ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι θα ψηφίσει Κάμαλα Χάρις

Διαβάζεται σε 2'
Ντικ Τσέινι
Ντικ Τσέινι AP Photo

Ως τη μεγαλύτερη απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρεπουμπλικάνος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (07/09) πως θα ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, τη νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, όχι τον υποψήφιο της παράταξής του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, μετά την ταυτόσημη δημόσια τοποθέτηση της κόρης του Λιζ Τσέινι αυτή την εβδομάδα.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως ο κ. Τραμπ και η κυρία Χάρις βρίσκονται σε πολύ αμφίρροπη κούρσα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, μερικές ημέρες προτού αναμετρηθούν σε πολυαναμενόμενη τηλεμαχία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, εξοργισμένοι εξαιτίας του ουσιαστικά απόλυτου ελέγχου του μεγιστάνα των ακινήτων στο κόμμα, ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα πως θα ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ανάμεσά τους είναι αρκετά στελέχη των κυβερνήσεων ή των μηχανισμών των πρώην προέδρων Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ και Τζορτζ Γουόκερ Μπους.

Ο κ. Τσέινι ήταν ο —κατά πολλούς πανίσχυρος— αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αυτού του τελευταίου από το 2001 ως το 2009.

Ο Ντικ Τσέινι έχει επικριθεί σκληρά, ιδίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπάλους του, καθώς φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που σημαδεύτηκαν από βαρύτατους απολογισμούς θυμάτων και σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η κόρη του Λιζ Τσέινι, πρώην μέλος του Κογκρέσου, συγκαταλέγεται στους σκληρότερους αντιπάλους του κ. Τραμπ στο κόμμα της —κι όχι μόνο—, και η σύγκρουση ανάμεσά τους έφθασε στην κορύφωση την περίοδο που διετέλεσε μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του τότε προέδρου με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Ο κ. Τσέινι τόνισε χθες πως «τα 248 χρόνια ιστορίας της χώρας μας ουδέποτε υπήρξε κάποιος που εγείρει μεγαλύτερη απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμά μας από τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Ως πολίτες, ο καθένας μας έχει καθήκον να βάζει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας. Για αυτό θα ψηφίσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα