Ινδονησία: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά εκκλησιών – 11 νεκροί
Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντόντο έδωσε εντολές στην αστυνομία για την εξάρθρωση του δικτύου των δραστών, που έκαναν τις επιθέσεις κατά τριών εκκλησιών στην πόλη Σουραμπάγια - Οι βομβιστές αυτοκτονίας χρησιμοποίησαν δύο παιδιά
- 13 Μαΐου 2018 14:40
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τριών εκκλησιών στην πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με συνέπεια τον θάνατο 11 ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων (Amaq news agency) των τζιχαντιστών.
Ωστόσο, η ανάληψη της ευθύνης έγινε χωρίς να παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις.
“Τρεις επιθέσεις μαρτύρων προκάλεσαν τουλάχιστον 11 νεκρούς και 41 τραυματίες μεταξύ των φρουρών των εκκλησιών και των Χριστιανών στην πόλη Σουραμπάγια της επαρχίας Ανατολική Ιάβα, στην Ινδονησία,” ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών, ανακοίνωσε η αστυνομία της Σουραμπάγια, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας.
Αυτές οι επιθέσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης, έρχονται μερικές ημέρες μετά από ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας.
Εντολή για εξάρθρωση του δικτύου των δραστών
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν “βαρβαρικές πράξεις”, ενώ διέταξε την αστυνομία να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωση του δικτύου των τρομοκρατών.
Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου κι ενώ βρίσκονταν δίπλα στον αρχηγό της αστυνομίας Τίτο Καρναβιάν, ο Γουιντόντο είπε ότι στις βομβιστικές επιθέσεις, οι βομβιστές χρησιμοποίησαν δύο παιδιά.
“Έχω δώσει οδηγίες στην αστυνομία να εντοπίσει και να σπάσει το δίκτυο των δραστών,” είπε χαρακτηριστικά ο Γουιντόντο.
Υπενθυμίζεται ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, μια χώρα 260 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων περίπου το 90% είναι μουσουλμάνοι αλλά έχει επίσης χριστιανούς, ινδουϊστές και βουδιστές. Ως αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις εναντίον εκκλησιών.
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ένοπλες επιθέσεις στη Τζακάρτα τον Ιανουάριο του 2016, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων πολιτών. Οι τέσσερις δράστες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτους και ήταν οι πρώτες τέτοιου μεγέθους στη χώρα από το 2009.