Ίδρυση νέου κόμματος στη Γερμανία

default image

Η ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα "Η Αριστερά"(Die Linke), αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία

Η ίδρυση στη Γερμανία ενός νέου κόμματος με το όνομα “Η Αριστερά” (Die Linke), και η εκλογή του Οσκαρ Λαφοντέν ως ενός από τους δύο προέδρους του, συνιστά σοβαρή πρόκληση προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μπορεί έτσι να χάσει πολλές ψήφους προς τα αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα αυτό μπορεί να λάβει σε όλη τη Γερμανία ως και 24%, και να αποτελέσει την τρίτη δύναμη, μετά τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες.

Στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, ο 63χρονος Λαφοντέν δήλωσε ότι είναι σοσιαλιστής και ο αυθεντικός κληρονόμος του Βίλι Μπραντ, απέναντι σε ένα SPD “που διέλυσε το κοινωνικό κράτος”.

Η γέννηση της Αριστεράς ήταν προϊόν του γάμου ανάμεσα στους μετακομμουνιστές του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), τους κληρονόμους δηλαδή του καθεστώτος που άσκησε επί 40 χρόνια τη δικτατορία του προλεταριάτου στην ανατολική Γερμανία, και τους σοσιαλδημοκράτες και συνδικαλιστές που αποχώρησαν από το SPD και συγκρότησαν την Εκλογική Αλτερνατίβα για την Εργασία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η συγχώνευση εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο από τα συνέδρια των δύο κομμάτων με πλειοψηφίες που θυμίζουν παλιά κομμουνιστικά κόμματα: από τους 750 συνέδρους, εκείνοι που διαφώνησαν μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Στη σημερινή Ομοσπονδιακή Βουλή, που έχει 614 έδρες, η συμμαχία που μετατράπηκε σε κόμμα έχει 54 βουλευτές. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2005 κέρδισε 8,7% και αναδείχθηκε σε τέταρτη δύναμη, πάνω από τους Πράσινους. Από τότε δεν έπαψε να ενισχύεται, και σήμερα θεωρείται πια ένα κόμμα με μέλλον.

Στις εκλογές που έγιναν στις 13 Μαϊου στη Βρέμη, η Αριστερά κατόρθωσε για πρώτη φορά να εισέλθει σε ένα περιφερειακό κοινοβούλιο της δυτικής Γερμανίας με ποσοστό 8,4%. Αυτό συνέβη παρά τα λάθη που διαπράχθηκαν, όπως το ότι συμπεριελήφθη στις λίστες των υποψηφίων ένας ακροδεξιός.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αριστερά είναι να απαλλαγεί από την εικόνα του περιθωριακού κόμματος που προήλθε από τους πρώην κομμουνιστές. Στην Ανατολή (δηλαδή στην πρώην Ανατολική Γερμανία), το PDS και τώρα η Αριστερά πετυχαίνουν ποσοστά πάνω από 20%, και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι σκέπτεται να τους ψηφίσει το 44% των ψηφοφόρων. H Αριστερά έχει περισσότερα από 70.000 μέλη (60.000 από το PDS και 11.500 από την Αλτερνατίβα), γεγονός που τη φέρνει στην τέταρτη θέση σε ολόκληρη τη Γερμανία, πάνω από τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής της Ελ Παϊς στο Βερολίνο, η εδραίωση της Αριστεράς συνιστά μείζονα αλλαγή στο πολιτικό πεδίο της Γερμανίας, αφού τα 25 χρόνια που ακολούθησαν την είσοδο των Πράσινων στη Βουλή είχαν χαρακτηριστεί από την παρουσία τεσσάρων κομμάτων. Με πέντε κόμματα, η συγκρότηση συμμαχιών θα γίνει πιο δύσκολη, όπως φάνηκε ήδη το 2005, όταν η μόνη βιώσιμη λύση μετά τις εκλογές ήταν η συγκρότηση συνασπισμού ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες.

Αυτήν ακριβώς την επιλογή επικρίνουν με ιδιαίτερη επιθετικότητα τα στελέχη της Αριστεράς. Καταγγέλλουν επίσης την πολιτική των μεταρρυθμίσεων του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, την οποία ακολούθησε η Αγγελα Μέρκελ, καθώς και την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Επικρίνουν την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνηση και εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις οικονομικές επιλογές του Βερολίνου. Και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων συμφωνεί.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font