Ημέρα της Γυναίκας: Πως “γεννήθηκε” το κίνημα #MeToo

Ημέρα της Γυναίκας: Πως “γεννήθηκε” το κίνημα #MeToo
Γυναικεία πορεία ενάντια στη σεξουαλική βία στο Λος Άντζελες (φωτογραφία αρχείου) AP

Το hashtag #MeToo ξεκίνησε από μία ακτιβίστρια, στην Αμερική το 2006, η οποία δεν γνώριζε σε καμία περίπτωση την εμβέλεια που θα λάβανε το συγκεκριμένο κίνημα στο μέλλον.

Η Ιστορία του κινήματος #MeToo είναι πολύ “απλή”. Η φράση που έχει κατακλύσει τα social media, ξεκίνησε όταν μια 12χρονη διηγήθηκε μια προσωπική ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης, που είχε βιώσει σε μία γυναίκα ακτιβίστρια και εκείνη της απάντησε “MeToo”, δηλαδή “Και εγώ έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο”.

Το MeToo είναι ένα κίνημα αμοιβαίας κατανόησης, μια αλυσίδα αληθειών, που ήταν αναγκαίο να έρθει και στην Ελλάδα προκειμένου να ξεσκεπάσει δημόσια πρόσωπα, αλλά και μη, που κάποτε έμοιαζαν αθώα.

Το κίνημα μπορεί να ξεκίνησε από το 2006 στην Αμερική, όμως οι περισσότερες Δυτικές χώρες βίωσαν το #MeToo από το 2017 και έπειτα. Πολλές μάλιστα από τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει αρκετές πρωτοβουλίες, με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη και πράξεις που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα.

Η φράση MeToo πρωτοειπώθηκε στην Αμερική το 2006 από την δικηγόρο και ακτιβίστρια Tarana Burke. H Tarana Burke ήταν στέλεχος του 21st Century Youth Leadership Movement, μια ομάδα που προετοιμάζει τα παιδιά να γίνουν δημιουργικοί και ανθεκτικοί ηγέτες του μέλλοντος.

Το 21st Century Youth Leadership Movement, είχε κάποιες κατασκηνώσεις όπου πήγαιναν τα παιδιά και συζητούσαν για πιο ευαίσθητα θέματα με ειδικούς, ώστε να βοηθηθούν. Σε αυτές η Tarana Burke πήγαινε για να μιλήσει και να βοηθήσει τα παιδιά.

Η Tarana Burke, ιδρυτής του κινήματος #MeToo, βαδίζει με άλλους σε πορεία στο Λος Άντζελες AP

Η φράση MeToo προέκυψε ύστερα από μια ανοιχτή συζήτηση, όταν ένα κορίτσι 12 ετών την πλησίασε και της είπε ότι ήθελε να μιλήσει μαζί της ιδιαιτέρως. Το 12 κορίτσι μοιράστηκε στην Burke ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, από έναν φίλο του πατέρα της. Η Burke τότε της απάντησε “Me Too”, καθώς κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην ίδια, όταν ήταν μικρή.

Η Tarana Burke, ξεκίνησε μετά από αυτή τη συζήτηση να χρησιμοποιεί το MeToo για να βοηθήσει άλλες γυναίκες, με παρόμοιες εμπειρίες, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ακουστούν δίχως φόβο.

Το σκάνδαλο Weinstein

Το #MeToo ως κίνημα πυροδοτήθηκε σχεδόν 10 χρόνια αργότερα με τον Harvey Weinstein και είναι γνωστό ως φαινόμενο Weinstein. Το φαινόμενο αυτό, είναι ουσιαστικά μια παγκόσμια τάση, στην οποία αποκαλύπτονται σεξουαλικές επιθέσεις, από διάσημους ή ισχυρούς άντρες.

Ο Harvey Weinstein στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου) AP

Το πρώτο παγκόσμιο κύμα καταγγελιών σημειώθηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017. Ο Ron Farrow, δημοσιογράφος του New Yorker, με την βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey, έβγαλε τα “άπλυτα” του Harvey Weinstein, ισχυρού άντρα του Hollywood, στη φόρα. Περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν υποβάλει καταγγελίες εναντίον του Weinstein, ανάμεσά τους είναι και πολλές διάσημες γυναίκες αλλά και πρώην σύντροφοι του ισχυρού άνδρα.

Η ιστορία έληξε ένδοξα, αφού ο Wienstein, μετά το σκάνδαλο που δημοσιεύτηκε στο New Yorker, απολύθηκε αμέσως από την εταιρεία του, The Weinstein Company, και διαγράφηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Ο Weinstein κρίθηκε ένοχος για δύο από τα πέντε κακουργήματα τον Φεβρουάριο του 2020 και καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης.

Το #MeToo και η αλλαγή νομοθεσίας

Στη Γαλλία το κίνημα MeToo ξεκίνησε με το hashtag #BalanceTonPorc (“Εκθέστε το γουρούνι σας”), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Sandra Muller στο Twitter. Το #BalanceTonPorc προκάλεσε, πολύ σύντομα, ένα μεγάλο κύμα καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης στα social media, όμως έλαβε και αρκετές αρνητικές κριτικές λόγω του ονόματός του.

Διαμαρτυρία γυναικών για το κίνημα MeToo στην Γαλλία (φωτογραφία αρχείου) AP


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron είχε δηλώσει πριν την εκλογή του, ότι προτεραιότητά του θα είναι να καταπολεμήσει τον σεξισμό στη χώρα. Η Γαλλία αποτέλεσε μια από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσε δια νόμου τη σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.

Σε περίπτωση απόκλισης από το νόμο, επιβάλλεται πρόστιμο έως 750 €, το ποσό ανεβαίνει ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να επιβληθεί μέχρι και φυλάκιση.

Στην Σουηδία, το κίνημα MeToo έγινε εμφανές το 2017, όταν γυναίκες που προέρχονταν από διαφορετικά επαγγελματικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, άρχισαν να μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες που είχαν υποστεί οι ίδιες σεξουαλική κακοποίηση.

Η χώρα κλονίστηκε ιδιαίτερα από τις συνέπειες της υπόθεσης Jean-Claude Arnault. Ο Arnault ήταν γνωστός φωτογράφος και σύζυγος γνωστής ποιήτριας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για βιασμό που διαπράχθηκε το 2011. Δεκαοκτώ γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Arnault για σεξουαλική επίθεση.

Ο Jean-Claude Arnault φτάνει στο εφετείο (φωτογραφία αρχείου) AP


Ένα πολιτικό αποτέλεσμα του κινήματος #MeToo στη Σουηδία, ήταν ένας νέος νόμος περί συναίνεσης στην σεξουαλική πράξη, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018. Ο νέος νόμος ουσιαστικά απαγορεύει το μη συναινετικό σεξ.

Το κίνημα MeToo εκδηλώθηκε έντονα και στην Ισπανία μέσα από καταγγελίες διάσημων γυναικών, κυρίως γνωστών ηθοποιών. Το κίνημα έγινε ιδιαίτερα γνωστό με το hashtag #yotambien, που σημαίνει “εγώ επίσης”.

Η Ισπανική κυβέρνηση μετά από τη σειρά καταγγελιών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να ακολούθησε το Σουηδικό πρότυπο σχετικά με το νόμο της συναίνεσης στην σεξουαλική πράξη.

Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Μαδρίτη το 2020(φωτογραφία αρχείου) AP


Συγκεκριμένα κατέθεσε το 2020 στη βουλή, ένα νέο νομοσχέδιο σχετικά με τον νομικό ορισμό του βιασμού. Ο νέος νόμος ορίζει ότι “μόνο το ναι σημαίνει ναι”, δηλαδή ότι χωρίς συναίνεση η σεξουαλική πράξη αντιμετωπίζεται ως βιασμός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font