ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της εταιρείας του Nord Stream 2 και του CEO

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της εταιρείας του Nord Stream 2 και του CEO
Αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 (AP Photo/Michael Sohn, File)

Το "πράσινο φως" για κυρώσεις στην κατασκευαστική του Nord Stream 2, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα".

Την έγκρισή του να προχωρήσουν οι κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, έδωσε ο Τζο Μπάιντεν.

“Αυτά τα βήματα είναι άλλο ένα κομμάτι της αρχικής μας δόσης των κυρώσεων ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως έχω ξεκαθαρίσει, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα εάν η Ρωσία συνεχίσει τις κλιμακώσεις”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δήλωσή του.

Ο Τζο Μπάιντεν επικρότησε επίσης την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού, γράφοντας: “Με τις ενέργειές του, ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα συντριπτικό κίνητρο να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο και σε άλλες μορφές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο Σολτς για τη στενή του συνεργασία και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της.

“.Η Γερμανία βάζει “φρένο” στην έγκριση του Nord Stream 2

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η κυβέρνησή του έλαβε το μέτρο ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του Nord Stream 2

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τον “άμεσο τερματισμό” του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

“Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας”, δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

“Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Απειλές Μεντβέντεφ: “Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 € για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου”

Το “φρένο” της Ευρώπης για την έγκριση του Nord Stream 2, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία, δεν “έκατσε” καλά στη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτησή του στο twitter, όπου σχολίασε την απόφαση της Γερμανίας για να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Ευρώπης, ότι θα πληρώνει… “χρυσό” το φυσικό αέριο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καλά. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!”, έγραψε στην ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα