Ινδονησία: Πόνος, οργή και αναπάντητα ερωτήματα για τα δακρυγόνα – Μαρτυρίες που “καίνε” την αστυνομία

Ινδονησία: Πόνος, οργή και αναπάντητα ερωτήματα για τα δακρυγόνα – Μαρτυρίες που “καίνε” την αστυνομία
AP Photo/Achmad Ibrahim

Δριμύ κατηγορώ στην αστυνομία της Ινδονησίας για τη ρίψη δακρυγόνων που επιδείνωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση εντός του γηπέδου με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μία άνευ προηγουμένου γηπεδική τραγωδία με 125 -μέχρι στιγμής- νεκρούς.

Δικαιολογημένη οργή και σωρεία ερωτημάτων, που μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα, έχει προκαλέσει η διαχείριση των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν εντός του σταδίου Kanjuruhan από την αστυνομία της Ινδονησίας, η οποία επικρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε και κατηγορείται πως οδήγησε σε χάος που προκάλεσε τον θάνατο 125 φιλάθλων και τον τραυματισμό άλλων 320.

Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ανήλθε σε 32 από 17, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η ηλικία τους είναι από 3 έως 17 ετών, όπως είπε στο Reuters ο Ναχάρ, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Γυναικείας Ενδυνάμωσης και Προστασίας του Παιδιού.

Οι άνδρες της αστυνομίας φέρονται να έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εντός του γηπέδου για να καταστείλουν την εισβολή των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας (Arema FC), οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά την ήττα από την Persebaya Surabaya.

Η ρίψη χημικών φέρεται να προκάλεσε πανικό, με αποτέλεσμα αρκετοί φίλαθλοι που έψαχναν τρόπους διαφυγής την ώρα των επεισοδίων να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου, μεταξύ αυτών και παιδιά.

Ωστόσο, μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στις κερκίδες φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τις αρχές, αυξάνοντας τις πιέσεις για διερεύνηση της αστυνομικής επέμβασης, καθώς ισχυρίζονται πως στόχος των δακρυγόνων δεν ήταν μόνο όσοι συνεπλάκησαν με την αστυνομία, αλλά και φίλαθλοι που έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες να φύγουν από το γήπεδο. Μάλιστα, αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε και κάποια σχετική οδηγία στις κερκίδες, οδηγώντας έτσι στον απόλυτο πανικό και τον θάνατο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, είτε από ασφυξία, είτε επειδή ποδοπατήθηκαν.

“Κρατιόμουν στις εξέδρες ακόμα και όταν τα δακρυγόνα με έπνιγαν”, είπε ένας φίλαθλος στον Guardian, τονίζοντας πως “στα 20 χρόνια μου ως οπαδός της Arema δεν είχα νιώσει ποτέ τόσο τρομοκρατημένος όσο εκείνο το βράδυ”.

Η οδηγία της FIFA και η έρευνα που θα δώσει απαντήσεις

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Zainudin Amali είπε ότι, μετά από εντολή του προέδρου Τζόκο Ουιντόντο, θα επισκεφτεί το γήπεδο και θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο γήπεδο μαζί με τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας, Listyo Sigit Prabowo.

Παράλληλα, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη διερευνητική ομάδα για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

Από την πλευρά του, ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής Ασίας, Human Rights Watch, κάλεσε τον Πρόεδρο Joko Widodo να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα και να παρουσιάσει δημόσια τα αποτελέσματα: Όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτήν την καταστροφή, ανεξάρτητα από το καθεστώς ή τη θέση τους. Δεν αρκεί η εθνική αστυνομία και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας να διεξάγουν τη δική τους έρευνα γιατί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να υποβαθμίσουν ή να υπονομεύσουν την πλήρη ευθύνη των εμπλεκόμενων αξιωματούχων“, τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως “Η FIFA θα πρέπει επίσης να διεξαγάγει τη δική της έρευνα και να εκδώσει μια δημόσια έκθεση για τα ευρήματά της για το τι συνέβη”.

Την επομένη της τραγωδίας, ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo είχε δηλώσει πως ελπίζει οι αρχές να επαναπροσδιορίσουν την ασφάλεια στους αγώνες καθώς και πως η τραγωδία αυτή θα είναι και η τελευταία στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η θέση των αρχών πάντως ήταν ότι στο γήπεδο “επικράτησε αναρχία”, με τον Nico Afinta, αρχηγό της τοπικής αστυνομίας να αναφέρει πως “οπαδοί άρχισαν να επιτίθενται στους αστυνομικούς, καίγοντας αυτοκίνητα”.

Σημειώνεται πως η FIFA, η οδηγία της οποίας απαγορεύει τη ρίψη δακρυγόνων εντός γηπέδων, ζήτησε αναφορά για το περιστατικό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζάνι Ινφαντίνο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως “μια μαύρη μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση”. Ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έδωσαν συλλυπητήρια, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν από τον αγώνα τους την Κυριακή.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν, όταν με το πέρας του αγώνα οπαδοί της Arema FC της ομάδας που ηττήθηκε από την Persebaya Surabaya εισέβαλαν στο γήπεδο διαμαρτυρόμενοι με την αστυνομία που βρισκόταν στον χώρο να απαντά με βία και εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από ασφυξία. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν στο γήπεδο, με το ξέσπασμα των επεισοδίων έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο με αποτέλεσμα αρκετοί να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου, μεταξύ αυτών και παιδιά.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο στάδιο, ωστόσο εξαιτίας του πανικού και των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει ελάχιστοι γιατροί κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο και να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι νεκροί ανέρχονταν σε 174 στη συνέχεια οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων από την τραγωδία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί.

Από τους νεκρούς της τραγωδίας 78 ήταν κάτω των 30 ενώ από αυτούς 38 ήταν παιδιά και έφηβοι. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις 10 ετών. Όσον αφορά στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 323 τραυματίες με περισσότερους από 100 να βρίσκονται σε ΜΕΘ και 11 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση

“Πολλοί από τους φίλους μας έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της απάνθρωπης αντίδρασης των αστυνομικών” είπε ο Muhammad Rian 22 ετών με δάκρυα στα μάτια, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Kanjuruhan με ένα σπασμένο χέρι. “Τόσες ζωές χάθηκαν άδικα”. Πολλοί από τους τραυματίες στο εν λόγω νοσοκομείο υπέφεραν από μετατραυματικό στρες ενώ αντιμετώπιζαν δυσκολία στην αναπνοή και έλλειψη οξυγόνου.

Μια από τις χειρότερες τραγωδίες σε γήπεδο

Η τραγωδία στην Ινδονησία είναι μια από τις χειρότερες που έχουν συμβεί ποτέ σε γήπεδο.

Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού – Αργεντινή στη Λίμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες του Βελγίου, όταν οπαδοί συνεθλίβησαν σε έναν τοίχο που στη συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ (Αγγλία) και της Γιουβέντους (Ιταλία).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989, 97 οπαδοί της Λίβερπουλ που παρευρέθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ, πέθαναν από ασφυξία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα