ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίχνει γέφυρες στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
Διαδοχικές συναντήσεις με μεικτές εντυπώσεις είχε στο Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ με στελέχη των Ρεπουμπλικανών. Από την άλλη τα e-mail συνεχίσουν να προκαλούν πονοκέφαλο στο στρατόπεδο της Χίλαρι
- 08 Ιουλίου 2016 12:35
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δύσκολες στιγμές κατά τη συνάντηση που είχε χθες με μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Κογκρέσο. Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς που του είχαν ασκήσει κριτική στο παρελθόν, εξήλθαν από τις συναντήσεις κάνοντας ενθαρρυντικά σχόλια για τον υποψήφιο του προεδρικού χρίσματος στο κόμμα τους.
Όσοι προετοίμασαν τις συναντήσεις κατέγραψαν ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετέχουν τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και κάποιοι που τήρησαν τις αποστάσεις τους, έναντι προηγούμενων δεσμεύσεών τους.
Τραμπ: Παραγωγικές συναντήσεις
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προσπάθησε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα με μια σειρά ομιλιών και συναντήσεων να ενώσει το κόμμα πίσω από την ανορθόδοξη υποψηφιότητά του, αλλά και να διαβεβαιώσει την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων για τις συντηρητικές πεποιθήσεις του.
Στις τελευταίες ομιλίες του, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούν πρόεδροι όπως ο Μπαράκ Ομπάμα πλήττει τις μειονότητες, σύμφωνα με τον Στιβ Μουρ, που είναι σύμβουλος του Τραμπ για θέματα οικονομικής πολιτικής
Ο Τραμπ εξασφάλισε την υποστήριξη 41 από τους 54 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές στη συνάντηση των μελών της Γερουσίας, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις που του είχαν ασκήσει κριτική αναφορικά με την προεδρική υποψηφιότητά του, σύμφωνα με πηγές του κόμματος που έχουν γνώση για την πορεία των συναντήσεων.
Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ δήλωσε ότι οι συναντήσεις του Τραμπ με τους γερουσιαστές ήταν θετικές και παραγωγικές.
Παράλληλα ο Τραμπ είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, πρώην συνυποψήφιό του στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Στη συνάντηση αυτή δε συζητήθηκε το θέμα της υποστήριξης του Κρουζ στην υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά ο ίδιος αποδέχτηκε πρόσκληση για να μιλήσει στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που θ’ αρχίσει στο Κλίβελαντ στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Κρουζ, Καθρίν Φρέιζιερ.
Θετικό κλίμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Στην πρώτη συνάντησή του με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Τραμπ αγκάλιασε τον πρόεδρο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Πολ Ράιαν. Ο Ράιαν έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ ακόμη κι όταν εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά του, όπως δηλώνουν μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Οι δυο τους έκαναν χιούμορ για την πολιτική αντιπαράθεση, που είχαν, στη διάρκεια της συνάντησης αυτής που κράτησε μία ώρα, ενώ ο Τραμπ δέχτηκε ερωτήσεις. “Θα σας κάνω υπερήφανους”, φαίνεται να δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μπιλ Φλόρες.
Ο Τραμπ είχε προκαλέσει την κριτική ηγετικών κύκλων του κόμματος, με τις εξαγγελίες του για προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα, συχνά προκαλεί την άσκηση κριτικής από ηγετικά στελέχη εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποιεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο Φλόρες είναι Τεξανός και ηγείται τις Επιτροπής Έρευνας των Ρεπουμπλικάνων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συντηρητική ομάδα εντός του Κογκρέσου. Ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ για τον ανορθόδοξο τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ δηλώνει ότι θέλει να δει: “περισσότερο όραμα και λιγότερη ασχήμια λόγου” από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο Φλόρες δήλωσε ότι αισθάνεται καλύτερα για τον Τραμπ. “Επί τη βάσει όσων άκουσα σήμερα, έχω την αίσθηση ότι θα δούμε περισσότερα μηνύματα που να σχετίζονται με στόχους κι όραμα”, δήλωσε ο Φλόρες.
“Σήμερα ήταν μια θετική ημέρα. Δεν υπήρξε άρνηση ούτε για ένα λεπτό”, δήλωσε αναφορικά με την πορεία της συνάντησης ο Πίτερ Κινγκ, Ρεπουμπλικάνος από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος επίσης είχε ασκήσει κριτική στον Τραμπ.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι θετικοί, ενώ υπήρξαν κι απόψεις όπως αυτές του Ρεπουμπλικάνου μέλους της Γερουσίας από την Πενσυλβάνια Τσάρλι Ντεντ, που είναι μετριοπαθής και δηλώνει ότι “δεν έχω πειστεί” τονίζοντας ότι δε θα υποστηρίξει ούτε τον Τραμπ, αλλά ούτε και την Κλίντον.
Η ταραχώδης Γερουσία
Από την άλλη μεριά τα πράγματα για τον Τραμπ δεν ήταν τόσο ήρεμα στη Γερουσία. Η εφημερίδα “The Washington Post” δημοσίευσε λεπτομέρειες για την έντονη συζήτηση μεταξύ του Τραμπ και του Γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, που έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξαγγελίες του Τραμπ αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση. Ο Φλέικ εκτιμά ότι οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι θ’ απορρίψουν τελικά την υποψηφιότητά του.
Όταν ο Φλέικ σηκώθηκε και συστήθηκε ο Τραμπ του είπε: “Έχεις ασκήσει σφοδρή κριτική σε μένα”, σύμφωνα με την εφημερίδα. “Ναι είμαι ο άλλος γερουσιαστής από την Αριζόνα -αυτός που δεν έχει πιαστεί αιχμάλωτος- και θέλω να σου μιλήσω για τις δηλώσεις σου”, του είπε ο Φλέικ αναφερόμενος στα σχόλια του Τραμπ για την αιχμαλωσία του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.
Ο γερουσιαστής παρότρυνε τον Τραμπ να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις του κατά των Μεξικανών, ενώ ο Τραμπ προέβλεψε ότι ο Φλέικ δε θα χάσει την επανεκλογή του. Στο σημείο αυτό, ο Φλέικ του υπενθύμισε ότι η επανεκλογή του δεν είναι αυτόν τον χρόνο. Ο Τζέισον Σάμουελς εκπρόσωπος του Φλέικ, δήλωσε ότι όσα δημοσίευσε η Post είναι ακριβή.
Ο Τραμπ απευθύνθηκε και στον Γερουσιαστή Μπεν Σέις από τη Νεμπράσκα που αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του και του είπε κάτι σχετικό, με τη φράση: “Σίγουρα δε θέλεις την Κλίντον…,” όπως μετέφερε στέλεχος του κόμματος που παρακολουθούσε τη συνάντηση.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα νικήσει στο Ιλινόι που είναι η πολιτεία του Γερουσιαστή Μαρκ Κιρκ, ο οποίος του έχει ασκήσει κριτική. Ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την επανεκλογή του και πρόσφατα απέσυρε την υποστήριξή του από την υποψηφιότητα του Τραμπ. “Εξακολουθεί να είναι λάθος, νομίζω ότι θα πάρει ένα ποσοστό 28%, παρόμοιο με αυτό του Άλαν Κέις,” δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ο Κιρκ, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου που επιχείρησε να εκλεγεί γερουσιαστής κατά του Ομπάμα στο Ιλινόι, το 2004.
Από την άλλη μεριά, η ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ στο Twitter κατά την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον δεν είχε κάποιο ίχνος ασυμφωνίας. “Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημέρα! Αυτοί είναι άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα μας!” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέα έρευνα για την Κλίντον
Από την άλλη μεριά, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θ’ ανοίξει και πάλι το φάκελο της έρευνας σχετικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον για την περίοδο που ήταν επικεφαλής του υπουργείου των Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών έμαθε μέσα στην εβδομάδα ότι δε θα της απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Το FBI σημείωσε στα συμπεράσματα της έρευνας ότι, παρά το γεγονός ότι έστειλε κι έλαβε διαβαθμισμένο υλικό, δεν υπήρξαν αποδείξεις πρόθεσης για την ενέργεια αυτή.
Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών θα διεξάγει νέα έρευνα που θα συμπεριλαμβάνει την ίδια, αλλά και μερικούς από τους συνεργάτες της, οι οποίοι σήμερα έχουν εγκαταλείψει το υπουργείο.
Η νέα έρευνα του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν είναι το ίδιο σοβαρή όπως αυτή που πραγματοποίησε το FBI, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει ζωντανό το ζήτημα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνει το BBC.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οποιασδήποτε μορφής κύρωση ή έστω κι επιστολή επίπληξης που θ’ αποσταλεί στην Κλίντον ή στους συνεργάτες της θα γίνει κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Περιβάλλον πολιτικών αντιπαραθέσεων
Οι συναντήσεις του Τραμπ στο Κογκρέσο δείχνουν το κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να υπάρχει για την υποψηφιότητά του, σε λιγότερο βαθμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σε μεγαλύτερο βαθμό στη Γερουσία. Το ουσιαστικό σημείο πολιτικού ενδιαφέροντος παραμένει στο βαθμό που ο Τραμπ θα κατορθώσει να γίνει τόσο “προεδρικός” όσο απαιτεί η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να τηρηθούν οι παραδοσιακά συντηρητικές γραμμές και θέσεις του κόμματος.
Ωστόσο, ο Τραμπ έχει επενδύσει τόσο προσωπικά, όσο και οικονομικά στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων που ακολουθεί, με δεδομένο το στόχο της δωρεάν προβολής στα αμερικανικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, που εξυπηρετεί το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ρευστότητας της προεκλογικής εκστρατείας, σε αντίθεση με την οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Χίλαρι Κλίντον.
Από την άλλη μεριά, η διεξαγωγή της νέας έρευνας για το χειρισμό του ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, σημαίνει πρακτικά ότι ο “πονοκέφαλος” για την ίδια και τους ανθρώπους της προεκλογικής της εκστρατείας θα συνεχιστεί, με τον κίνδυνο οτιδήποτε προκύπτει ή δημοσιοποιείται ν’ αξιοποιείται πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, διαμορφώνεται ο κίνδυνος να τίθεται σε διαρκή αμφισβήτηση ένα από τα δυνατά σημεία που παρουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον όπως αυτό αναλύεται στο πεδίο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της αποτελεσματικής διαχείρισης ζητημάτων που απασχολούν τις διεθνείς σχέσεις.
Οι σημερινές τραγικές εξελίξεις στο Ντάλας, αναμένεται επίσης ν’ αναζωπυρώσουν την αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το ζήτημα της οπλοκατοχής, αλλά και των φυλετικών διακρίσεων στην αμερικανική κοινωνία.
Γίνεται επίσης φανερό ότι οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, αλλά και την άσκηση κριτικής στα κεντρικά συνέδρια των κομμάτων τους, που θα διεξαχθούν μέσα στο μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ