ΗΠΑ: “Μπλόκο” στο διάταγμα Τραμπ για το δικαίωμα της εκ γενετής ιθαγένειας

Διαβάζεται σε 2'
ΗΠΑ: “Μπλόκο” στο διάταγμα Τραμπ για το δικαίωμα της εκ γενετής ιθαγένειας
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το δικαίωμα της απόκτησης της αμερικανικής ιθαγένειας για όσους γεννιούνται στις ΗΠΑ είναι «κατάφωρα αντισυνταγματική», δηλώνει δικαστής και αναστέλλει προσωρινά το διάταγμα.

Ομοσπονδιακός δικαστής την Πέμπτη (23/01) ανέστειλε προσωρινά το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος, επιφέροντας το πρώτο πλήγμα στις προσπάθειές του να ανατρέψει τη μεταναστευτική νομοθεσία και να ακυρώσει δεκαετίες νομικού προηγούμενου.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Τραμπ, ο δικαστής Τζον Κόφενουρ του Ομοσπονδιακού Πρωτοδικείου για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσινγκτον τάχθηκε, έστω και προσωρινά, υπέρ των τεσσάρων πολιτειών που υπέβαλαν αγωγή. «Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό διάταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διάταγμα, που υπεγράφη τις πρώτες ώρες της προεδρίας του Τραμπ, όριζε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από παράτυπους μετανάστες δεν θα θεωρούνται πλέον Αμερικανοί πολίτες. Η διάταξη αυτή επεκτάθηκε και στα παιδιά μητέρων που βρίσκονται νόμιμα αλλά προσωρινά στη χώρα, όπως τουρίστριες, φοιτήτριες ή προσωρινοί εργαζόμενοι.

Σε απάντηση, 22 πολιτείες, μαζί με ακτιβιστικές ομάδες και μέλλουσες μητέρες, κατέθεσαν έξι αγωγές για να μπλοκάρουν το διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος. Το νομικό προηγούμενο έχει από καιρό ερμηνεύσει τη συγκεκριμένη τροπολογία — η οποία ορίζει ότι «όλα τα πρόσωπα που γεννιούνται ή πολιτογραφούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκεινται στη δικαιοδοσία αυτών είναι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών» — ως ισχύουσα για κάθε μωρό που γεννιέται στις ΗΠΑ, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το διάταγμα που υπογράφηκε από τον Τραμπ την ημέρα της ορκωμοσίας του, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 19 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με μία από τις αγωγές, θα μπορούσε να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στη χώρα.

Στην υπόθεση ενώπιον του δικαστή Κόφενουρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, οι εισαγγελείς των πολιτειών Ουάσινγκτον, Ιλινόις, Όρεγκον και Αριζόνα υποστήριξαν ότι το διάταγμα του Τραμπ θα στερήσει δικαιώματα και παροχές από περισσότερα από 150.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο, αφήνοντας μερικά από αυτά χωρίς ιθαγένεια. Επιπλέον, οι πολιτείες θα χάσουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για διάφορα προγράμματα υποστήριξης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα