Ήλθε το τέλος του φρικτού υγρού της κολονοσκόπησης
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε έναν τρόπο που θα απαλλάξει από τα τέσσερα λίτρα του φρικτού υγρού όποιον προετοιμάζεται να κάνει κολονοσκόπηση.
- 01 Αυγούστου 2022 14:36
Το 2020 έγιναν 1.930.000 διαγνώσεις για καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού, παγκοσμίως. Aντιστοιχούσαν στο 10% όλων. Έχασαν τη ζωή τους 916.000 άνθρωποι -το 9.4% όσων παραδόθηκαν σε αυτήν τη μάστιγα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτός ο τύπος καρκίνου έγινε ο δεύτερος πιο θανατηφόρος –μετά εκείνου των πνευμόνων.
Οι εκτιμήσεις -με βάση την πρόβλεψη για τη γήρανση, την αύξηση του πληθυσμού και την ανθρώπινη ανάπτυξη-, θέλουν τα περιστατικά να φτάνουν στα 3.200.000 το 2040. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που προκύπτουν από τη μετατόπιση στη δυτικοποίηση του τρόπου ζωής και της διατροφής.
Δεν βοηθά ιδιαίτερα και το γεγονός ότι τα συμπτώματα του καρκίνου στο παχύ έντερο εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένα στάδια (το 1/4 των διαγνώσεων γίνονται όταν πια είναι αργά για θεραπείες), με την έγκαιρη ανίχνευση να είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη των μεταστάσεων, τη μείωση της θνησιμότητας, τη βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας της μελλοντικής ζωής.
Το όπλο που έχουμε είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και η κολονοσκόπηση. Ο εχθρός της κολονοσκόπησης είναι η προετοιμασία -αν υποθέσουμε ότι η διαδικασία τακτοποιείται μια χαρά με τη βοήθεια μέθης.
Για την ακρίβεια, το μεγάλο εμπόδιο είναι τα τέσσερα λίτρα του απίστευτα φρικτού -σε γεύση και υφή-, υγρού που πρέπει να πιούμε παραμονή της εξέτασης -ώστε να αδειάσουμε το έντερο μας, σε διαδικασία που κρατά έως το ξημέρωμα.
Eφόσον κάνουμε το χρέος μας, πηγαίνουμε στο γιατρό και μας υποβάλει στη διαδικασία κατά την οποία ένας εύκαμπτος σωλήνας που λέγεται κολονοσκόπιο και έχει στην άκρη μικροσκοπική κάμερα, εισάγεται στον ορθό και έτσι ο γιατρός μπορεί να δει όσα υπάρχουν στο εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Τι μπορεί να υπάρχει εκεί; Πολύποδες ή άλλοι τύποι μη φυσιολογικού ιστού, που μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, όπως μπορούν να ληφθούν και δείγματα ιστών (βιοψία).
Το υγρό που είναι μεν, απαραίτητο, αλλά είναι και αντικίνητρο υπάρχει από το 1984. Έως τότε χρησιμοποιούσαν καθαρτικά, για διαδοχικές ημέρες. Προτιμήθηκε, γιατί έδινε το ίδιο αποτέλεσμα σε λίγες ώρες. Προφανώς και στις δεκαετίες που ακολούθησαν ερευνήθηκαν άλλες επιλογές (πχ ροφήματα με γεύσεις ή μπάρες), αλλά δεν αποδείχθηκαν το ίδιο αποτελεσματικά. Κάποια περιμένουν ακόμα να μάθουν αν θα εγκριθούν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Όπως ενημερώνει η Washington Post, ο FDA έδωσε την έγκριση του σε ένα χάπι που λέγεται Sutab.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για συσκευασία με 24 χάπια. Τα 12 θα πρέπει να λαμβάνονται δυο ημέρες πριν την εξέταση και τα υπόλοιπα αρκετές ώρες πριν τη διαδικασία. Το νερό παραμένει ως στοιχείο (θα χρειάζεται να πίνουμε 1.5 λίτρο την ημέρα), αλλά στη φυσική του μορφή -και γεύση.
Όπως είπε ο ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής ιατρικής στο Indiana University School of Medicine, Douglas K. Rex στο αμερικανικό μέσο “το εξαιρετικό με το Sutab. Και πάλι θα περνάμε ώρες στην τουαλέτα, χωρίς όμως να πρέπει να πιούμε κάτι που έχει απαίσια γεύση. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα”.
Προς το παρόν, το Sutab δεν καλύπτεται από τις ασφάλειες και τις ασφαλιστικές στις ΗΠΑ -γιατί δεν έχει αποδειχθεί σε εύρος χρόνου πως είναι καλύτερο από τις φθηνότερες εναλλακτικές. Το κόστος του ανέρχεται στα 120 δολάρια (117 ευρώ). Είναι πολλά (και δη αν σκεφτείτε πως πρόκειται για θειικό νάτριο, θειικό μαγνήσιο και χλωριούχο κάλιο), αλλά η άλλη επιλογή είναι τα τέσσερα λίτρα του ανυπόφορου υγρού. Και όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις