Ινδία: Ορκίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός ο Μόντι

Διαβάζεται σε 3'
Ναρέντρα Μόντι
Ναρέντρα Μόντι AP

Ορκίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ινδίας ο Ναρέντρα Μόντι, μετά την οριακή νίκη στις εκλογές

Ο Ναρέντρα Μόντι, ηγέτης του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Bharatiya Janata (BJP), ορκίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ινδίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Rashtrapati Bhavan, την επίσημη κατοικία του Ινδού προέδρου.

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία υπό την ηγεσία του BJP του κ. Μόντι κέρδισε τις γενικές εκλογές με 293 έδρες, με μικρότερη διαφορά από αυτή που προέβλεπαν τα exit polls.
Οι εκλογές είδαν μια αναζωπύρωση της αντιπολίτευσης της Ινδίας, η οποία κέρδισε 234 έδρες, όπως σημειώνει το BBC.

Χιλιάδες καλεσμένοι παρακολούθησαν τα εγκαίνια του στο προεδρικό μέγαρο του Δελχί. Ανάμεσά τους είναι οι αρχηγοί των γειτονικών κρατών του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ, της Σρι Λάνκα και των Μαλδίβων.

Στο Δελχί, το οποίο κηρύχθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον χώρο της τελετής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρόεδρος Ντραουπάντι Μούρμου ορκίζει επίσης το συμβούλιο υπουργών του νέου υπουργικού συμβουλίου του κ. Μόντι.

Τα exit polls προέβλεπαν απόλυτη νίκη του κόμματός του BJP, το οποίο κυβέρνησε την Ινδία για μια δεκαετία, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές.

Το μπλοκ του NDA στηρίχθηκε σε δύο βασικούς συμμάχους, το Κόμμα Telugu Desam (TDP) και το Janata Dal (United) JD(U), για να υπερβεί το όριο των 272 εδρών που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, οι εκλεγμένοι βουλευτές ψήφισαν τον κ. Μόντι ως ηγέτη της Lok Sabha (της κάτω βουλής του κοινοβουλίου), ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του BJP και ηγέτη της NDA.

Δεν είναι σαφές ποιες παραχωρήσεις μπορεί να διαπραγματεύτηκαν οι σύμμαχοί του σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους. Τα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς επιδιώκουν καίριες υπουργικές θέσεις.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία INDIA, με επικεφαλής το κόμμα του Κογκρέσου, χαρακτήρισε τις εκλογές ως εντολή κατά της κυβέρνησης του κ. Μόντι.

Ο κ. Μόντι, ωστόσο, αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα την Παρασκευή, λέγοντας: “Η αντιπολίτευση προσπάθησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του 2024 Lok Sabha ως απώλεια για εμάς. Αλλά δεν χάσαμε, δεν χάσαμε ποτέ, δεν θα χάσουμε ποτέ”.

Ο κ. Μόντι ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εντολή τους και δήλωσε ότι θα κάνει «τα πάντα» για να εξαλείψει τη διαφθορά και τη φτώχεια.

«Η ενδυνάμωση των φτωχών και της μεσαίας τάξης είναι η προτεραιότητά μας», είπε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Μόντι και το κόμμα του κατηγορήθηκαν από επικριτές ότι χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, επιτίθενται στη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας και φυλακίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή, ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμμαχία NDA ήταν «δεσμευμένη στην αρχή του “sarva panth sambhava” (θρησκευτική ισότητα)».

Η συμμαχία INDIA δήλωσε ότι θα εκπληρώσει το καθήκον της στο κοινοβούλιο κρατώντας την κυβέρνηση υπό έλεγχο και προστατεύοντας το σύνταγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα