ΗΠΑ: Σήμα για νέα άνοδο επιτοκίων από τη FED

ΗΠΑ: Σήμα για νέα άνοδο επιτοκίων από τη FED
AP Photo/John Minchillo

"Το μήνυμα μας ήταν ότι θα χρειαστεί χρόνος, δεν θα είναι ομαλή η πορεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και περιμένουμε να χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων και περιοριστική πολιτική για ένα χρονικο διάστημα" ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της FED.

“Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων” τόνισε χθες βράδυ ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σε εκδήλωση με ερωταπαντήσεις στο Economic Club of Washington. “Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή”, πρόσθεσε.

“Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή επειδή η οικονομία είναι ισχυρή”, τόνισε σήμερα ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία αιφνιδίασαν τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και την ίδια την Federal Reserve όπως παραδέχτηκε.

“Δεν περιμέναμε [η έκθεση] να είναι τόσο ισχυρή”, είπε ο Πάουελ, ενώ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάποιο δρόμο να προχωρήσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία ωστόσο πυροδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν η τράπεζα θα προχωρούσε σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων της την προηγούμενη εβδομάδα αν είχε γνώση αυτών των στοιχείων. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη Τετάρτη.

“Το μήνυμα που στείλαμε στη συνεδριαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, αλλα έχει ακόμα πολύ δρόμο, είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια. Ο τομέας των υπηρεσιών πάλι δεν δείχνει επιβράδυνση”.

“Το μήνυμα μας ήταν ότι θα χρειαστεί χρόνος, δεν θα είναι ομαλή η πορεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και περιμένουμε να χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων και περιοριστική πολιτική για ένα χρονικο διάστημα – η έκθεση για την αγορά εργασίας δείχνει ακριβώς αυτό, ότι θα απαιτηθεί χρόνος”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα