ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διπλασίασε τη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιριών

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διπλασίασε τη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιριών
O Τζο Μπάιντεν Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ο εμπορικός "πόλεμος" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καλά κρατεί και επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ακόμα πιο μακρύ τον κατάλογο των κινεζικών εταιρειών οι οποίες κατηγορούνται πως υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Πεκίνου και δεν μπορούν εφεξής να ωφελούνται από αμερικανικές επενδύσεις· ο Δημοκρατικός συντονίζει στο ζήτημα αυτό τα βήματα του με εκείνα του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος τροποποίησε εκτελεστικό διάταγμα που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, για να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα εταιρείες που παράγουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης· αυτές, κατά την Ουάσινγκτον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στην Κίνα, εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και αντιφρονούντων, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Το εκτελεστικό διάταγμα αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να απαγορεύουν –με στοχευμένο τρόπο– αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλήττουν την ασφάλεια ή τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και συμμάχων μας», συνόψισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ουάσινγκτον διευκρίνισε ότι η μαύρη λίστα βάζει στο στόχαστρο τόσο εταιρείες που χρησιμοποιούν «κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης εκτός Κίνας» όσο και την «χρησιμοποίηση (κινεζικής τεχνολογίας) για τη διευκόλυνση της καταστολής ή σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφερόμενη κυρίως στους Ουιγούρους.

Στον αρχικό κατάλογο που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και είχε δημοσιοποιηθεί τη 12η Νοεμβρίου συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες, που θεωρείται ότι προμηθεύουν ή υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.

Πλέον, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται 59 εταιρείες.

Στους αμερικανούς ιδιώτες και στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συμμετοχές ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στις κινεζικές εταιρείες αυτές δίνεται έτσι προθεσμία ως τη 2η Αυγούστου για να διακόψουν κάθε σχέση.

Η μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνει μεγάλα ονόματα των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών: την κατασκευάστρια τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei· τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου CNOOC· την China Railway Construction· τις China Mobile και China Telecom· την κατασκευάστρια συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης Hikvision κ.λ.π..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα