ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματικούς για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας στο Νότιο Σουδάν

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματικούς για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας στο Νότιο Σουδάν
Κάτοικοι του Νοτίου Σουδάν Sam Mednick/AP

Στο Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011, εξακολουθεί να γίνεται εμφύλιος πόλεμος, αν και η ένοπλη σύρραξη σταμάτησε το 2018. Για πρώτη φορά, λαμβάνονται κυρώσει από τις ΗΠΑ για περιστατικά σεξουαλικής βίας στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη (20/6) ότι επέβαλε κυρώσεις σε 2 αξιωματικούς στο Νότιο Σουδάν, οι οποίοι, όπως θεωρεί η κυβέρνηση, είναι υπεύθυνοι για περιστατικά σεξουαλικής βίας. Αυτές οι υποθέσεις σχετίζονται με τον εμφύλιο πόλεμο στην αφρικανική χώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο αντιστράτηγος των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού του Νότιου Σουδάν, Τζέιμς Νάντο και ο κυβερνήτης στην πολιτεία Δυτική Εκουατόρια, Άλφρεντ Φουτούγιο, δηλώνουν ότι οι 2 αξιωματικοί “καταχράστηκαν τα αξιώματά τους στην πολιτική και στρατιωτική εξουσία για να διαπράξουν πράξεις σεξουαλικής βίας”.

Οι κυρώσεις που επιβλήθησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα 2 ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), πραγματοποιούνται για “πρωτη φορά” για υποθέσεις σεξουαλικής βίας “που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις”.

Όπως αναφέρει η Ουάσιγκτον, το 2021 πιστά πρόσωπα του Τζέιμς Νάντο ενεπλάκησαν σε περισσότερα από 64 περιστατικά βιασμών ή μετατροπής γυναικών σε σεξουαλικές σκλάβες στη Δυτική Εκουατόρια. Το 2018 οι άνδρες του φέρονται να απήγαγαν ενήλικες και ανήλικες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Νάντο, αν είχε λάβει γνώση για τις παραβατικές συμπεριφορές “δεν τα απέτρεψε, δεν τα αποθάρρυνε, ούτε τιμώρησε υπεύθυνους”, αλλά αντίθετα υποκίνησε την συνέχισή τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, δυνάμεις της διοίκησης του κυβερνήτη Φουτούγιο, μέλος του Κινήματος Απελευθέρωσης του Λαού του του Σουδάν στην Αντιπολίτευση (SPLM-IO), προέβησαν σε επιθέσεις στη Δυτική Εκουατόρια, κατά τις οποίες “απήχθησαν 887 άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 43 βιάστηκαν”.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιστή στην απόφασή της να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται σε εγκλήματα σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συρράξεις όσο “συνεχίζει να υπάρχει αυτή η μάστιγα”, όπως μεταδίδει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα