Υπάρχει λόγος που ο Τραμπ διαδίδει (μόνο) ψέματα

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Charlie Neibergall/AP Photo

Τον Τραμπ και τους συμμάχους του στο τέλος της ημέρας δεν τους απασχολεί καθόλου το fact-checking, αλλά η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας φόβου και παράνοιας.

Σας λένε ψέμματα“. Τάδε έφη στο X ο Έλον Μασκ, λίγες ώρες μετά το debate μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ.

Και ποιος το ξέρει καλύτερα από τον ίδιο, αφού με τη σειρά του συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την παραπληροφόρηση.

Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του ενισχύουν τις φωνές που μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας, παρά τα επίσημα δεδομένα που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Η παραπάνω δήλωση του μεγιστάνα είναι χαρακτηριστική.

Αφορμή αποτέλεσε το retweet ανάρτησης που έκανε ο Μασκ, σύμφωνα με την οποία η βία στις ΗΠΑ αυξάνεται. Το αρχικό tweet έγινε από χρήστη της πλατφόρμας, το άβαταρ του οποίου είναι ένας Imperial Stormtrooper από το Star Wars, ένδειξη που αρκεί για να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της πληροφορίας. Ο ίδιος λογαριασμός είχε “χτυπήσει” λίγες ημέρες πριν, ισχυριζόμενος ότι οι οπαδοί της Τέϊλορ Σουίφτ, γνωστοί και ως “Swifties” υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρώην πρόεδρο να αναδημοσιεύει τον ισχυρισμό.

Η Σουίφτ και οι θαυμαστές της όχι μόνο δεν υποστήριξαν ποτέ τον Τραμπ, αλλά η ίδια θέλοντας να πάρει θέση, έκανε γνωστό ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις, υπογράφοντας την ανάρτησή της ως “άτεκνη γατομάνα” — μπηχτή στον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Τζ. Ντ. Βανς, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα όταν χρησιμοποίησε τον όρο.

Η πρώτη ανάρτηση, που αρχίζει με τη σημείωση “FACT CHECK“, ισχυρίζεται ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται, παρά τα στατιστικά στοιχεία του FBI και άλλων αξιόπιστων πηγών που δείχνουν πτώση. Κατά τη διάρκεια του debate της Τρίτης (10/09), ο Τραμπ επέμεινε ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν υψηλότερα και ακόμη και όταν ο συντονιστής David Muir τον διόρθωσε, κατηγόρησε το FBI για παραποίηση των στοιχείων.

Το FBI – εξαπατούσε δηλώσεις. Δεν συμπεριέλαβαν τις χειρότερες πόλεις. Δεν συμπεριέλαβαν τις πόλεις με τη χειρότερη εγκληματικότητα. Ήταν απάτη“. Αυτό είναι ψέμα.

Ο χρήστης του X προωθεί μια ελαφρώς πιο περίπλοκη εκδοχή του επιχειρήματος του Τραμπ, κάνοντας πολλούς ισχυρισμούς με την ελπίδα ότι όλο και κάποιος θα το πιστέψει. Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις κατήργησε το παλιό σύστημα αναφοράς εγκλημάτων του FBI και το αντικατέστησε το 2021 με ένα νέο, “προοδευτικό” σύστημα που είναι προαιρετικό για τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η μετάβαση στο νέο σύστημα είχε αποφασιστεί ήδη από το 2015 και υλοποιήθηκε το 2021, πριν αποχωρήσει ο Τραμπ από την προεδρία.

Αυτό που ισχύει είναι το εξής: Το FBI πράγματι μετέβη σε ένα νέο σύστημα αναφοράς εγκλημάτων, το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιστατικών (NIBRS), το οποίο χρονολογείται από το 1988. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε το 2015, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, και εφαρμόστηκε το 2021, πριν από την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Η μετάβαση αυτή έγινε για να βελτιωθεί η ακρίβεια των δεδομένων και όχι για να μειωθούν τεχνητά τα ποσοστά εγκληματικότητας.

Οι αρχικοί αριθμοί που συλλέχθηκαν μέσω του νέου συστήματος το 2021 ήταν αμφιλεγόμενοι, καθώς πολλές αστυνομικές υπηρεσίες δεν συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κενό στα δεδομένα. Ωστόσο, μέχρι το 2022, η πλειονότητα των υπηρεσιών είχε μεταβεί στο νέο σύστημα και η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Ο ισχυρισμός ότι το 25% των δεδομένων για το έγκλημα στις ΗΠΑ δεν έχει καταγραφεί από το FBI είναι αβάσιμος, καθώς όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα συμμετείχαν στην καταγραφή, ενώ οι μικρότερες πόλεις και οι τοπικές αστυνομίες έχουν γενικά χαμηλότερα ποσοστά αναφοράς.

Άλλοι ισχυρισμοί της ανάρτησης, όπως το ότι οι “προοδευτικές” πολιτικές των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης υποτίθεται πως παραποιούν τα στοιχεία, επίσης δεν ευσταθούν. Τα δεδομένα για το έγκλημα δεν αναφέρονται από τους εισαγγελείς, αλλά από τα αστυνομικά τμήματα. Ακόμη και συντηρητικοί αναλυτές, όπως ο Charles Fain Lehman από το Manhattan Institute, επισημαίνουν ότι η βία στη Νέα Υόρκη έχει αυξηθεί, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι οι “προοδευτικές” πολιτικές κρύβουν την πραγματικότητα.

Η ανάρτηση συνεχίζει με τη φράση ότι το NIBRS είναι “προοδευτικό” επειδή επιτρέπει την καταγραφή προτιμήσεων φύλου και ταυτότητας, κάτι που επίσης δεν ισχύει. Οι προδιαγραφές καταγραφής δεν περιλαμβάνουν τέτοιες κατηγορίες.

Στο τέλος, το ψευδές αφήγημα του χρήστη στο X υπονοεί ότι οι Δημοκρατικοί σκόπιμα άλλαξαν το σύστημα για να παραποιήσουν τα δεδομένα και να εμφανίσουν μείωση του εγκλήματος. Όμως, όπως φαίνεται, τα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές και πόλεις δείχνουν ότι το έγκλημα αυξήθηκε το 2020 και έκτοτε μειώνεται σταθερά.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου μεγάλου ψέματος γύρω από την εγκληματικότητα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επικοινωνιακής τακτικής που χρησιμοποιεί ο Τραμπ εδώ και χρόνια: Να διαμορφώνει την πραγματικότητα στα μέτρα του, να διαστρεβλώνει γεγονότα και να υποδαυλίζει τις ανησυχίες των πολιτών. Η επιλογή του να επικεντρωθεί στην αύξηση του εγκλήματος, ακόμη και όταν τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να αποπροσανατολίσει και να στρέψει την κουβέντα μακριά από τα δικά του προβλήματα, όπως οι 34 κατηγορίες για κακουργήματα που τον βαραίνουν.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ψευδείς στατιστικές για να διαδώσουν ένα αφήγημα φόβου, ελπίζοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν την πολιτική τους ατζέντα. Παρόλο που η εγκληματικότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις, τα δεδομένα παραμένουν σταθερά: η βίαιη εγκληματικότητα μειώνεται τα τελευταία χρόνια και όσο και αν ο Τραμπ προσπαθεί να παραποιήσει την αλήθεια, δεν είναι πια εύκολο να το πετύχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα