IDF: “Είμαστε κοντά στις πύλες της Γάζας” – Δεκάδες νεκροί στην Τζαμπάλια

Διαβάζεται σε 7'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια AP

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σφυροκόπημα της Γάζας με τις δυνάμεις του Ισραήλ να δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την “εξόντωση των τρομοκρατών”. Τουλάχιστον 195 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια, λέει η Χαμάς

Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Γάζας λίγες ώρες μετά τον δεύτερο βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια σε 24 ώρες και τις εκκλήσεις για προστασία του άμαχου πληθυσμού και κατάπαυση του πυρός να πληθαίνουν.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της 162ης Μεραρχίας των IDF, ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρίσκονται “στις πύλες της πόλης της Γάζας”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιτζίκ Κοέν τόνισε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες, “καταστρέψαμε μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της Χαμάς, επιτεθήκαμε στις στρατηγικές εγκαταστάσεις της, όλη τη συστοιχία εκρηκτικών της, τις υπόγειες σήραγγές της και άλλες εγκαταστάσεις που καταστρέψαμε πλήρως”.

Χαμάς: Τουλάχιστον 195 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εικόνες του ισοπεδωμένου από το δεύτερο χτύπημα του Ισραήλ προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού εδάφους, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δήλωσε ότι αυτός ο νέος βομβαρδισμός “σκότωσε ολόκληρες οικογένειες”.

Παρότι κανένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή δεν είναι δυνατός επί του παρόντος, το πλήγμα προκάλεσε τεράστια καταστροφή στον καταυλισμό όπου αρκετά κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, κατήγγειλε σήμερα τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την “τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας”. “Αυτή είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο”, δήλωσε σε ανακοίνωση εκφράζοντας θλίψη για “τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει” για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Επιβεβαίωσαν το χτύπημα οι Ισραηλινοί

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα ότι μία έκρηξη στη συνοικία των προσφυγικών καταυλισμών στην Τζαμπάλια οφειλόταν σε αεροπορική επιδρομή, ενώ ανακοίνωσαν πως κατά τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή σκοτώθηκε ένας ακόμη διοικητής της Χαμάς.

Στην ανακοίνωση που δημοσίευσαν νωρίτερα ανέφεραν:

“Νωρίτερα σήμερα, με βάση ακριβείς πληροφορίες, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν ένα συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στη Τζαμπαλίγια. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς εξοντώθηκαν κατά την επίθεση. Η Χαμάς χτίζει σκόπιμα την τρομοκρατική της υποδομή κάτω, γύρω και μέσα σε κτίρια πολιτών, θέτοντας σκόπιμα σε κίνδυνο τους αμάχους της Γάζας. Ο Ισραηλινός Στρατός παροτρύνει τους κατοίκους της Γάζας σε αυτή τη γειτονιά να εκκενώσουν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των πληγμάτων στους αμάχους. Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να καλεί όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να εκκενωθούν προς τα νότια σε μια ασφαλέστερη περιοχή”.

“Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε”

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δημοσιοποίησαν βίντεο από την ανάκριση συλληφθέντος μαχητή της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Άμερ Άμπου Γκόσα ακούγεται να εξιστορεί την επίθεση στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, όπου μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν την πύλη και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. “Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε”, λέει στον ανακριτή, “να σκοτώσουμε όποιον δούμε και να επιστρέψουμε στη Γάζα”.

Στη διάρκεια της ανάκρισης, ο Άμπου Γκόσα βλέπει βίντεο από σημεία άλλων επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και, όταν ερωτάται να εξηγήσει αν διακρίνει διαφορά με τις φρικαλεότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απαντά: “Δεν υπάρχει διαφορά. Είδα βίντεο που ήταν χειρότερα από (φρικαλεότητες) του Ισλαμικού Κράτους”.

 

“Η Χαμάς έχει μόνο δύο επιλογές, τον θάνατο ή την παράδοση”

Το βράδυ της Τετάρτης (1/11), ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, στην 26η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε πως “τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων”.

“Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ.

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Ένας πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά “δεν μπορεί να έχει νικητή”, τόνισε από την πλευρά της η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας «τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Επιτροπή καταδίκασε σθεναρά την “κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον πολιτικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο περισσότερα από 3.500 παιδιά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023″ και δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχη” για την τύχη των παιδιών που παραμένουν όμηροι της Χαμάς. Η Επιτροπή, έργο της οποίας είναι να επιβλέπει την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ζητά επίσης να μπει τέλος στις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών” στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

“Κατά τον πρώτο μήνα αυτού του πολέμου, φρικτές πληροφορίες έκαναν λόγο για ενέργειες που απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως για ακρωτηριασμούς, τραυματισμούς, απαγωγές, εξαναγκαστική εκτόπιση, στέρηση ιατρικών υπηρεσιών, τροφίμων και νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνους που ζητούν κατάπαυση του πυρός υπογραμμίζουν οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αποτελέσει “την αρχή για συνομιλίες με στόχο την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή”, σημειώνεται.

Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε ο πόλεμος να μην “ξεφύγει εκτός ελέγχου”.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα, επισκεπτόμενος τη Λωρίδα της Γάζας, ότι η υπηρεσία θα παραμείνει «στο πλευρό των Παλαιστινίων» στον θύλακα αυτόν παρά τον πόλεμο.

«Το κατηγορηματικό μήνυμά μου, το σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του προσωπικού και τους κατοίκους της Γάζας είναι ότι η UNRWA θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστίνιων προσφύγων και των Παλαιστινίων εδώ στη Γάζα», είπε στους δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ που μπήκε στον θύλακα αφού ξέσπασε ο πόλεμος.

Στην ολιγόωρη παραμονή του στη Γάζα ο Λαζαρινί επισκέφθηκε ένα σχολείο στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι. «Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι όλοι εκεί κάτω ζητούσαν τρόφιμα και νερό. Είδαμε σχεδόν όλα τα παιδιά να λένε ότι χρειάζονται φαγητό, χρειάζονται νερό. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο στη Γάζα όταν ερχόμουν εδώ έπειτα από κάποια σύρραξη», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα