται σε 5'Δεκάδες αντιφρονούντες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μία “δίκη-παρωδία”, όπως χαρακτηρίστηκε από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- 11 Ιουλίου 2024 10:23
Δικαστήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 43 ακτιβιστές, την Τετάρτη (10/7), σε μία μαζική δίκη αντιφρονούντων, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι αρχές ξεκίνησαν τη μαζική δίκη κατά τη διάρκεια της COP28, της διεθνούς συνάντησης για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι το 2023, κατηγορώντας 84 συνολικά κατηγορούμενους για την ίδρυση “τρομοκρατικής οργάνωσης”, την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση αυτής.
Η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 7 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο τα ΗΑΕ αναγνώρισαν τη διεξαγωγή της δίκης μόλις ένα μήνα αφότου ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι την έφεραν στο φως της δημοσιότητας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης, ακόμη και τα ονόματα των κατηγορουμένων κρατήθηκαν μυστικά από την κυβέρνηση και έγιναν γνωστά μόνο εν μέρει μέσω διαρροών.
Από τους κατηγορούμενους,
- Το 93% είχαν ήδη δικαστεί με τις ίδιες κατηγορίες στην τελευταία μαζική δίκη το 2012-2013
- Σχεδόν οι μισοί (34) είχαν υπογράψει το ψήφισμα υπέρ της δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2011
- Το 83% (60) βρισκόταν ήδη στη φυλακή για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την προηγούμενη μαζική δίκη (2012-13)
Όπως αναφέρει το abcnews, οι ακτιβιστές κατηγορήθηκαν ότι είχαν σχέση με τη “Μουσουλμανική Αδελφότητα”, μία ισλαμική οργάνωση, η οποία στα ΗΑΕ έχει χαρακτηριστεί ως “τρομοκρατική” και, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, καταδικάστηκαν από το Ομοσπονδιακό Εφετείο του Άμπου Ντάμπι ως εξής:
- 43 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη
- 5 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές φυλάκισης 15 ετών
- 5 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές φυλάκισης 10 ετών
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι καταδικασθέντες “έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν και να επαναλάβουν βίαια γεγονότα στη χώρα, παρόμοια με αυτά που συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες – συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών – που οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς, καθώς και στην καταστροφή εγκαταστάσεων, και στην επακόλουθη διάδοση πανικού και τρόμου μεταξύ του λαού”, ανέφερε το WAM.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν τους καταδικασθέντες με τη βία ή τη “Μουσουλμανική Αδελφότητα”.
Διάσημοι ακτιβιστές μεταξύ των καταδικασθέντων
Αν και το WAM δεν ανέφερε τα ονόματα των καταδικασθέντων, μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν σε ισόβια, φαίνεται πως είναι και ο ακτιβιστής Nasser bin Ghaith, ένας ακαδημαϊκός που κρατείται από τον Αύγουστο του 2015 για τις αναρτήσεις του στο Twitter κατά της Αιγύπτου, συμμάχου των ΗΑΕ.
Ο Ghaith καταδικάστηκε για “επικοινωνία με μυστικές οργανώσεις που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα”, καθώς και για “προσβλητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο”, σύμφωνα με το κρατικό μέσο.
Ήταν μεταξύ δεκάδων ακτιβιστών που καταδικάστηκαν στα Εμιράτα, σε μια περίοδο μαζικής καταστολής, μετά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011.
Επίσης μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν την Τετάρτη (10/7) είναι και ο Ahmed Mansoor, παραλήπτης του Βραβείου Martin Ennals για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2015. Ο Mansoor είχε επανειλημμένα προκαλέσει την οργή των αρχών των ΗΕΑ, για τον αγώνα του υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και τις δημοκρατικές ελευθερίες ελευθερίες συνολικά, στην ομοσπονδία των επτά σεΐχηδων.
Όπως είχε γράψει και το AP, ο Mansoor είχε στοχοποιηθεί με ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας στο iPhone του το 2016, πιθανόν από την κυβέρνηση των Εμιράτων πριν από τη σύλληψή του το 2017 και την καταδίκη του σε 10 χρόνια φυλάκιση για την ακτιβιστική του δράση.
Σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες για βασανιστήρια
Η απόφαση του ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκάλεσε άμεσα τις έντονες αντιδράσεις κορυφαίων οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για “παρωδία της δικαιοσύνης” και “πλήγμα στην ανερχόμενη κοινωνία των πολιτών στα Εμιράτα”, έκανε λόγο η ερευνήτρια για τα ΗΑΕ στο Human Rights Watch, Τζόι Σέα. “Τα Εμιράτα έχουν σύρει δεκάδες από τους πιο αφοσιωμένους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών σε μια ντροπιαστικά άδικη δίκη, γεμάτη παραβιάσεις των διαδικασιών και καταγγελίες βασανιστηρίων“.
“Δυστυχώς, αυτές οι ποινές ήταν εντελώς προβλέψιμες”, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υπεράσπισης Κρατουμένων των Εμιράτων, μιας ομάδας υπεράσπισης κρατουμένων στην εξορία, Μοχάμεντ αλ-Ζάαμπι. “Από την αρχή, ήταν σαφές ότι αυτή η δίκη ήταν απλώς μια πρόφαση για τη συνέχιση της κράτησης των φυλακισμένων ακόμη και μετά την εκπλήρωση των ποινών τους”.
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε επίσης τις ποινές και τη νομική διαδικασία συνολικά, λέγοντας ότι οι κατηγορούμενοι “κρατήθηκαν σε παρατεταμένη απομόνωση, στερήθηκαν επαφής με τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους τους και υπέστησαν στέρηση ύπνου μέσω συνεχούς έκθεσης σε δυνατή μουσική“. Επίσης, απαγορεύτηκε στους κατηγορούμενους να λάβουν τα πιο βασικά έγγραφα του δικαστηρίου.
“Η δίκη παραβίασε πολλαπλές θεμελιώδεις αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ότι δεν μπορείς να δικάσεις το ίδιο άτομο δύο φορές για το ίδιο έγκλημα, και της αρχής ότι δεν μπορείς να τιμωρήσεις άτομα αναδρομικά βάσει νόμων που δεν υπήρχαν κατά τη στιγμή της υποτιθέμενης παράβασης”, δήλωσε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, Ντέβιν Κένι.