Ιαπωνία: Συναγερμός από τον πρωθυπουργό – Σε “ελεύθερη πτώση” οι γεννήσεις

Ιαπωνία: Συναγερμός από τον πρωθυπουργό – Σε “ελεύθερη πτώση” οι γεννήσεις
Παιδί στην Ιαπωνία Koji Sasahara/AP Photo

Τον κίνδυνο να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία αντιμετωπίζει η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Φούμιο Κισίντα, λόγω της πτώσης του ποσοστού των γεννήσεων.

Τώρα ή ποτέ” είναι το μότο που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα σύμφωνα με τον οποίο τα ποσοστά γεννήσεων βρίσκονται “στο χείλος της καταστροφής”, με τη χώρα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να λειτουργεί πλέον ως κοινωνία.

Και αυτό γιατί εκτιμάται πως η Ιαπωνία των 125 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε λιγότερες από 800.000 γεννήσεις το 2022, αριθμός ο οποίος τη δεκαετία του 1970 ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.

Σε πολλές χώρες τα ποσοστά των γεννήσεων επιβραδύνονται, ωστόσο το πρόβλημα στην Ιαπωνία είναι πιο σοβαρό καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων.

Η Ιαπωνία έχει τώρα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στον κόσμο – περίπου 28% – μετά τη μικροσκοπική πολιτεία του Μονακό, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα του αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία“, είπε ο Κισίντα στους νομοθέτες και πρόσθεσε πως “η επικέντρωση της προσοχής στις πολιτικές σχετικά με τα παιδιά και την ανατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περιμένει και δεν μπορεί να αναβληθεί”, τονίζοντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις δαπάνες της για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά.

Ωστόσο, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν παρόμοιες στρατηγικές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Το 2020, όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές προέβλεψαν ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα μειωθεί από το ανώτατο όριο των 128 εκατομμυρίων το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Σημειώνεται πως ο πληθυσμός σήμερα είναι λίγο λιγότερο από 125 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Ιαπωνία συνέχισε να εφαρμόζει αυστηρούς νόμους για τη μετανάστευση -εκτός ορισμένων χαλαρώσεων που ισχύουν-, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί λένε τώρα ότι πρέπει οι κανόνες να χαλαρώσουν περαιτέρω για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης της κοινωνίας της.

Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους ζωής, την παρουσία των περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία, καθώς και μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία “φιλοξενεί” τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, μετά το μικρό Μονακό και καταγράφει λιγότερες γεννήσεις από ποτέ.

Μέχρι το 2050, θα μπορούσε να χάσει το ένα πέμπτο του σημερινού πληθυσμού της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα