ΗΠΑ: Πανεπιστήμια καλούν διεθνείς φοιτητές να επιστρέψουν πριν την ορκωμοσία Τραμπ υπό τον φόβο απελάσεων

Διαβάζεται σε 7'
ΗΠΑ: Πανεπιστήμια καλούν διεθνείς φοιτητές να επιστρέψουν πριν την ορκωμοσία Τραμπ υπό τον φόβο απελάσεων
ISTOCK

Η επερχόμενη άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία έχει θέσει σε συναγερμό τους φοιτητές από χώρες εκτός ΗΠΑ που φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο φόβος και η αβεβαιότητα εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, με ορισμένα ιδρύματα να συμβουλεύουν τους διεθνείς φοιτητές να επιστρέψουν νωρίτερα από τις χειμερινές διακοπές τους, λόγω των φόβων για νέα ταξιδιωτική απαγόρευση, παρόμοια με εκείνη που είχε αφήσει φοιτητές αποκλεισμένους στο εξωτερικό κατά την αρχή της τελευταίας του θητείας.

Σε μια χώρα όπου περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια διεθνείς φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πιο σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρει το CNN, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της προηγούμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης για ανθρώπους από κυρίως μουσουλμανικές χώρες και της ανάκλησης φοιτητικών βίζας «ριζοσπαστικών αντι-αμερικανών και αντισημιτικών ξένων».

Οι διεθνείς φοιτητές διαθέτουν γενικά βίζες μη μόνιμου κατοίκου, που τους επιτρέπουν να σπουδάζουν στις ΗΠΑ, αλλά δεν παρέχουν νόμιμη οδό για μόνιμη παραμονή στη χώρα.

«Είναι μια τρομακτική περίοδος για τους διεθνείς φοιτητές», δήλωσε ο Πραμάθ Πρατάπ Μίσρα, 23 ετών, φοιτητής από την Ινδία, ο οποίος αποφοίτησε φέτος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Το NYU είχε τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ – πάνω από 27.000 – κατά τη διάρκεια του περασμένου ακαδημαϊκού έτους.

Σε πανεπιστήμια από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια, οι φοιτητές όχι μόνο προετοιμάζονταν εντατικά για τις τελικές εξετάσεις πριν από τις χειμερινές διακοπές, αλλά κάποιοι επίσης προετοιμάζονταν για πιθανές, σοβαρές αναταραχές στη ζωή τους, όπως είναι το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν παροτρύνει τους φοιτητές να αναβάλουν ή να συντομεύσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια εκτός ΗΠΑ και να έχουν επιστρέψει πριν από την ορκωμοσία Τραμπ.

Το Γραφείο Παγκόσμιας Μάθησης του Πανεπιστημίου Κορνέλ συνέστησε στους φοιτητές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στις 21 Ιανουαρίου ή να «επικοινωνήσουν με έναν σύμβουλο σχετικά με τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις».

Οι χώρες που ενδέχεται να στοχοποιηθούν

«Είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ ταξιδιωτική απαγόρευση σύντομα μετά την ορκωμοσία», προειδοποίησε το πανεπιστήμιο τους φοιτητές στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Η απαγόρευση είναι πιθανό να περιλαμβάνει πολίτες των χωρών που είχαν στοχοποιηθεί κατά την πρώτη θητεία Τραμπ: Κιργιστάν, Νιγηρία, Μιανμάρ, Σουδάν, Τανζανία, Ιράν, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Συρία, Βενεζουέλα, Υεμένη και Σομαλία.

Νέες χώρες μπορεί να προστεθούν στη λίστα, ιδιαίτερα η Κίνα και η Ινδία».

Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, το οποίο φιλοξένησε πάνω από 17.000 διεθνείς φοιτητές κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, οι διοικητικοί υπεύθυνοι κάλεσαν τους ξένους φοιτητές μέσω email να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι «ένα ή περισσότερα προεδρικά διατάγματα που επηρεάζουν τα ταξίδια… και τη διαδικασία βίζας» ενδέχεται να εκδοθούν. Το USC διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών φοιτητών στην Καλιφόρνια.

«Αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τέτοια διατάγματα θα εκδοθούν, ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθούν προβλήματα είναι η φυσική παρουσία στις ΗΠΑ πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στις 13 Ιανουαρίου 2025», ανέφερε το Γραφείο Διεθνών Υπηρεσιών του USC, σύμφωνα με δημοσίευμα φοιτητικής ιστοσελίδας.

Αντιφατικά τα μηνύματα Τραμπ

Ενώ η υπόσχεση του Τραμπ για «μαζικές απελάσεις» προκαλεί ανησυχία πέρα από βασικούς κλάδους, όπως η γεωργία, η φιλοξενία, οι κατασκευές και η υγεία, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες για ορισμένους φοιτητές, ανεξαρτήτως των ταξιδιωτικών τους σχεδίων για τις χειμερινές διακοπές.

Ταυτόχρονα, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να δίνει «αυτόματα» πράσινη κάρτα σε αλλοδαπούς που αποφοιτούν από αμερικανικά πανεπιστήμια, μια πρόταση που, εάν προωθηθεί από τον Τραμπ και εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο ώστε εκατομμύρια διεθνείς φοιτητές να αποκτήσουν καθεστώς νόμιμης μόνιμης διαμονής.

Ωστόσο, λίγο μετά τη συγκεκριμένη δέσμευση τον Ιούνιο, εκπρόσωπος της καμπάνιας δήλωσε ότι το μέτρο θα περιοριστεί στους «πιο εξειδικευμένους αποφοίτους» και θα περιλαμβάνει ελέγχους ώστε να «αποκλείονται κομμουνιστές, ριζοσπαστικοί ισλαμιστές, υποστηρικτές της Χαμάς, εχθροί της Αμερικής και άτομα που εξαρτώνται από δημόσια βοήθεια». Από τον Ιούνιο, ο Τραμπ δεν έχει αναφερθεί ξανά δημόσια στην πρόταση και δεν είναι σαφές πώς η νέα του διοίκηση θα διαχειριστεί το ζήτημα.

Μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, το Κέντρο Μεταναστευτικού Δικαίου και Πολιτικής του UCLA υπενθύμισε στους φοιτητές ότι το πανεπιστήμιο «δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς μετανάστευσης ή άλλα στοιχεία από απόρρητα φοιτητικά αρχεία … χωρίς δικαστικό ένταλμα, κλήτευση, δικαστική εντολή ή άλλες νομικές απαιτήσεις».

«Το πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης αυστηρή πολιτική που, γενικά, εμποδίζει την πανεπιστημιακή αστυνομία να συνεργάζεται με ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης ή να κρατεί άτομα κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ανέφερε το κέντρο.

Οι απειλές Τραμπ κατά όσων πήραν μέρος στις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Τον Οκτώβριο του 2023, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που προκάλεσε διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε σε προεκλογική εκδήλωση ότι θα ανακαλέσει φοιτητικές βίζες και θα απελάσει «ριζοσπαστικούς αντι-Αμερικανούς και αντισημιτικούς ξένους» που φοιτούν σε πανεπιστήμια. Επέκρινε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και ανακοίνωσε ότι θα στείλει στελέχη της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων σε αυτό που αποκάλεσε «φιλοτζιχαντιστικές διαδηλώσεις».

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης να επαναφέρει και να επεκτείνει την προηγούμενη ταξιδιωτική απαγόρευση για άτομα από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, η οποία περιόριζε ταξιδιώτες από το Ιράν, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη. Η διοίκησή του αργότερα επέκτεινε την απαγόρευση για να συμπεριλάβει αρκετές αφρικανικές χώρες. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήργησε την ταξιδιωτική απαγόρευση αφού ανέλαβε καθήκοντα το 2021.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να εφαρμόσει «ισχυρούς ιδεολογικούς ελέγχους σε όλους τους μετανάστες» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποκλείσουν «επικίνδυνους μανιακούς, μισαλλόδοξους, φανατικούς και παράφρονες» από το να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Παράλληλα, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το Project 2025 – το αμφιλεγόμενο σχέδιο για μια αναδιαμορφωμένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το οποίο δημοσιεύθηκε από συντηρητικούς του Heritage Foundation, ενόψει μιας δεύτερης θητείας Τραμπ. Το σχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε από συμμάχους του Τραμπ, προτείνει την κατάργηση «ευαίσθητων ζωνών» που περιορίζουν τις ομοσπονδιακές επιδρομές μετανάστευσης σε μέρη όπως σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις.

Προ των πυλών ιδεολογικοί έλεγχοι;

«Είμαστε πολύ αβέβαιοι για το μέλλον», δήλωσε η Γκαμπριέλ Μπαλρέιρα Φοντενέλ Μότα, 21 ετών, από τη Βραζιλία, η οποία σπουδάζει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις στο NYU. «Δεν είμαι από μουσουλμανική χώρα ούτε από την Κίνα, μέρη που ο Τραμπ συνήθως επικρίνει. Έτσι, δεν νιώθω τόσο ευάλωτη όσο άλλοι διεθνείς φοιτητές. … Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι ιδεολογικοί έλεγχοι που είπε ότι θα εφαρμόσει».

Η ηγεσία του NYU προσέφερε διαβεβαιώσεις με ένα email που στάλθηκε μετά τις εκλογές τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας ότι «ως παγκόσμιος θεσμός, πιστεύουμε ότι η διασυνοριακή κινητικότητα των φοιτητών και των ακαδημαϊκών μας είναι κρίσιμης σημασίας».

«Θα παρακολουθούμε τυχόν προτάσεις, νόμους και ενέργειες σχετικές με τη μετανάστευση που θα μπορούσαν να ανησυχούν την κοινότητά μας», ανέφερε το email.

Με τη σκιά περιοριστικών πολιτικών για τη μετανάστευση, άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ – μεταξύ αυτών και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Νέα Αγγλία – έχουν προσφέρει πόρους και εκδώσει οδηγίες.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, «για λόγους υπερβολικής προφύλαξης», έχει προτρέψει όλους τους διεθνείς φοιτητές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές και υπαλλήλους να επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από την πρώτη ημέρα της νέας διοίκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα