ΗΠΑ: Εκδηλώσεις τιμής για τον υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Τζον Λιούις
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζον Λιούις στις ΗΠΑ. Η σορός του θα εκτεθεί δημόσια στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον.
- 25 Ιουλίου 2020 21:16
Μια επικήδεια τελετή στην Πολιτεία της Αλαμπάμας εκκίνησε σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Τζον Λιούις, πρωτοπόρου του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, που πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 80 ετών.
Από τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) οι πολίτες συγκεντρώνονταν στο Πανεπιστήμιο Τρόι, στη γενέτειρά του, μπροστά από το φέρετρο, καλυμμένο με την αμερικανική σημαία, του πρώην συνοδοιπόρου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Λόγω της πανδημίας Covid-19, ο επιτρεπόμενος αριθμός των παρισταμένων περιορίστηκε στους 800 και η χρήση της μάσκας ήταν υποχρεωτική.
Παιδί κολίγων, ο Τζον Λιούις ήταν τη δεκαετία του 1960 μια από τις πιο σεβάσμιες φωνές στη χώρα υπέρ της δικαιοσύνης και της ισότητας, προτού εκλεγεί για πρώτη φορά στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1986.
Η σορός του θα μεταφερθεί το πρωί της Κυριακής στη γέφυρα ‘Εντμοντ Πέτους, στη Σέλμα, στην Αλαμπάμα, όπου ο πρώην ακτιβιστής παραλίγο να χάσει τη ζωή του από τον ξυλοδαρμό της αστυνομίας το 1965 κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.
Η σορός θα εκτεθεί δημόσια στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον, τιμή που επιφυλάσσεται στις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ΗΠΑ.
Οι πολίτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον θανόντα την Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη, φορώντας μάσκα και τηρώντας το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η οικογένεια του Τζον Λιούις ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν από όλη τη χώρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προτιμήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα μέσω Διαδικτύου.
Η σειρά των εκδηλώσεων μνήμης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στην Ατλάντα, στη Τζόρτζια, την οποία ο Τζον Λιούις εκπροσώπησε επί 33 χρόνια στο Κογκρέσο.
Εκεί θα ταφεί έπειτα από τη νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελεστεί σε κλειστό κύκλο στην εκκλησία των Βαπτιστών Ebenezer, όπου είχε λειτουργήσει ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Εξέχουσα μορφή του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Τζον Λιούις συμμετείχε στην οργάνωση της διαδήλωσης για την Εργασία και την Ελευθερία στην Ουάσινγκτον, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ομιλία “Έχω ένα όνειρο”.