ΗΠΑ: Ο τυφώνας Χέλεν “χτυπά” τη Φλόριντα – Πέντε πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάζεται σε 3'
Το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν από την Κούβα
Το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν από την Κούβα 2024 Ramon Espinosa/AP Photo

Ως καταιγίδα κατηγορίας 4 έφτασε στη Φλόριντα τυφώνας Χέλεν. Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για “εφιαλτικό” κύμα καταιγίδας, επικίνδυνους ανέμους και βροχές σε μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Συναγερμός έχει σημάνει στις μετεωρολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας Χέλεν, που έχει χαρακτηριστεί “εξαιρετικά επικίνδυνος” έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) πάνω από το έδαφος στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

“Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας),

το μάτι του (κυκλώνα) Ελέν έφθασε στην ξηρά” στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, “περί τις 23:10” (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC. “Παρακαλείστε να μην εγκαταλείψετε τα καταφύγιά σας και να παραμείνετε στα σπίτια σας όσο διαρκούς αυτές οι απειλητικές για τη ζωή συνθήκες”, καταλήγει η ενημέρωση,

Ο τυφώνας νωρίτερα ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, κι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.

Η ιστορική αυτή άφιξη του τυφώνα Χέλεν στη Φλόριντα, μιας και είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή, προκάλεσε προειδοποιήσεις για τυφώνα και πλημμύρες που επεκτάθηκαν πολύ πέρα από την ακτή μέχρι τη βόρεια Τζόρτζια και τη δυτική Βόρεια Καρολίνα.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα και περισσότερα από 50.000 στη Τζόρτζια, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης poweroutage.us. Οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Καρολίνας και της Βιρτζίνια κήρυξαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες τους.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε πίσω της και νεκρούς, με ένα άτομο να χάνει τη ζωή του στη Φλόριντα όταν πινακίδα έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του, ενώ ακόμη δύο άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί από πιθανό ανεμοστρόβιλο στη νότια Τζόρτζια καθώς η καταιγίδα πλησίαζε.

Εικόνα δορυφόρου δείχνει τον τυφώνα Χέλεν στον Κόλπο του Μεξικού να κινείται προς τη Φλόριντ
Εικόνα δορυφόρου δείχνει τον τυφώνα Χέλεν στον Κόλπο του Μεξικού να κινείται προς τη Φλόριντ 2024 NOAA via AP

“Όταν οι κάτοικοι της Φλόριντα ξυπνήσουν αύριο το πρωί, θα ξυπνήσουμε σε μια πολιτεία όπου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σίγουρα θα υπάρξουν απώλειες σε περιουσίες”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Πέρα από τη Φλόριντα, έως και 25 εκατοστά βροχής είχαν πέσει στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας, ενώ ενδέχεται να πέσουν έως και 36 εκατοστά πριν από το τέλος του κατακλυσμού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλημμύρες που, όπως προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι, θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί τον περασμένο αιώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα