ΗΠΑ: Πώς ένα βαφλάδικο καθορίζει το μέγεθος της καταστροφής από τυφώνα

Διαβάζεται σε 4'
Waffle House
Waffle House AP Photo/Mike Carlson

Πώς μια αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων με βάφλες μπορεί να καθορίσει το μέγεθος των επικείμενων καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μπορεί ένα 24ωρο εστιατόριο να καθορίσει το μέγεθος ενός τυφώνα ή μίας φυσικής καταστροφής γενικότερα;

Η απάντηση βρίσκεται στην αμερικανική αλυσίδα Waffle House και όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, είναι καταφατική.

Και εξηγούμε:

Η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων “Waffle House”, η οποία μετρά πάνω από 1.900 καταστήματα στις νότιες πολιτείες της Αμερικής και σερβίρει κατά βάση βάφλες, αυγά με μπέικον και λουκάνικα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 τον χρόνο.

Ακόμα και σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας καταφύγιο και γεύματα στις τοπικές κοινωνίες.

Γεγονός που έχει εμπνεύσει τον περίφημο “Waffle House Index”.

Τι είναι ο “Waffle House Index”

Ο Waffle House Index είναι ένας ανεπίσημος δείκτης που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αξιολόγηση της σοβαρότητας των φυσικών καταστροφών, κυρίως τυφώνων και πλημμυρών, με βάση την λειτουργία των εστιατορίων της ομώνυμης αλυσίδας.

Τα καταστήματα της αλυσίδας είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να μένουν ανοιχτά ακόμα και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ακραίων καιρικών φαινομένων, έχοντας καλά οργανωμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης και προμήθειες.

Επομένως, αν ένα Waffle House είναι κλειστό, αυτό υποδηλώνει ότι η επικείμενη κακοκαιρία είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Waffle House
Waffle House AP Photo/Isabella Volmert

Πρόκειται για έναν αξιόπιστο δείκτη, που έφτασε να γίνει σημείο αναφοράς για τις τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως η FEMA (Federal Emergency Management Agency), για την αξιολόγηση της κατάστασης σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Ο δείκτης έχει τρία επίπεδα:

  • Πράσινο: Το εστιατόριο είναι ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά, προσφέροντας το πλήρες μενού του. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή δεν έχει πληγεί σοβαρά από την κακοκαιρία
  • Κίτρινο: Το εστιατόριο είναι ανοιχτό αλλά λειτουργεί με περιορισμένο μενού, συνήθως λόγω διακοπής ρεύματος ή περιορισμένης προμήθειας πρώτων υλών. Αυτό δείχνει ότι η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μερικά προβλήματα στην περιοχή.
  • Κόκκινο: Το εστιατόριο είναι κλειστό. Δεδομένου ότι τα Waffle House σπάνια κλείνουν, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η περιοχή έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι καταστήματα της Waffle House έμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του τυφώνα Katrina το 2005, με ορισμένα καταστήματα να λειτουργούν ακόμα και μετά το πέρασμα του τυφώνα, εξυπηρετώντας κοινότητες που είχαν πληγεί ενώ το ίδιο ίσχυσε και κατά τον τυφώνα Michael το 2018, όταν καταστήματα της αλυσίδας παρέμειναν ανοιχτά με περιορισμένο μενού, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η Waffle House ιδρύθηκε το 1955 από τους Joe Rogers Sr. και Tom Forkner στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Το μενού της περιλαμβάνει πρωινά όπως βάφλες, αυγά, μπέικον και λουκάνικα. Η εταιρεία δεν διαθέτει κατεψυγμένα προϊόντα, όλα τα γεύματα είναι φρέσκα και μαγειρεύονται κατ’ απαίτηση, ενισχύοντας τη φήμη της για γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση.

 

Τα Waffle House στον τυφώνα Μίλτον

Για τον τυφώνα Μίλτον που πλήττει αυτή την ώρα τις ΗΠΑ, ο Waffle House Index έδειξε υψηλά επίπεδα κινδύνου, με πολλά καταστήματα στην πολιτεία της Φλόριντα να κλείνουν, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα.

Γεγονός που αποτελεί ένδειξη σοβαρού κινδύνου καταστροφών λόγω των ακραίων συνθηκών. Συγκεκριμένα, τα κλειστά καταστήματα υποδηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει να περιμένουν εκτεταμένες ζημιές από τον τυφώνα, με επικίνδυνες καταιγίδες και πιθανές πλημμύρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα