Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα αφήνει το παλάτι για να παντρευτεί έναν “κοινό θνητό”

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα αφήνει το παλάτι για να παντρευτεί έναν “κοινό θνητό”
Η πριγκίπισσα Μάκο και ο αρραβωνιαστικός της Κέι Κομούρο AP

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας τα αφήνει όλα πίσω για τον έρωτα. Αποφάσισε να παντρευτεί έναν "κοινό θνητό" με αποτέλεσμα να θεωρείται και η ίδια πλέον "απλή πολίτης".

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας θα παντρευτεί έναν κοινό θνητό σε μια λιτή τελετή την Τρίτη ύστερα από τριετή αρραβώνα που σημαδεύθηκε από ένα σκάνδαλο και φημολογία στον Τύπο, προκαλώντας στην 29χρονη ανιψιά του Ιάπωνα αυτοκράτορα διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Η ίδια θα θεωρείται πλέον απλή πολίτης μετά τον γάμο της με τον Κέι Κομούρο, έναν 30χρονο Ιάπωνα απόφοιτο νομικής που ζει στη Νέα Υόρκη, όπως ορίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι κανόνες που αφορούν τις γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Ο γάμος τους την Τρίτη θα αφορά κυρίως την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Το να παντρευτεί ένα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας έναν κοινό θνητό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιαπωνία, ωστόσο το να γίνει μια τόσο λιτή αυτοκρατορική γαμήλια τελετή είναι κάτι σπάνιο. Η Μάκο αρνήθηκε ακόμα και το έκτακτο επίδομα του 1,3 εκατ. δολαρίων που δίδεται στις γυναίκες που αποχωρούν από την οικογένεια.

Ο αρραβώνας που αρχικά αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τον ιαπωνικό λαό σύντομα επισκιάστηκε από προβλήματα καθώς τα ταμπλόιντ έκαναν λόγο για οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε τη μητέρα του Κομούρο, με αποτέλεσμα ο Τύπος να στραφεί σε εκείνον.

Απουσία ξεκάθαρων εξηγήσεων από την Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου (IHA), που οργανώνει τις ζωές των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, το θέμα απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, που συνήθως είναι πολύ προσεκτικά με ό,τι αφορά τον αυτοκρατορικό οίκο.

Η ιστορία τους ξεκίνησε σχετικά ήσυχα το 2017 όταν ο ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του. «Θα είμαι ευτυχισμένη εάν μπορέσω να δημιουργήσω μια ζεστή οικογένεια γεμάτη χαμόγελα», δήλωσε η Μάκο σε συνέντευξη Τύπου, όταν τα γεμάτα αγάπη βλέμματα που αντάλλασαν γοήτευσαν τους Ιάπωνες.

Οι ταμπλόιντ έκαναν λόγο για οικονομική διαμάχη μεταξύ της μητέρας του Κομούρο και του πρώην αρραβωνιαστικού της, με τον άνδρα να υποστηρίζει ότι μητέρα και γιος δεν του είχαν επιστρέψει χρέος ύψους περίπου 35.000 δολαρίων. Ο Κομούρο είπε ότι τα χρήματα είχαν δοθεί ως δώρο, όχι ως δάνειο. Το 2021, εξέδωσε μια εξήγηση 24 σελίδων και είπε ότι θα πληρώσει προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Φεβρουάριο του 2018, ο γάμος αναβλήθηκε έως το 2020, κατά τα φαινόμενα για να υπάρξει περισσότερος χρόνος «προετοιμασίας». Έξι μήνες αργότερα ο Κομούρο αναχώρησε για τη νομική του Πανεπιστημίου Φόρνταμ και επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα.

«Η αυτοκρατορική οικογένειά θα πρέπει να ζει χωρίς προβλήματα που να αφορούν τα χρήματα, την οικονομία ή την πολιτική», δήλωσε ο Ακινόρι Τακαμόρι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kokugakuin στο Τόκιο. «Ηθικά, ο ιαπωνικός λαός θέλει να είναι άμεμπτη».

Ο πατέρας της Μάκο, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου το 2018 ότι αν δεν επιλυθεί το οικονομικό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει ο γάμος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η κόρη του «δεν μιλούν και τόσο συχνά τελευταία». Απρόθυμα ενέδωσε αφού η Μάκο εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο γάμος είναι «απαραίτητη επιλογή» τον Νοέμβριο του 2020.

Γάμος χωρίς ευλογία

Ο Κομούρο επέστρεψε τον Σεπτέμβριο την Ιαπωνία ως απόφοιτος του Φόρνταμ και εργαζόμενος σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, αλλά η αλογοουρά που είχε προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης καθώς θεωρήθηκε ένδειξη «ασέβειας». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε τους γονείς της Μάκο, φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα αλλά χωρίς την αλογοουρά. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης τον επέκριναν για την καθυστερημένη του άφιξη λόγω της κίνησης στον δρόμο.

Μετά τη γαμήλια τελετή, η Μάκο –που ποτέ δεν είχε επώνυμο ούτε διαβατήριο– θα ετοιμαστεί για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

Αν και η ιστορία τους προκάλεσε συγκρίσεις με το ζεύγος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στη Βρετανία, που εγκατέλειψαν τα βασιλικά τους καθήκοντα το 2020 και μετακόμισαν στις ΗΠΑ, ο Τακαμόρι επισημαίνει βασικές διαφορές.

«Δεν υπάρχει θέση για τον Κομούρο στην Ιαπωνία και άρα η Μάκο, παρά την αγάπη της για την οικογένειά της, δεν μπορεί να μείνει. Δεν είναι ότι έχει έρθει σε ρήξη με την οικογένειά της».

Οι απλοί Ιάπωνες έχουν μικτά συναισθήματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Ως πατέρας θυγατέρων, νομίζω ότι είναι αρκετά επίπονο για έναν πατέρα να αναγνωρίζει ένα γάμο που δεν έχει ευλογηθεί», δήλωσε ο 63χρονος οδοντίατρος Γιοσινόρι Οκάμπε.

Ωστόσο ο 29χρονος Τσιάκι Καντότα δήλωσε ότι είναι προσωπικό ζήτημα: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τους αφήσουμε στην ησυχία τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα