ΗΠΑ: Σε “συνεχή επαφή” με Ελλάδα και Ουκρανία μετά την επίθεση στην Οδησσό

Διαβάζεται σε 3'
State Department
State Department iStock

“Η επίθεση στην Οδησσό είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας” τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία” διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, μετά τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ερώτηση που δέχτηκε στη καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου για την αντίδραση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε,

“Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες. Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πως η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, όπως του έχουμε ζητήσει να κάνει, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας”.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, από την πυραυλική επίθεση πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με την Μόσχα να αναλαμβάνει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων.

“Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε” ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η στιγμή της επίθεσης

Τη στιγμή της επίθεσης περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια κατά τις κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι.

“Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Και λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική αποστολή είδε μάλιστα τον καπνό και τη φωτιά από την έκρηξη. Τα μέλη της αποστολής έτρεξαν στα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν. Η αυτοκινητοπομπή ακολούθησε όμως διαφορετική από την αρχικά προγραμματισμένη διαδρομή για λόγους ασφαλείας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης και της συνάντησης με Ζελένσκι ωστόσο κατά τα λοιπά δεν άλλαξε. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε κανονικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, προχώρησαν σε δηλώσεις (χωρίς απευθείας μετάδοση φυσικά) και το απόγευμα αναχώρησε οδικώς για το Κινσινάου, από όπου πέταξε για Βουκουρέστι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα