Ιγκόρ Κιρίλοφ: Τι αποκαλύπτουν τα βίντεο για τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού
Διαβάζεται σε 7'Μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο της δολοφονίας του Ιγκόρ Κιρίλοφ μαρτυρούν το είδος, την ισχύ και τον τρόπο πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανισμού.
- 17 Δεκεμβρίου 2024 18:10
Βίντεο και φωτογραφίες από την έκρηξη στη Μόσχα που σκότωσε τον Ρώσο Αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ και τον βοηθό του κατακλύζουν το διαδίκτυο, με τους ειδικούς να μελετούν εξαντλητικά το υλικό αυτό, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα για το πώς συνέβη η έκρηξη.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός, όπως έγινε γνωστό, είχε τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό πατίνι έξω από την πόρτα συγκροτήματος κατοικιών από όπου εξήλθε ο Κιρίλοφ.
Πλάνα που το BBC Verify διαπίστωσε ότι είναι αυθεντικά, δείχνουν δύο άτομα να βγαίνουν από το κτίριο πριν σημειωθεί έκρηξη κοντά στην είσοδο. Τα ρούχα τους έχουν το ίδιο χρώμα με εκείνα που φορούσαν οι σοροί που καταγράφηκαν αμέσως μετά.
Ένα σκούτερ φαίνεται να είναι στηριγμένο κοντά στην πόρτα. Μετά την έκρηξη δεν διακρίνεται τίποτα άλλο, καθώς το υπόλοιπο βίντεο είναι καλυμμένο από τα συντρίμμια της έκρηξης.
Σε άλλα πλάνα που ανέλυσε το BBC Verify, κομμάτια του ηλεκτρικού σκούτερ φαίνονται να βρίσκονται ανάμεσα σε συντρίμμια, μεταξύ δύο σωμάτων και μιας κατεστραμμένης πόρτας.
Μια κοντινή εικόνα του σκούτερ, που επαληθεύτηκε συγκρίνοντάς την με τα συντρίμμια, δείχνει ότι είναι σχεδόν άθικτο – εκτός από το τιμόνι του που λείπει.
Ειδικοί από την Janes, έναν ιδιωτικό οργανισμό ανοιχτών πηγών ερευνών, είπαν στο BBC Verify ότι οι εικόνες υποδεικνύουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (IED), αντί για ένα συμβατικό όπλο.
«Από τις διαθέσιμες εικόνες του σκούτερ, φαίνεται ότι είναι αρκετά άθικτο, οπότε η επίδραση φαίνεται να είναι περισσότερο κατακερματισμός παρά έκρηξη», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού στο BBC Verify.
Τι σημαίνει η χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED)
Το IED είναι ένας τύπος «σπιτικής» βόμβας, η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές και συνήθως περιέχει εύκολα προμηθευόμενα εξαρτήματα – όπως καρφιά, γυαλί ή μεταλλικά θραύσματα – σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Ντέιβιντ Χήθκοτ, διευθυντής πληροφοριών στην εταιρεία ανάλυσης ασφαλείας McKenzie Intelligence, υπέδειξε επίσης ότι η συσκευή φαίνεται να είναι ένα IED.
«Τα IED μπορούν να κατασκευαστούν σκόπιμα έτσι ώστε να μοιάζουν με καθημερινά αντικείμενα που δεν θα τραβούσαν την προσοχή», δήλωσε στο BBC Verify. «Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι η συσκευή ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα σκούτερ, πιθανότατα χρησιμοποιώντας εκρηκτικό στρατιωτικής κλάσης, όπως (αλλά όχι απαραίτητα) το Semtex, αντί για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό».
Πρόσθεσε ότι η επίθεση «δείχνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο εξειδίκευσης και μπορεί να απαιτούσε μήνες προετοιμασίας», οι οποίοι θα περιλάμβαναν «σημαντική παρακολούθηση του ατόμου που αποτελούσε τον στόχο πριν την επίθεση».
Τι είπαν για την έκρηξη ρωσικά ΜΜΕ
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης προχώρησαν στην υπόθεση ότι μια συσκευή είχε τοποθετηθεί στο τιμόνι του σκούτερ.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε επίσης, επικαλούμενη πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο μηχανισμός πιθανότατα ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Ο κ. Χήθκοτ συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι ένα ραδιοφωνικό σήμα από ένα τηλέφωνο ή ένα τηλεχειριστήριο αυτοκινήτου ενδέχεται να ήταν το ερέθισμα για την ενεργοποίηση της συσκευής.
«Ο επιτιθέμενος θα πρέπει να έχει οπτική επαφή με τη συσκευή και να πιέσει ένα διακόπτη για να προκαλέσει την έκρηξη όταν ο στόχος έρθει εντός εμβέλειας», είπε στο BBC Verify. «Η εγγύτητα του επιτιθέμενου στη συσκευή εξαρτάται από τον πομπό ή τον δέκτη που χρησιμοποιείται».
Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η βόμβα περιείχε έως 300 γραμμάρια εκρηκτικού υλικού. Σύμφωνα με ένα εργαλείο του ΟΗΕ για την εκτίμηση της ζημιάς από εκρήξεις, 300 γραμμάρια εκρηκτικού υλικού ισοδύναμου με TNT μπορούν να σπάσουν μικρά παράθυρα από απόσταση περίπου 17 μέτρων, ή να προκαλέσουν ζημιά σε τούβλινα σπίτια από απόσταση 1,3 μέτρων.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας έχει δείξει σε ρωσικά μέσα εικόνες που είπε ότι είναι συντρίμμια από την έκρηξη, τα οποία προσγειώθηκαν στο διαμέρισμά του απέναντι από το σημείο της επίθεσης. Το BBC Verify δείχνει αυτές τις εικόνες σε ειδικούς όπλων για να βοηθήσει να διαπιστωθεί αν μπορεί να προέρχονται από τη συσκευή.
Η έκταση της έκρηξης
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η πολυκατοικία όπου σκοτώθηκε ο αντιστράτηγος Κιρίλοφ είναι σχετικά καινούργια και ολοκληρώθηκε το 2019. Τα διαμερίσματα είναι υψηλής ποιότητας, με κάποια να διατίθενται για περίπου 20 εκατομμύρια ρούβλια διαδικτυακά.
Στα βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC, φαίνεται ένα μικρό πλήθος να συγκεντρώνεται γύρω από τα σώματα, τα οποία βρίσκονται στην καλυμμένη με χιόνι οδό. Οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είναι επίσης ορατά στα πλάνα.
Και τα δύο βίντεο τραβήχτηκαν σε έναν δρόμο που κοιτάζει βόρεια προς το Ριαζάνσκι Προσπέκτ, στη Μόσχα, και δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα το πρωί της Τρίτης. Δείχνουν ζημιά στην πρόσοψη του κτιρίου, με τούβλα διασκορπισμένα γύρω και πόρτες ανοιχτές, μόλις λίγα μέτρα από τα σώματα.
Ένα άλλο βίντεο καταγράφει μια φωτεινή λάμψη λίγο εκτός κάδρου. Η δύναμη της έκρηξης ρίχνει χιόνι από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά στο σημείο της έκρηξης.
Το δημοφιλές κανάλι στο Telegram Mash ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άλλα διαμερίσματα στον δρόμο επηρεάστηκαν από την έκρηξη.
Ποιος ήταν ο Κιρίλοφ – Οι κατηγορίες σε βάρος του
Ο Ιγκόρ Κιρίλοφ ήταν ανώτερος Ρώσος στρατηγός και επικεφαλής των ρωσικών Δυνάμεων Άμυνας κατά των Πυρηνικών, Βιολογικών και Χημικών Όπλων (NBC).
Το Κίεβο θεωρούσε τον Κιρίλοφ εγκληματία πολέμου και «απολύτως θεμιτό στόχο», καθώς τον κατηγορούσε ότι είχε διατάξει τη χρήση στον πόλεμο απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον ουκρανικών δυνάμεων.
Η Ρωσία αρνείται τις ουκρανικές κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης και ο Κιρίλοφ, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε δύο γιούς, είχε εμφανισθεί μερικές φορές στην κρατική τηλεόραση κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παραβιάζει πρωτόκολλα πυρηνικής ασφάλειας.
Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σκότωσε τον ρώσο αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ με ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε στο Reuters πηγή στην εν λόγω υπηρεσία.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό από ανεξάρτητη πηγή.
Τον Οκτώβριο η Βρετανία είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Κιρίλοφ και των δυνάμεών του πυρηνικής προστασίας για χρήση παραγόντων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή ταραχών, καθώς και για πολλαπλές αναφορές για χρήση της τοξικής ασφυξιογόνου ουσίας χλωροπικρίνης στο πεδίο της μάχης.
Στην Ουκρανία, εισαγγελείς είχαν ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, ότι απήγγειλαν ερήμην κατηγορίες σε βάρος του Κιρίλοφ για τη φερόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, σύμφωνα με την ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα Kyiv Independent που επικαλέσθηκε την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Δολοφονίες σε ρωσικό έδαφος που αποδίδονται στην Ουκρανία
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι έχει πραγματοποιήσει σειρά στοχευμένων δολοφονιών στο έδαφός της από το Φεβρουάριο 2022 που άρχισε ο πόλεμος της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.
Στις πιο προβεβλημένες από τις δολοφονίες αυτές περιλαμβάνονται ο φόνος, το 2022, της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του ρώσου εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ο φόνος του μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, που υποστήριζε τον πόλεμο, σε βομβιστική επίθεση σε καφενείο το 2023 και ο πυροβολισμός, πέρυσι, ενός ρώσου κυβερνήτη υποβρυχίου που κατηγορούνταν από το Κίεβο για εγκλήματα πολέμου.
Τα ρωσικά στρατεύματα άμυνας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές επιθέσεις, γνωστά ως RKhBZ, που διοικούσε ο Κιρίλοφ, είναι ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό συνθήκες ραδιενεργού, χημικής και βιολογικής μόλυνσης και έχουν ως αποστολή την προστασία χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν σε ακραίες συνθήκες.