ΗΠΑ: Έκθεση για διαβαθμισμένα έγγραφα αμφισβητεί τη μνήμη του Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 4'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP

Την οργισμένη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν προκάλεσαν σχόλια για τη μνήμη του που εμπεριέχονται στο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του, Μπο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη (09/02) το βράδυ (σ.σ. 19:45 ώρα ανατολικής ακτής· 02:45 ώρα Ελλάδας), τόνισε πως τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για τη μνήμη του είναι λαθεμένα, ενώ αρνήθηκε πως διατήρησε εσκεμμένα διαβαθμισμένα έγγραφα στην κατοχή του.

Εμφανώς οργισμένος, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως δεν έχει προβλήματα μνήμης, αφού δημοσιοποιήθηκε πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που συμπεριλαμβάνει πολιτικά εκρηκτικά σχόλια, τον παρουσιάζει ως ηλικιωμένο κύριο «με καλές προθέσεις» που όμως «έχει κακή μνήμη».

«Έχω καλές προθέσεις, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει. Δεν έχω προβλήματα μνήμης», αντέταξε ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στάθηκε ιδίως στο ότι ο ειδικός εισαγγελέας Χουρ ανέφερε στο πόρισμα πως δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του Μπο. «Πώς τολμάει, διάβολε;» είπε.

«Δεν πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της μνήμης του προέδρου Μπάιντεν από την έκθεση είναι ακριβής ή κατάλληλη», έγραψε ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

«Η έκθεση χρησιμοποιεί εξαιρετικά επιζήμια γλώσσα για να περιγράψει ένα συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των μαρτύρων: την έλλειψη ανάκλησης γεγονότων ετών».

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ -που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης- δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο και αφορούσε αρχεία που βρέθηκαν στο σπίτι και στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του κ. Μπάιντεν από το 2022-23.

Η έκθεση αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι τα έγγραφα ήταν διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα -το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης- και αφορούσαν το Αφγανιστάν.

Τα αρχεία περιλάμβαναν σημειωματάρια που περιείχαν εγγραφές του κ. Μπάιντεν σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής «που εμπλέκουν ευαίσθητες πηγές και μεθόδους πληροφοριών».

Το πόρισμα της έρευνας επέκρινε τον κ. Μπάιντεν επειδή μοιράστηκε μέρος του ευαίσθητου υλικού των εν λόγω σημειωματάριων με συγγραφέα για τα απομνημονεύματά του, ωστόσο στη συνέχεια ο Χουρ είπε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν την ενοχή του κ. Μπάιντεν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Η δίωξη του κ. Μπάιντεν είναι επίσης αδικαιολόγητη με βάση την εξέταση των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών παραγόντων».

Η έκθεση 345 σελίδων δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει καμία επεξεργασία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 173 συνεντεύξεις με 147 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο πρόεδρος για ακατάλληλο χειρισμό αρχείων, όπως αναφέρει το BBC, διότι «στη δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν στους ενόρκους, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μαζί του, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη».

«Θα ήταν δύσκολο να πεισθούν οι ένορκοι ότι θα έπρεπε να τον καταδικάσουν -έναν πρώην πρόεδρο που τότε θα είχε περάσει αισίως τα 80 του χρόνια- για ένα σοβαρό κακούργημα που απαιτεί την ψυχική κατάσταση της εσκεμμένης συμπεριφοράς».

Η έκθεση του κ. Χουρ ανέφερε επίσης ότι η μνήμη του κ. Μπάιντεν φαινόταν να έχει «σημαντικούς περιορισμούς» κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος (από το 2009-2017) ή «ακόμη και μέσα σε αρκετά χρόνια, όταν πέθανε ο γιος του Μπο» (2015), ανέφερε η έρευνα.

Και πρόσθεσε: «Και η μνήμη του φάνηκε θολή όταν περιέγραφε τη συζήτηση για το Αφγανιστάν, που κάποτε ήταν τόσο σημαντική γι’ αυτόν».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να μην του απαγγελθούν κατηγορίες, σε δηλώσεις του σε ένα καταφύγιο των Δημοκρατικών στο Λίζμπεργκ της Βιρτζίνια, λέγοντας: “Αυτό το θέμα έχει πλέον κλείσει”.

Είπε ότι συνεργάστηκε με τους ερευνητές και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι παρεμπόδισε την έρευνα για τον δικό του υποτιθέμενο κακό χειρισμό μυστικών αρχείων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει φέτος ποινική δίκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι κάθισε σε συνολικά πέντε ώρες συνεντεύξεων στις 8-9 Οκτωβρίου “παρόλο που το Ισραήλ είχε μόλις δεχθεί επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και ήμουν στη μέση του χειρισμού μιας διεθνούς κρίσης”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα