ΗΠΑ: Δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Χάρις σε 3 Πολιτείες

Διαβάζεται σε 3'
Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo

Προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις, ωστόσο αναλυτές συμβουλεύουν τους Δημοκρατικούς να είναι προσεκτικοί και όχι υπερβολικά αισιόδοξοι.

Νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δείχνουν την Κάμαλα Χάρις να προηγείται έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε τρεις αμφίρροπες Πολιτείες (swing states), αντιστρέφοντας την εκλογική τάση των τελευταίων μηνών, σε μια ακόμη ένδειξη αλλαγής της δυναμικής που έχει αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες η πλευρά των Δημοκρατικών και της αντίστοιχης πτώσης των Ρεπουμπλικάνων, τρεις μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους New York Times και το Siena College, η Αμερικανίδα νυν αντιπρόεδρος και de facto υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της με 50% έναντι 46% στο Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, τρεις Μεσοδυτικές Πολιτείες, που δεν χαρακτηρίζονται προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων και κρίνουν στην πραγματικότητα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρά τη δυναμική των Δημοκρατικών, η άνοδος της οποίας ξεκίνησε με την είσοδο της Χάρις στην προεδρική κούρσα, ψηφοφόροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθούν να επιλέγουν τον Τραμπ σε βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, αυτά της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, οι ερωτηθέντες θεωρούν την Χάρις πιο έξυπνη και με καλύτερο προφίλ για να κυβερνήσει τη χώρα.

Η ανακοίνωση την Τρίτη του κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, ως υποψηφίου αντιπροέδρου της Χάρις, φαίνεται επίσης να έδωσε περαιτέρω ενθουσιασμό στους Δημοκρατικούς.

Πριν την ανακοίνωση αποχώρησης του 81χρονου Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, ο 78χρονος Τραμπ, εμφανιζόταν ως το φαβορί των εκλογών, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και τη θριαμβευτική ατμόσφαιρα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο, που του έδωσε και τυπικά το προεδρικό χρίσμα.

Η αιφνίδια αποχώρηση του Μπαίντεν και η νέα πνοή που έδωσε η είσοδος της 59χρονης Χάρις στην προεδρική κούρσα, όμως, έχει αποσυντοντίσει την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων, η οποία κατά μεγάλο βαθμό εστίαζε στο προχωρημένο της ηλικίας του Μπάιντεν και τους φόβους για τις σωματικές και πνευματικές του ικανότητες, φόβοι που επαληθεύτηκαν έπειτα από ένα καταστροφικό debate για τον Δημοκρατικό πρόεδρο έναντι του Τραμπ.

Επιθέσεις του Τραμπ για την καταγωγή της Χάρις δεν φαίνεται να έχουν απήχηση και οι διαμάχες που πυροδότησαν παλαιότερα σχόλια του υποψηφίου αντιπροέδρου του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, δεν έχουν επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να επανακτήσουν μια δυναμική στην προεκλογική κούρσα.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό 42% έναντι 37%.

Εντούτοις, αναλυτές και παρατηρητές προειδοποιούν τους Δημοκρατικούς να είναι προσεκτικοί και όχι υπερβολικά αισιόδοξοι, καθώς ο Τραμπ παραμένει φαβορί με βάση άλλες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα