ΗΠΑ: Συνταξιοδοτείται ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου – Δεν ένιωθε άνετα με αναρτήσεις του Τραμπ

ΗΠΑ: Συνταξιοδοτείται ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου – Δεν ένιωθε άνετα με αναρτήσεις του Τραμπ
Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ

Ο Τάι Κομπ που διετέλεσε δικηγόρος του Λευκού Οίκου επί εκλογής Τραμπ αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του τέλη Μαΐου - Δεν θα ''ελάμβανε μέρος σε μια εκστρατεία λάσπης" δήλωσε πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN

Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ παραιτείται από την θέση του, ενώ ένας δικηγόρος που εκπροσώπησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την διαδικασία αμφισβήτησης της άσκησης της προεδρικής του εξουσίας, εντάσσεται στη νομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το CNN.

Ο Κομπ συζητούσε την συνταξιοδότησή του για αρκετές εβδομάδες, ενώ, όπως γνωστοποίησε στον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. Η ίδια, επιβεβαίωσε αργότερα αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ εντάσσεται ο Έμετ Φλουντ, που εκπροσώπησε νομικά τον πρώην πρόεδρο Κλίντον στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

“Έκανα αυτό για το οποίο ήρθα να κάνω, σε σχέση με την διαχείριση των χειρισμών του Λευκού Οίκου στα αιτήματα του ειδικού ανακριτή. Είμαι ουσιαστικά ευγνώμων στον πρόεδρο, αλλά και στον προσωπάρχη Κέλι, για την ευκαιρία που είχα να υπηρετήσω την πατρίδα μου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κομπ στο CNN.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την αποχώρηση του Κομπ δήλωσε ότι ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, που εντάχθηκε στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ τον Ιούλιο του 2017 είχε προστριβές με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των δύο αντρών, βρέθηκε η επιθετική στάση που άρχισε να έχει ο Τραμπ απέναντι στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Τραμπ κλιμάκωσε τις δημόσιες επιθέσεις του κατά της αναφερόμενης έρευνας.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι οι ερωτήσεις της ομάδας έρευνας του Μάλερ, που είναι σχετικές με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον ίδιο, “είναι στημένες κι αποτελούν παγίδα.”

Δύο πηγές δήλωσαν στο CNN ότι ο Κομπ δεν αισθανόταν άνετα με τις αναρτήσεις που έκανε ο Τραμπ στο Twitter κατά του Μάλερ. Μία πηγή περιέγραψε ως ουσιαστικά “δυσάρεστη” την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ειδικού ανακριτή και του Λευκού Οίκου. “Ο Τάι δεν αισθάνονταν άνετα με τις αναρτήσεις στο Twitter κατά του Μάλερ. Ο ίδιος, δεν θα “ελάμβανε μέρος σε μια εκστρατεία λάσπης,” πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Ο Κομπ προσπάθησε για εβδομάδες να συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο κατά της υιοθέτησης μιας απειλητικής στάσης απέναντι στην έρευνα του Μάλερ, επιβεβαίωσαν οι δύο πηγές. Ο δικηγόρος, ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και σε άλλα μέλη της νομικής του ομάδας ότι “δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο,” πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε στο CNN ότι ένας λόγος για τον οποίο ο Φλουντ μπήκε στη νομική ομάδα του Τραμπ είναι επειδή θεωρείται πιθανό ότι θα αντικαταστήσει τον σημερινό νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ ΜακΓκαν μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη μεριά, δεν διευκρινίστηκε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Φλουντ εντός της νομικής ομάδας, αλλά κι αν ο ίδιος θα έχει συμμετοχή στις συναντήσεις με τον Μάλερ.

Μία άλλη πηγή, που επίσης γνωρίζει για τις εξελίξεις, δήλωσε στο CNN ότι η συμμετοχή του Φλουντ στη νομική ομάδα του Τραμπ “εξετάστηκε σοβαρά” για αρκετό καιρό, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, καθώς ο ίδιος, θα εγκαταλείπει τη νομική του εταιρία για να ενταχθεί στην “χαοτική ατμόσφαιρα” του Λευκού Οίκου. Η πηγή αυτή, αναμένει ότι ο Φλουντ θα τα πάει καλά με τον ΜακΓκαν, ενώ τον χαρακτήρισε ως “πολύ έξυπνο,” “ετοιμοπόλεμο” και ακέραιο.”

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ενδεχόμενο ο ΜακΓκαν να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που γνωρίζουν για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος, έχει ενδιαφέροντα που σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς, ενώ το εργασιακό του πρόγραμμα είναι συχνά εξουθενωτικό. Είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη, υπό την παρούσα στελέχωση του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με μία πηγή, ένας λόγος που θα μπορούσε να τον κρατήσει στον Λευκό Οίκο, είναι το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής του, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ή είναι ενδεχόμενο ν’ αποφασίσει την επιστροφή του μέσα στους επόμενους μήνες στην μάχιμη πολιτική σκηνή, μέσω διεκδίκησης μιας εκλογής του.

Μία άλλη πηγή, δήλωσε στο CNN ότι ο ΜακΓκαν αναμένεται να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Από την μεριά του, ο Φλουντ με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, δίνει στον πρόεδρο Τραμπ μερικές διαθέσιμες επιλογές στην περίπτωση που ο ΜακΓκαν τελικά αποχωρήσει.

Σύμφωνα με μία πηγή, ο ΜακΓκαν, εργάστηκε σκληρά προκειμένου να δρομολογηθεί η είσοδος του Φλουντ στον Λευκό Οίκο.

Το CNN είχε αναφέρει τον Μάρτιο, ότι ο Φλουντ είχε συμπεριληφθεί μεταξύ αρκετών επώνυμων δικηγόρων που είχαν προηγούμενα απορρίψει προσκλήσεις για την ένταξή τους στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ, ενώ μία πηγή δήλωσε ότι ο Φλουντ δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον πρώτο δικηγόρο που είχε ο Τραμπ (Μαρκ Κάσοβιτς). Οι χθεσινές εξελίξεις, είναι οι τελευταίες μιας σειράς αλλαγών που έγιναν πρόσφατα στη νομική ομάδα του Τραμπ.

Τον προηγούμενο μήνα, εντάχθηκε στην ομάδα ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι, δηλώνοντας ότι θα επικοινωνεί με τον Μάλερ, προκειμένου να τερματιστεί η έρευνα που διεξάγεται γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ και την Ρωσία. Συνομιλίες για την πιθανή ένταξή του στη νομική ομάδα του Τραμπ έχει κι ο Μαρκ Μούκσεϊ, που έχει μακροχρόνια φιλία με τον Τζιουλιάνι, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Ο Μούσκεϊ είναι ενδεχόμενο να ενταχθεί στους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου, αλλά πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις. Ο Μούκσεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ κι ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σεκουλόου αρνήθηκε επίσης, να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Μάλερ έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Την ευθύνη εποπτείας της έρευνας του έχει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που τον διόρισε μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Τόσο ο Μάλερ, όσο κι ο Ρόζενσταϊν έχουν δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Τραμπ, που έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο απόλυσής τους, ενώ έχει δεχτεί εισηγήσεις ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ υιοθετεί σταδιακά πλέον μία επιθετική στάση κατά του Μάλερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα