ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά το δικαίωμα στην άμβλωση
Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στην Οκλαχόμα AP

Η μια μετά την άλλη, πολιτείες των ΗΠΑ περιορίζουν ασφυκτικά το δικαίωμα στην άμβλωση. Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύει η ζωή της εγκύου θα πραγματοποιούνται εκτρώσεις και στην Οκλαχόμα.

Την σχεδόν ολοκληρωτική ποινικοποίηση των αμβλώσεων νομοθετούν μια σειρά από πολιτείες των ΗΠΑ, με την Οκλαχόμα να προστίθεται τελευταία, σε μια συντονισμένη επιχείρηση των Ρεπουμπλικανών να απαγορεύσουν στις γυναίκες το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιες το τι θα κάνουν με τα σώματά τους.

Το νομοσχέδιο που θα επιβάλει τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία πέρασε σήμερα στην Οκλαχόμα και προβλέπει την ποινικοποίηση της άμβλωσης σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτές όπου θα μπορούσε να «σώσει τη ζωή μιας εγκύου σε επείγουσα ιατρική κατάσταση».

Οι επαγγελματίες υγείας που θα καταδικάζονται αν δεν εφαρμόσουν τον νόμο θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 100.000 δολάρια και 10 χρόνια φυλάκιση.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια συγκυρία όπου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει εδώ και καιρό μια υπόθεση που θα μπορούσε να καταργήσει τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικάνοι: “Πολλές ζωές μωρών θα σωθούν”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Οκλαχόμα, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία, ψήφισε την αποστολή του νομοσχεδίου στο γραφείο του κυβερνήτη με ψήφους 70 υπέρ και 14 κατά.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί για έγκριση στον κυβερνήτη της πολιτείας Κέβιν Στιτ. Ο Ρεπουμπλικανός έχει ήδη δεσμευτεί να υπογράψει κάθε νόμο που περιορίζει τις αμβλώσεις.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της βουλής των αντιπροσώπων, Τζιμ Όλσεν, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, δήλωσε «ενθουσιασμένος» με την ψήφισή του και είπε ότι η νομοθεσία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα «πολλές ζωές μωρών να σωθούν», όπως αναφέρει το BBC.

Ομάδες υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή για το τι θα κάνουν με το σώμα τους λένε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για τις γυναίκες, σημειώνοντας ότι έρχεται αφότου η πολιτεία έγινε βασικός προορισμός για γυναίκες από το γειτονικό Τέξας που αναζητούσαν την δυνατότητα να κάνουν έκτρωση μετά την ψήφιση των εξαιρετικά περιοριστικών νόμων στην πολιτεία τους πέρυσι.

«Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που βλέπουν επί του παρόντος οι πάροχοι υπηρεσιών της Οκλαχόμα είναι “πρόσφυγες” από το Τέξας», δηλώνουν οργανώσεις υπέρ της επιλογής στην άμβλωση. «Τώρα, το μέλλον των κατοίκων της Οκλαχόμα δεν θα περιλαμβάνει αυτή τη βασική υγειονομική περίθαλψη» σημιεώνουν.

Η Tamya Cox-Toure, διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Οκλαχόμα, δήλωσε σε δήλωσή της ότι το νομοσχέδιο χρησιμεύει ως μια «ανησυχητική υπενθύμιση ότι οι ημέρες πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση μπορεί να είναι μετρημένες και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εγγυηθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης».

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να καθορίσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Τα νομοθετικά σώματα στα οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εγκρίνει μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τις αμβλώσεις τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να καθορίσουν την αναμέτρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί έως τα τέλη Ιουνίου για μια υπόθεση που αφορά έναν νόμο του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι συντηρητικοί δικαστές να ανατρέψουν την απόφαση Roe v Wade που νομιμοποίησε την άμβλωση σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο το 1973.

Η απόφαση θα μπορούσε να διακόψει τις υπηρεσίες άμβλωσης για δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες, ενώ πιθανότατα παρόμοιοι νόμοι θα απαγορεύουν την άμβλωση σε σχεδόν δώδεκα πολιτείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα