ΗΠΑ: Η συνήθεια των Ρεπουμπλικανών να απειλούν με εμφύλιο

Διαβάζεται σε 6'
Υποστηρικτές του Τραμπ συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον που θεωρήθηκε ότι πυροδότησε την εισβολή στο Καπιτώλιο
Υποστηρικτές του Τραμπ συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον που θεωρήθηκε ότι πυροδότησε την εισβολή στο Καπιτώλιο John Minchillo, File/AP Photo

Σύμμαχος του “Make America Great Again” καλεί σε “εμφύλιο πόλεμο” αν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει τις εκλογές. Και δεν είναι ο μόνος.

Αν ρωτήσετε έναν υποστηρικτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του κινήματος “Make America Great Again” τι θα συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρία,  Ντόναλντ Τραμπ χάσει τις εκλογές, η απάντηση είναι σχεδόν η ίδια: εμφύλιος πόλεμος.

Το έκανε πριν μερικές ημέρες (και) ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Λανγκ και σύμμαχος του MAGA.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του υποψηφίου αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς (JD Vance), ο Λανγκ είπε ενώπιον ενός ρεπουμπλικανικού ακροατηρίου στο λύκειο που φοιτούσε ο γερουσιαστής του Οχάιο στο Μίντλταουν: “Φοβάμαι ότι αν χάσουμε αυτή τη μάχη, θα χρειαστεί εμφύλιος πόλεμος για να σωθεί η χώρα, και θα σωθεί. Είναι το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας και αν φτάσουμε σε εμφύλιο πόλεμο, χαίρομαι που έχουμε ανθρώπους όπως οι … Bikers for Trump και τον εθνικό πρόεδρο της ομάδας, τον Mark ‘Smitty’ Smith, στο πλευρό μας”.

Είχε προηγηθεί η παρακίνηση, με υψωμένη τη γροθιά, “πολεμήστε, πολεμήστε, πολεμήστε” θυμίζοντας τις στιγμές λίγο πριν την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, σε συγκέντρωση στην κομητεία Μπάτλερ της Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου.

“Είμαστε σε έναν αγώνα για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, έναν αγώνα που δεν μπορούμε ποτέ να φανταστούμε. Πιστεύω ολόψυχα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και … ο Τζέι Ντι Βανς είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τη χώρα μας”, πρόσθεσε ενώ το κοινό ζητωκραύγαζε.

Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Λανγκ – ο οποίος εξελέγη στη Γερουσία του Οχάιο το 2021, αφού είχε υπηρετήσει στην κάτω βουλή της πολιτείας – μίλησε με έναν λιγότερο επιθετικό και σαφώς μετανοημένο τόνο.

“Λυπάμαι για τα διχαστικά σχόλια που έκανα μέσα στον ενθουσιασμό της στιγμής στη σκηνή”, έγραψε ο ίδιος στο Χ. “Ειδικά υπό το φως της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει όλοι να προσέχουμε τι λέγεται σε πολιτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και εμού“.

Η απειλή για εμφύλιο πόλεμο προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς, με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πολιτικής βίας και κάλεσε τους πολιτικούς να “ρίξουν τους τόνους” μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ.

“Φίλοι μου, οι εκκλήσεις για βία απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας μας”, έγραψε ο πρόεδρος σε ανάρτηση στο X που συνδέεται με βίντεο από την ομιλία του Λανγκ. “Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις“.

Αν οι παραπάνω εμπρηστικές δηλώσεις του Τζορτζ Λανγκ σας ακούγονται γνώριμες είναι ίσως γιατί πολλοί είναι οι πολιτικοί της Δεξιάς που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών αν δεν κερδίσει ο Τραμπ. Το έκανε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Εάν δεν κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, μπορεί να μην έχουμε άλλες εκλογές. Σας το λέω! Αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες εκλογές“, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ και κατά το παρελθόν δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε συγκαλυμμένες αναφορές για πιθανή… αναγκαιότητα εμφύλιων συγκρούσεων.

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Jeff Dean/AP Photo

Ο αποπεμφθείς παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον είχε ρωτήσει τον Τραμπ αν πιστεύει ότι το έθνος οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο, με τον ίδιο να απαντά υπογραμμίζοντας το “τεράστιο πάθος και την αγάπη” που ήταν εμφανή στον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του ότι τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την επίθεση μόνο με αρνητικό πρόσημο.

Εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021
Εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 Jose Luis Magana, File/AP Photo

Τα παραδείγματα πολλά. Και ο εμφύλιος απειλή για κάθε τι που θα μπορούσε να βλάψει ή να “αδικήσει” τον Τραμπ. Όπως για παράδειγμα οι κατηγορίες εναντίον του για πληθώρα αδικημάτων.

Ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζιμ Τζάστις στις 16 Ιουλίου, από το βήμα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε πως “θα γίνουμε εντελώς ανισόρροποι αν ο Τραμπ δεν εκλεγεί τον Νοέμβριο”.

Τα ίδια συνέβαιναν και παλαιότερα, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης. Στη Τζόρτζια, ο πολιτειακός γερουσιαστής Κόλτον Μουρ προειδοποίησε ότι τυχόν δίωξη του Τραμπ θα οδηγούσε πιθανότατα σε εμφύλιο πόλεμο. “Δεν θέλω να χρειαστεί να τραβήξω το τουφέκι μου“, είχε δηλώσει ο Μουρ.

Η πρώην υποψήφια κυβερνήτρια των Ρεπουμπλικανών της Τζόρτζια, Κάντις Τέιλορ, ακολούθησε και η ίδια τη συγκεκριμένη ρητορική, περιγράφοντας τις κατηγορίες του Τραμπ ως προδοσία και “αεροπειρατεία της χώρας μας“, λέγοντας στον podcaster Γουίλιαμ Γουόλις: “Αυτό είναι πόλεμος και ελπίζω και προσεύχομαι να επιλυθεί πριν χρησιμοποιήσουμε όπλα… βρισκόμαστε σε πόλεμο αυτή τη στιγμή, έναν πόλεμο για την ελευθερία μας“.

Οι παρακινήσεις της δεξιάς για βία δεν προέρχονται όμως μόνο από πολιτικούς μέσα και γύρω από την Ατλάντα. Η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν, η οποία το 2008 διετέλεσε υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχε διαβεβαιώσει τον Έρικ Μπόλινγκ του Newsmax ότι “θα γίνει εμφύλιος πόλεμος” αν οι εισαγγελείς δεν αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ.

Αυτοί που διεξάγουν αυτή την παρωδία και δημιουργούν αυτό το σύστημα δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων […] δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε αυτό“, δήλωσε η Πέιλιν στον Μπόλινγκ. “Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να πάρουμε πίσω τη χώρα μας“, είχε πει.

Όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο του η ιστοσελίδα The Hill, οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν κάτι περισσότερο από το να ονειρεύονται απλώς εκδίκηση: Οι ολοένα και πιο συγκεκριμένες προτροπές τους προς τη βία περιλαμβάνουν πάντα ένα ξεκάθαρο κάλεσμα στα όπλα για τους υποστηρικτές του κινήματος MAGA.

Το μήνυμα δεν είναι διακριτικό: Να έχετε τα όπλα σας έτοιμα, γιατί οι πυροβολισμοί μπορεί να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα