Ιαπωνία: Ανησυχία για τη ρίψη ραδιενεργού νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα – Στο Τόκιο εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ

Ιαπωνία: Ανησυχία για τη ρίψη ραδιενεργού νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα – Στο Τόκιο εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ
Πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα AP Photo/Hiro Komae

Αγωνία αλλά και αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές αλιευτικές κοινότητες για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον ωκεανό. Η διαδικασία, το σημείο απόρριψης και ο έλεγχος του ΔΟΑΕ.

Στην Ιαπωνία έφθασε σήμερα Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, όπου αναμένεται να παρουσιάσει αποτίμηση του σχεδίου της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον Ειρηνικό ωκεανό μέρος νερών που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο κ. Γκρόσι θα συναντηθεί σήμερα στο Τόκιο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και με τον ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προτού επισκεφθεί αύριο Τετάρτη στη Φουκουσίμα το εργοστάσιο που υπέστη τριπλή καταστροφή την 11η Μαρτίου 2011 — όταν επλήγη από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα.

Πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα Hiro Komae, File/AP Photo

Το τσουνάμι προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε διαρροές ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.

Πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα Hiro Komae/AP Photo

Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη, όμως οι αρχές της Ιαπωνίας είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, δηλαδή την αποθήκευση περίπου 1,33 τόνου υδάτων –από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες–, καθώς οι δυνατότητες για αυτό προσεχώς φθάνουν σε κορεσμό.

“Πράσινο” από τον ΔΟΑΕ

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει αυτά τα νερά στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΔΟΑΕ, μολαταύτα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ρίψη δεν θα ξεκινήσει παρά έπειτα από την “πλήρη εξέταση“, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γκρόσι εντός της ημέρας.

«Η εξέταση από τον ΔΟΑΕ, που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τη διαχείριση και την εφαρμογή των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας, είναι απαραίτητη στις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σήμερα ο Χιροκάζου Ματσούνο, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα συντρίμμια στη Φουκουσίμα AP Photo/David Guttenfelder, Pool, File

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε.

“Σήμα κινδύνου” από νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού

Από τον περασμένο Γενάρη, όταν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως τα ύδατα από το εργοστάσιο πιθανόν θα ριχτούν στη θάλασσα, νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού είχαν καλέσει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να καθυστερήσει τη ρίψη υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τη μόλυνση των ψαριών και άλλων θαλάσσιων όντων, καταστρέφοντας την αλιεία.

Το Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF), στο οποίο ανήκουν 17 νησιωτικά κράτη, είχε εκφράσει την ανησυχία πως το νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές αλιείας από τις οποίες εξαρτώνται τα μέλη του.

Πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Hiro Komae, File/AP Photo

Από αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.

«Η περιοχή μας επιμένει πως δεν πρέπει να γίνει καμία ρίψη ώσπου όλα τα μέρη να επαληθεύσουν ότι είναι ασφαλής», τόνιζε ο Γενικός Γραμματέας του PIF, ο Χένρι Πούνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδιδόταν απευθείας μέσω διαδικτύου στη Σούβα, στα νησιά Φίτζι.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Η εκτίμηση που αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εντός της ημέρας δεν μπορεί να δώσει την «άδεια» προκειμένου η Ιαπωνία να προχωρήσει στη ρίψη νερού μολυσμένου με ραδιενέργεια από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα, ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα-Νταΐτσι 2021 Hiro Komae/AP

Η έκθεση δεν μπορεί να αποδείξει πως είναι νόμιμη η ρίψη του μολυσμένου νερού από τις ιαπωνικές αρχές στη θάλασσα, ούτε απαλλάσσει την Ιαπωνία από τις ηθικές της ευθύνες, επιχειρηματολόγησε η πρεσβεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα