ΗΠΑ: Ομαλοποιείται η εναέρια κυκλοφορία – Απέρριψε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ: Ομαλοποιείται η εναέρια κυκλοφορία – Απέρριψε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης ο Λευκός Οίκος
φωτογραφία αρχείου iStock

Αίρεται η αναστολή όλων των εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδια υπηρεσίας. Έρευνα για τα αίτια της διακοπής.

Επανέρχονται σταδιακά οι λειτουργίες της εναέριας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, καθώς αίρεται η αναστολή όλων των εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), μετά από την ολονύκτια διακοπή των συστημάτων που καθήλωσε τις αναχωρήσεις.

“Η στάση εδάφους έχει αρθεί. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε την αιτία του αρχικού προβλήματος”, ανέφερε η Υπηρεσία στο Twitter.

Η FAA ανέφερε λίγο πριν από τις 8:30 π.μ. (15:30 ώρα Ελλάδας) ότι οι αναχωρήσεις ξανάρχισαν στα αεροδρόμια του Νιούαρκ και της Ατλάντα “λόγω της συμφόρησης της εναέριας κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές. Αναμένουμε ότι οι αναχωρήσεις θα ξαναρχίσουν στα άλλα αεροδρόμια στις 9 π.μ.”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να διερευνήσει τη διακοπή που προκλήθηκε στις πτήσεις και δήλωσε ότι η αιτία της βλάβης είναι άγνωστη προς το παρόν. Ερωτηθείς εάν πρόκειται για επίθεση στον κυβερνοχώρο, ο Μπάιντεν απάντησε, “Δεν γνωρίζουμε”.

Η FAA δήλωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του συστήματος που προειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές στις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες των αεροδρομίων, και το οποίο είχε σταματήσει να επεξεργάζεται τις ενημερωμένες πληροφορίες και προκάλεσε το γενικό “μπλακ-άουτ” στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Συνολικά 3.704 αμερικανικές πτήσεις είχαν καθυστερήσει μέχρι τις 8:39 π.μ. (15:39 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware ενώ άλλες 656 είχαν ακυρωθεί μετά τις 8:39 π.μ.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των αμερικανικών αερομεταφορέων σημείωσαν πτώση κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Τετάρτης. Η Southwest Airlines σημείωνε πτώση 2,4%, ενώ οι Delta Air Lines Inc, United Airlines και American Airlines σημείωναν πτώση περίπου 1%.

Έρευνα για τα αίτια της διακοπής λειτουργίας

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, Μαρία Κάντγουελ, δήλωσε ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να εξετάσει τα αίτια της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) που καθήλωσε αεροσκάφη σε όλη τη χώρα και προκάλεσε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις περισσότερων από 4.000 πτήσεων στις ΗΠΑ.

“Θα εξετάσουμε τι προκάλεσε αυτή τη διακοπή και πώς η εφεδρεία παίζει ρόλο στην πρόληψη μελλοντικών διακοπών. Το κοινό χρειάζεται ένα ανθεκτικό σύστημα αεροπορικών μεταφορών”, δήλωσε η Μαρία Κάντγουελ. Η αναστολή των πτήσεων ήρθη λίγο πριν από τις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα