ΗΠΑ: Άκαρπες οι ψηφοφορίες για πρόεδρο της Βουλής – Μέχρι πότε θα συνεχίζονται

ΗΠΑ: Άκαρπες οι ψηφοφορίες για πρόεδρο της Βουλής – Μέχρι πότε θα συνεχίζονται
Το καπιτώλιο iStockphoto

Χωρίς αποτέλεσμα διεξήχθησαν οι μέχρι τώρα ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναμένεται και έκτη ψηφοφορία, με τον Κέβιν Μακάρθι να παραμένει επικρατέστερος. Τι ισχύει με τις ψήφους.

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι μέχρι τώρα ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή του προέδρου του Σώματος, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού 20 “αντάρτες” βουλευτές επέλεξαν άλλον υποψήφιο.

Μετά από αυτό το “φιάσκο”, η Βουλή προχωρά απόψε και σε έκτη ψηφοφορία.

Στους πέντε πρώτους γύρους ο Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 203 ψήφους, ενώ το απαιτούμενο ποσό -κατά περιπτώσεις- είναι 218. Η κατάσταση αυτή, πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα, έχει παραλύσει το Σώμα: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν, ούτε να ψηφίσουν νομοσχέδια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τις έρευνες που είχαν υποσχεθεί σε βάρος του Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η τέταρτη ψηφοφορία. Την Τρίτη, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι «υπερσυντηρητικοί» που εκπροσωπούν την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, καταψήφισαν τον Μακάρθι ή προτίμησαν άλλους υποψηφίους, στις τρεις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν.

Κέβιν Μακάρθι AP Photo/Jacquelyn Martin

«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», προέτρεψε νωρίτερα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας.

Η έκκληση δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση. Περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Μπάιρον Ντόναλντς, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση αντί του Μακάρθι.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία ενώ, για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, του τρίτου στην ιεραρχία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.

Το επικό ρεκόρ του 1855

Δεν είναι σαφές το χρονικό πλαίσιο το οποίο θα αναδείξει πρόεδρο της Βουλής, καθώς μπορεί να είναι ζήτημα ωρών ή και εβδομάδων. Τρανό παράδειγμα η ψηφοφορία που διεξήχθη το 1855, όταν και χρειάστηκαν 133 ψηφοφορίες για να εκλεγεί πρόεδρος ο βουλευτής της Μασαχουσέτης, Nathaniel Banks.

Η διαδικασία -που διήρκησε πάνω από ένα μήνα- περιλάμβανε ένα είδος ανάκρισης των τριών υποψηφίων, όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την άποψή τους για την επέκταση της δουλείας.

Τι ισχύει με τις ψήφους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικρατέστερος του αξιώματος Μακάρθι τεχνικά δεν χρειάζεται 218 ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς απαιτείται η πλειοψηφία όσων δίνουν το παρών. Ωστόσο, αν αρκετοί παραλείψουν την ψηφοφορία ή ψηφίσουν “παρών”, ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων για την πλειοψηφία μπορεί να μειωθεί.

Ενδεικτικά, η Νάνσι Πελόζι εξελέγξ πρόεδρος της Βουλής το 2016 με 216 ψήφους. Αντίστοιχα, το 2019 πήρε 220 ψήφους, αφού πέτυχε τους περισσότερους Δημοκρατικούς που της εναντιώθηκαν. Το έκανε συμφωνώντας να υπηρετήσει μόνο μερικά χρόνια, μια υπόσχεση που τήρησε ανακοινώνοντας την απόφασή της τον Νοέμβριο να μην επιδιώξει να επανεκλεγεί για ηγεσία.

Ο πρώην πρόεδρος John Boehner το 2015 κέρδισε την επανεκλογή στο αξίωμα με 216 ψήφους, αφού κέρδισε μια συντηρητική εξέγερση όπως αυτή με την οποία αντιμετωπίζει τώρα ο Μακάρθι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα