ΗΠΑ και Γερμανία βάζουν “φρένο” στον Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 4'
ΗΠΑ και Γερμανία βάζουν “φρένο” στον Ζελένσκι
Associated Press

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει άμεσα μια πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά Ουάσινγκτον και Βερολίνο διστάζουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιμετωπίζει πρόβλημα με το σχέδιο νίκης του που βασίζεται στην πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που καθυστερούν την έκκληση του Ζελένσκι για άμεση πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους και διπλωμάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μίλησαν στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στο σχέδιο νίκης του, ο Ζελένσκι ζήτησε άμεση πρόσκληση, αλλά αναγνώρισε ότι η πραγματική ένταξη στη συμμαχία θα είναι δυνατή μόνο μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε αυτή την εβδομάδα ότι είναι «θεμελιώδες» για την Ουκρανία «να λάβει πρόσκληση κατά τη διάρκεια του πολέμου». Αλλά τα βασικά μέλη της συμμαχίας ανησυχούν μήπως παγιδευτούν σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO, η απερχόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Julianne Smith, παρουσίασε την αμερικανική θέση. «Η συμμαχία δεν έχει φτάσει, μέχρι σήμερα, στο σημείο να είναι έτοιμη να προσφέρει την ιδιότητα του μέλους ή μια πρόσκληση στην Ουκρανία» δήλωσε η ίδια.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς -ένας σημαντικός στρατιωτικός προμηθευτής της Ουκρανίας- δεν θα υποστηρίξει μια άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Σολτς. Είμαι ευγνώμων που ο Σολτς βοηθάει. Η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα από πλευράς υποστήριξης (σ.σ. στρατιωτικής)» δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αλλά το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά είναι επιφυλακτική για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ είναι γεγονός … Θα πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε πολύ με τη γερμανική πλευρά. Αλλά και πάλι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μια επιρροή σε αυτό».

Στρατιώτες στον πόλεμο με την Ουκρανία AP Photo Russian Defense Ministry Press Service

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες χώρες που διστάζουν για ένα τέτοιο βήμα.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιστέκονται επίσης, αλλά έχουν διαφορετική αφετηρία. Οι σημερινοί λαϊκιστές ηγέτες τους ακολουθούν γενικά φιλοκρεμλινική γραμμή, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να μπλοκάρει τα κονδύλια της ΕΕ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και να εγκαταλείπει το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την αποστολή βοήθειας στο Κίεβο.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όρμπαν χαρακτήρισε το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι «κάτι παραπάνω από τρομακτικό».

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίκο προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «θα ήταν μια καλή βάση για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και ορκίστηκε ότι «δεν θα συμφωνήσει ποτέ» σε κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν επιθυμούν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για το αίτημα του Κιέβου, αλλά δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Χώρες όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία ή η Ισπανία κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Είναι απρόθυμες», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι χώρες «το υποστηρίζουν αφηρημένα (σ.σ. το αίτημα της Ουκρανίας), αλλά μόλις πλησιάσει στην υλοποίησή του» θα αρχίσουν να αντιδρούν στην ιδέα πιο δημόσια.

Αυτό τις φέρνει σε αντίθεση με χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, οι οποίες είναι πιο ενθουσιώδεις.

Η Πολωνία είναι υπέρ του «ανοίγματος μιας προοπτικής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό δεν έχει αλλάξει. Από αυτή την άποψη, είμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία».

Ο Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα: «Φροντίζουμε ώστε το ΝΑΤΟ να μην γίνει μέρος του πολέμου, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην μετατραπεί σε μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο POLITICO προσπάθησαν να τονίσουν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γερμανία αποκλείουν την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου – αλλά δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα