ΗΠΑ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Μπομπ Μενέντεζ

Διαβάζεται σε 4'
Μπομπ Μενέντεζ
Μπομπ Μενέντεζ AP Photo/Mariam Zuhaib

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά κρίθηκε ο Μπόμπ Μενέντεζ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, γράφοντας τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλεσαν “διάφορα αλληλοεπικαλυπτόμενα συστήματα δωροδοκίας” στα οποία ο γερουσιαστής και η σύζυγός του Ναντίν Μενέντεζ δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και πληρωμές αυτοκινήτων και υποθηκών από τρεις επιχειρηματίες που ήθελαν τη βοήθειά του.

Σε αντάλλαγμα για τις δωροδοκίες, ο Μενέντεζ βοήθησε να κατευθυνθούν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, όπου ένας από τους επιχειρηματίες, ο Ουάελ Χάνα, είχε δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να επηρεάσει ποινικές έρευνες που αφορούσαν άλλους δύο επιχειρηματίες, τον Φρεντ Ντάιμπες και τον Χοσέ Ουρίμπε.

Οι επιχειρηματίες Χάνα και Ντάιμπες ήταν συγκατηγορούμενοι στη δίκη του γερουσιαστή και καταδικάστηκαν για κάθε μία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Ο Ουρίμπε δήλωσε ένοχος και κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά το 2017.

Οι ράβδοι χρυσού στη ντουλάπα και τα χρήματα στο σακάκι

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι εξέτασαν μερικές από τις ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες από το σπίτι που μοιραζόταν ο γερουσιαστής με τη σύζυγό του στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι πράκτορες βρήκαν επίσης περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά, μεταξύ των οποίων κάποια ήταν σε φακέλους μέσα σε ένα σακάκι που έφερε το όνομα του γερουσιαστή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η συνηγορία του Μενέντεζ υπέρ των επιχειρηματιών της πολιτείας του ήταν φυσιολογική δραστηριότητα για έναν γερουσιαστή και προσπάθησαν να κατηγορήσουν τη σύζυγό του, την οποία οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως μεσάζοντα για τις δωροδοκίες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν ότι οι ράβδοι χρυσού βρέθηκαν στη ντουλάπα της. Υποστήριξαν ότι οι δυο τους ζούσαν χωριστή ζωή και ότι εκείνη κρατούσε τον σύζυγό της στο σκοτάδι για τα οικονομικά της.

Η υπεράσπιση ανέφερε επίσης ότι για δεκαετίες ο γερουσιαστής συνήθιζε να παίρνει μετρητά από τις τράπεζες και τα αποθήκευε στο σπίτι του. Η μεγαλύτερη αδελφή του κατέθεσε ότι απέκτησε αυτή τη συνήθεια από τους γονείς τους, οι οποίοι διέφυγαν από την Κούβα με μετρητά που ο πατέρας τους είχε αποθηκεύσει σε ένα ρολόι.

Η Ναντίν Μενέντεζ πρόκειται να δικαστεί ξεχωριστά σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν παρακολούθησε τη δίκη του συζύγου της, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Πότε θα ανακοινωθεί η ποινή

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα