ΗΠΑ: Στον “αέρα” η υποψηφιότητα Μπάιντεν παρά τις επίσημες διαψεύσεις

Διαβάζεται σε 3'
ΗΠΑ: Στον “αέρα” η υποψηφιότητα Μπάιντεν παρά τις επίσημες διαψεύσεις
Ο Τζο Μπάιντεν Associated Press

Οσο και αν το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι ο νυν πρόεδρος θα είναι κανονικά υποψήφιος τον Νοέμβριο, οι πληροφορίες που υποστηρίζουν το αντίθετο αυξάνονται.

Σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή, ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει, υποστηρίζουν αμερικανικά ΜΜΕ, να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου και του επιτελείου του. Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μπάιντεν τονίζει ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στην προεκλογική κούρσα την επόμενη εβδομάδα.

Στις φωνές πάντως που τον καλούν να αναθεωρήσει την απόφαση του για επανεκλογή προστίθεται εσχάτως και ο Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την Washington Post o πρώην πρόεδρος πιστεύει ότι οι πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν έχουν μειωθεί σημαντικά και θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητα του. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Νάνσι Πελόζι αποτελεί τον βασικό αγγελιοφόρο των μηνυμάτων για παραίτηση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από τους βουλευτές της παράταξης του.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος επιστρέφει στη μάχη την επόμενη εβδομάδα, ενώ το NBC τόνισε ότι συζητά ήδη με την οικογένειά του τον χρόνο και το σχέδιο για μία συντεταγμένη έξοδο! Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί διαρρέουν ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις με την υποψηφιότητά του!

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και αφόρητες πιέσεις, καθώς οι χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας και η ηγεσία των Δημοκρατικών φαίνεται να μην του δίνουν άλλη πίστωση χρόνου: Δεν έκανε την πολυπόθητη επανεκκίνηση στην προεκλογική του εκστρατεία μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ και το κόμμα βυθίζεται σε κρίση με την υποψηφιότητά του, τη στιγμή μάλιστα που ο Τραμπ προβάλει κυρίαρχος και οι Ρεπουμπλικάνοι ενωμένοι και απομένουν 3,5 μήνες για τις προεδρικές εκλογές.

Μέγα ζητούμενο είναι η δικαιολογία με την οποία θα μπορούσε να γίνει, εαν τελικά η αποχώρηση του Μπάιντεν, γιατί η κρίση με την υποψηφιότητά του μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση για την Προεδρία του. Αν επικαλεστεί λόγους υγείας, μπορεί να τεθεί θέμα για να μην εξαντλήσει ούτε καν την προεδρική του θητεία ως ακατάλληλος να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα. Και αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος.

Το δεύτερο είναι να αποσύρει την υποψηφιότητά του χωρίς να ορίσει διάδοχο. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα πάνε σε ένα ανοιχτό Συνέδριο στις 19 Αυγούστου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενότητα του κόμματος σ’ ένα κομβικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ το αντίπαλο μπλοκ παρουσιάζεται “μπετόν”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα