Μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διαβάζεται σε 4'
Μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες
Ισχυρές αστυνομικές έξω από το Λύκειο που σημειώθηκε το μακελειό στην πολιτεία της Τζόρτζια AP Photo/Jeff Amy

Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και 30 οι τραυματίες από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε Λύκειο στην πολιτεία της Τζόρτζια. Συνελήφθη ένας ύποπτος.

Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και 30 οι τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Λύκειο Apalachee στην μικρή κοινότητα του Winder, στην πολιτεία της Τζόρτζια, που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (4/9), με τον απολογισμό των θυμάτων της τραγωδίας να αυξάνεται διαρκώς.

Συνελήφη ένας ύποπτος για τους πυροβολισμούς – σε ηλικία μαθητή, και κρατείται από τις Αρχές. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο ύποπτος φοιτούσε πραγματικά στο συγκεκριμένο Λύκειο, σύμφωνα με πηγές.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο. Μερικοί από τους σοβαρά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο, ενώ επιπλέον ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το σχολικό συγκρότημα τέθηκε σε lockdown, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox 5 Atlanta.

Όλα τα σχολεία στην περιοχή τέθηκαν σε lockdown και η αστυνομία ερεύνησε προληπτικά όλα τα λύκεια της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για άλλα περιστατικά.

Ένας εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του Μπάροου είπε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και οι μαθητές αποχωρούν.

Ειδικοί πράκτορες του FBI βρίσκονται στο Λύκειο Apalachee για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου στο CNN.

Το Winder, μια κοινότητα περίπου μία ώρα έξω από την Ατλάντα, είχε πληθυσμό περίπου 18.338 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2020, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ. Το σχολείο ανήκει στο Σχολικό Σύστημα της Κομητείας Barrow, που είναι η 24η μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια της πολιτείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της περιφέρειας. Εξυπηρετεί περίπου 15.340 μαθητές, εκ των οποίων 1.932 είναι εγγεγραμμένοι στο Λύκειο Apalachee.

“Θα χρειαστούν μέρες για να δοθούν απαντήσεις για το περιστατικό”

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το συμβάν και η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να συντονίζει τις ενέργειές της με τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους».

Ο Σερίφης της Κομητείας Barrow, Τζουντ Σμιθ, δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να βρουν απαντήσεις μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς αλλά προειδοποίησε ότι αυτές οι απαντήσεις μπορεί να αργήσουν να δοθούν.

«Ζητάμε την υπομονή σας… παρακαλώ αφήστε μας να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε σωστά», δήλωσε ο Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης. «Θα χρειαστούμε αρκετές ημέρες για να βρούμε απαντήσεις σχετικά με το τι συνέβη και γιατί συνέβη αυτό».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θέλω να αναφερθώ στο τραγικό περιστατικό με πυροβολισμούς που συνέβη σήμερα το πρωί σε ένα λύκειο στο Winder της Τζόρτζια. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά το FBI και το ATF βρίσκονται στο σημείο και συνεργάζονται με πολιτειακούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς εταίρους», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι «συντετριμμένος για τις οικογένειες που έχουν επηρεαστεί από αυτή την τρομερή τραγωδία».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να παρέχει οποιουσδήποτε πόρους ή υποστήριξη χρειαστεί η κοινότητα του Winder τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

“Ακουγόταν πυροβολισμοί και κραυγές”

Το ABC News μετέδωσε τη μαρτυρία ενός μαθητή, του Σέρτζιο Καλντέρα, ο οποίος βρισκόταν στο εργαστήριο της χημείας όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Ο 17χρονος είπε ότι η καθηγήτρια άνοιξε την πόρτα και ένας άλλος καθηγητής έτρεξε να της πει να την κλείσει επειδή «υπάρχει ένας ένοπλος».

Ενώ μαθητές και καθηγητές κρύβονταν στην αίθουσα, κάποιος χτύπησε δυνατά την πόρτα και φώναξε πολλές φορές να την ανοίξουν. Όταν σταμάτησαν τα χτυπήματα ο Καλντέρα άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς και κραυγές. Αργότερα οι μαθητές εκκένωσαν την τάξη και κατέφυγαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου.

Τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί εκατοντάδες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια – η χειρότερη όλων ήταν στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια το 2007, όπου σκοτώθηκαν 30 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα