Ηνωμένο Βασίλειο: Ανακαλύφθηκαν εργαλεία 300.000 ετών

Ηνωμένο Βασίλειο: Ανακαλύφθηκαν εργαλεία 300.000 ετών
ASE Senior Archaeologist Letty Ingrey measures the largest giant handaxe © Archaeology South-East/ UCL

Σε μία μεγάλη ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές του UCL Archaeology South-East στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκοντας εργαλεία που χρονολογούνται σχεδόν 300.000 ετών.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφή μερικά από τα μεγαλύτερα λίθινα εργαλεία της πρώιμης προϊστορικής περιόδου της Μεγάλης Βρετανίας, ηλικίας 300.000 ετών σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στο Kent, αποκάλυψαν προϊστορικά αντικείμενα σε ιζήματα της εποχής των παγετώνων σε μια πλαγιά πάνω από την κοιλάδα Medway.

Ειδικότερα, ερευνητές του UCL Archaeology South-East, βρήκαν θάμμενα σε υλικό που γέμιζε μια καταβόθρα και ένα αρχαίο κανάλι ποταμού 800 πέτρινα αντικείμενα, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 300.000 ετών.

Μέσα στα ευρήματα ήταν και δύο γιγαντιαίοι χειροπελέκεις. Αυτό το εργαλείο είναι πέτρινο τεχνουργήμα που έχει κοπεί και στις δύο πλευρές, φτιάχνοντας ένα συμμετρικό σχήμα με μακριά κόψη, το οποίο χρησιμοποιόταν πιθανότατα για σφαγές ζώων και κοπές του κρέατος.

Η Letty Ingrey, ανώτερη γεω-αρχαιολόγος στο UCL Archaeology South-East, δήλωσε:Περιγράφουμε αυτά τα εργαλεία ως «γίγαντες» όταν έχουν μήκος πάνω από 22 εκατοστά, έχοντας δύο σε αυτό το εύρος μεγέθους. Το μεγαλύτερο, ένα κολοσσιαίο μήκος 29,5 εκατοστών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία.”

“Γιγάντιοι χειροπελέκεις σαν κι αυτόν βρίσκονται συνήθως στις περιοχές του Τάμεση και του Medway και χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 300.000 χρόνια. Αυτά οι χειροπελέκεις είναι τόσο μεγάλοι που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν να κρατηθούν και να χρησιμοποιηθούν εύκολα.”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα