ΗΠΑ: “Ευθεία απειλή” οι πύραυλοι που έλαβε η Ρωσία από το Ιράν – Κυρώσεις στη Μόσχα

Διαβάζεται σε 3'
Βαλλιστικοί πύραυλοι
Βαλλιστικοί πύραυλοι AP Photo Darko Vojinovic

Ανησυχία για την ασφάλεια της Ευρώπης προκάλεσε η δήλωση Μπλίνκεν για τη Ρωσία ότι παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για “ευθεία απειλή”.

Σοβαρή ανησυχία και διπλωματικό “πυρετό” προκάλεσε η είδηση μεταφοράς ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, οι οποίοι πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν αντιπροσωπεύει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου επί Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο.

Σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας αναφέρεται ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστά δραματική κλιμάκωση» και ακολουθεί κύμα κυρώσεων με πρώτο στόχο την αεροπoρική εταιρεία Iran Air.

«Η πράξη αυτή είναι απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών.

Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε το γεγονός και Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «θα εντοπιστούν και θα υποστούν κυρώσεις ιδιώτες και οντότητες στο Ιράν που εμπλέκονται στην παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εμπορικές πτήσεις από το Ιράν

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ισχύσουν νέες κυρώσεις στην Iran Air προς τη Βρετανία και ηπειρωτική Ευρώπη.

«Είναι επικίνδυνη τροπή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το γεγονός ότι το Ιράν αποκτά πρόσβαση στην πολεμική τεχνολογία της Ρωσίας», επισημαίνεται παράλληλα.

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων βεληνεκούς 75 μιλίων, επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα με την ανακοίνωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βρετανία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στην αεροπορική εταιρεία Iran Air.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα