ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η απελευθέρωση τριών κρατουμένων στο Γουαντάναμο
Ανάμεσα στους τρεις κρατούμενους που αποφυλακίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ο Σαϊφουλά Παράτσα, πακιστανός υπήκοος, 73 ετών, που είχε συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.
- 19 Μαΐου 2021 07:55
Τρεις από τους 40 κρατούμενους που παραμένουν στη φυλακή που βρίσκεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γουαντάναμο είδαν την αποφυλάκισή τους να εγκρίνεται από επιτροπή του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η συνήγορος υπεράσπισης του ενός.
Είναι η πρώτη τέτοια απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, του νέου αμερικανού προέδρου.
Ανάμεσα στους τρεις κρατούμενους είναι ο Σαϊφουλά Παράτσα, πακιστανός υπήκοος, 73 ετών, ο γηραιότερος φυλακισμένος στο Γουαντάναμο σήμερα. Είχε συλληφθεί πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως εκατοντάδες άλλοι ύποπτοι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο.
Οι άλλοι δύο φυλακισμένοι είναι ο Άμπντουλ Ραμπάνι, 54 ετών, επίσης πακιστανός υπήκοος, και ο Οθμάν Άμπντουλ αλ Ραχίμ Οθμάν, 40 ετών, από την Υεμένη.
«Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Ο Σαϊφουλά Παράτσα, 73 ετών, εκ των οποίων πέρασε 17 κρατούμενος άδικα, θα επιστρέψει σπίτι του», τόνισε η Σέλμπι Σάλιβαν-Μπένις, η συνήγορός του.
Η ποινικολόγος σημείωσε ότι η αποφυλάκιση των τριών κρατούμενων εγκρίθηκε τη Δευτέρα από αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την ίδια, η αποφυλάκισή τους δεν θα γίνει παρά σε 30 ημέρες, ενώ θα εξαρτηθεί από τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους.
Το Πακιστάν έχει ήδη κάνει σαφές πως είναι ανοικτό στην υποδοχή υπηκόων του οι οποίοι κρατούνται στο Γουαντάναμο. Αλλά η μεταγωγή υεμενιτών κρατούμενων συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, λόγω της κατάστασης στην εμπόλεμη χώρα του αραβικού κόσμου.
Όπως και στην πλειονότητα των υπολοίπων κρατουμένων στο Γουαντάναμο, σε κανέναν από τους τρεις άνδρες δεν είχε απαγγελθεί επίσημα οποιαδήποτε κατηγορία.
Ο Σαϊφουλά Παράτσα, άλλοτε επιχειρηματίας που σπούδασε στις ΗΠΑ και είχε εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών, είχε απαχθεί και συλληφθεί στην Ταϊλάνδη το 2003. Φερόταν να συνεισέφερε στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, της τρομοκρατικής οργάνωσης που κατηγορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Παρότι δηλώνει αθώος και λέει πως αγαπά τις ΗΠΑ, συνεχίζει να κρατείται.
Έχει ήδη εγκριθεί η προσεχής αποφυλάκιση άλλων έξι φυλακισμένων, πέντε ήδη προτού αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Αλλά αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ρεπουμπλικάνος, σταμάτησε τη διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων αυτών.
Ο Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις προκειμένου οι κρατούμενοι σε βάρος των οποίων δεν έχουν στοιχειοθετηθεί και απαγγελθεί κατηγορίες να αφεθούν ελεύθεροι και για να προχωρήσουν οι δίκες όσων κατηγορούνται πως ανήκαν στην Αλ Κάιντα ή είχαν δεσμούς μαζί της.
Στη φυλακή στη βάση Γουαντάναμο, σε αμερικανικό έδαφος στην Κούβα, είχαν φθάσει να κρατούνται ως και 800 ύποπτοι. Ανάμεσα στους 40 που απομένουν υπάρχει ένας αριθμός κατηγορουμένων που φέρονται να συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία και στην διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στην Αλ Κάιντα.
«Έχω τη βεβαιότητα» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα αδειάσει» τη φυλακή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Γουαντάναμο «στο μέτρο που είναι δυνατό», ανέφερε η κυρία Σάλιβαν-Μπένις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις