ΗΠΑ: Διατηρείται η πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης μιφεπριστόνη

Διαβάζεται σε 4'
Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων διαδηλώνουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο
Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων διαδηλώνουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο 2024 Mark Schiefelbein/AP Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε πως ομάδα γιατρών και οργανώσεων κατά των αμβλώσεων δεν είχε νομική βάση για να αμφισβητήσει την έγκριση του φαρμάκου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Απόφαση – γροθιά στο κίνημα κατά των αμβλώσεων έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην πρώτη σημαντική υπόθεση σχετικά με το δικαίωμα στην αναπαραγωγή από τότε που η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade το 2022.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα, Πέμπτη (13/06) την αγωγή που αμφισβητούσε την προσέγγιση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για τη ρύθμιση του χαπιού άμβλωσης μιφεπριστόνη, αποφασίζοντας ομόφωνα ότι θα συνεχίσει να επιτρέπεται η αποστολή των συγκεκριμένων χαπιών σε ασθενείς χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε γιατρό.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι γιατροί και οι ομάδες κατά των αμβλώσεων που είχαν αμφισβητήσει την πρόσβαση στο φάρμακο δεν είχαν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή. Αν και τεχνικό, το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι σημαντικό επειδή μπορεί να ενθαρρύνει άλλες αμφισβητήσεις της μιφεπριστόνης στο μέλλον.

Το χάπι άμβλωσης μιφεπριστόνη
Το χάπι άμβλωσης μιφεπριστόνη Charlie Riedel, File/AP Photo

“Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων γιατρών εδώ, έχουν ειλικρινείς ανησυχίες και αντιρρήσεις για τη χρήση της μιφεπριστόνης από άλλους και την πραγματοποίηση αμβλώσεων”, έγραψε ο δικαστής Brett Kavanaugh. “Αλλά οι πολίτες και οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν μήνυση απλώς και μόνο επειδή επιτρέπεται σε άλλους να ασκούν ορισμένες δραστηριότητες”, πρόσθεσε.

Στην αμφισβήτηση του φαρμάκου είχε αντιταχθεί σθεναρά η φαρμακοβιομηχανία, η οποία προειδοποίησε ότι μια απόφαση που θα αμφισβητούσε τους κανονισμούς για τη μιφεπριστόνη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε νομικές αμφισβητήσεις που θα αφορούσαν όλα τα είδη φαρμάκων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, έγραψε ο Κάβανο, “η επιθυμία ενός ενάγοντος να καταστήσει ένα φάρμακο λιγότερο διαθέσιμο για άλλους δεν θεμελιώνει δικαίωμα αγωγής. Οι πολίτες και οι γιατροί που αντιτίθενται σε αυτά που ο νόμος επιτρέπει σε άλλους να κάνουν, μπορούν πάντα να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και να επιδιώξουν μεγαλύτερους ρυθμιστικούς ή νομοθετικούς περιορισμούς σε ορισμένες δραστηριότητες”.

“Νίκη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ”

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το χάπι μιφεπριστόνης “σημαντική νίκη” για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση “της διασφάλισης ότι η επιστήμη αποτελεί τον οδηγό για τις ιατρικές αποφάσεις και τη θέσπιση κανόνων”.

Αναγώρισε ωστόσο πως νομικές προκλήσεις κατά των αμβλώσεων θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και στο μέλλον.

Η φροντίδα των αμβλώσεων είναι φροντίδα υγείας και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο, το γραφείο μου θα κάνει πάντα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσει και να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα για τους πολίτες της Νέας Υόρκης”, δήλωσε η Τζέιμς.

Όπως αναφέρει το CNN, η άμβλωση με φαρμακευτική αγωγή και όχι με επέμβαση είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των αμβλώσεων στις ΗΠΑ το 2023 – υπολογίζεται ότι θα γίνουν 642.700 – θα είναι αμβλώσεις με φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου του Ινστιτούτου Guttmacher, ενός οργανισμού έρευνας και πολιτικής που επικεντρώνεται στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Από την έγκρισή της από τον FDA το 2000 έως το 2016, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερες από 2,75 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη μιφεπριστόνη για άμβλωση, σύμφωνα με την Danco Laboratories, μια εταιρεία που διανέμει το φάρμακο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα