Υπόθεση Gisèle P.: Ανατριχιαστικές ομολογίες δύο βιαστών – “Πίστευα ότι ήταν παιχνίδι”

Διαβάζεται σε 5'
Η Gisele P. στα δικαστήρια της Αβινιόν
Η Gisele P. στα δικαστήρια της Αβινιόν AP

Με δύο σοκαριστικές καταθέσεις δύο κατηγορουμένων συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Gisèle P., την οποία νάρκωνε ο σύζυγός της και καλούσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν επί σχεδόν μία δεκαετία.

Η δίκη των 51 ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της Gisèle P., ένα έγκλημα που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, συνεχίστηκε επίσημα χθες, Πέμπτη (19/09), με τους πρώτους εξ αυτών να ανεβαίνουν στο εδώλιο του δικαστηρίου της Αβινιόν.

Οι καταθέσεις τους περιλάμβαναν εκφράσεις μεταμέλειας, αλλά και αμφιλεγόμενες δηλώσεις σχετικά με το κατά πόσο είχαν επίγνωση της κατάστασης του θύματός τους, ότι δηλαδή δεν είχε συναινέσει και βρισκόταν υπό την επήρεια χημικών φαρμάκων που τη νάρκωναν.

Όπως μεταδίδει το France24, το πρωί της Πέμπτης, ο 44χρονος Lionel R., πατέρας τριών παιδιών και πρώην αλκοολικός, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου. Ανέφερε ότι γνώρισε τον ιθύνοντα νου των ειδεχθών εγκλημάτων, Dominique Pelicot, μέσα από την ιστοσελίδα γνωριμιών Coco.fr: «Μου έκανε μια ασυνήθιστη πρόταση να συνευρεθώ με τη γυναίκα του, λέγοντάς μου ότι θα είναι κοιμισμένη. Μίλησε για υπνωτικά χάπια, δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα έπαιρνε η ίδια ή αν της τα έδινε εκείνος. Δεν έκανα πολλές ερωτήσεις, πίστευα ότι ήταν ένα παιχνίδι» δήλωσε.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Lionel R. επισκέφθηκε το σπίτι του ζευγαριού στην περιοχή Μαζάν κοντά στην Αβινιόν. Ο Dominique τον οδήγησε στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόταν η Gisèle P., αναίσθητη και εντελώς γυμνή. Ακολούθησε η σεξουαλική κακοποίησή της, η οποία διήρκεσε μισή ώρα. Ο Dominique κατέγραφε το έγκλημα με την κάμερά του και έδινε οδηγίες ώστε να μην ξυπνήσει η σύζυγός του. «Σε μια στιγμή (εκείνη) κουνήθηκε και (ο Dominique ) μου είπε να φύγω από το δωμάτιο. Τότε ήρθα λίγο σε συνειδητοποίηση, κατάλαβα ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και ότι δεν έπρεπε να ξυπνήσει και να με δει μπροστά της. Έπρεπε να είχα φύγει και να είχα αντιδράσει νωρίτερα αλλά δεν μπόρεσα εκείνη τη στιγμή» ανέφερε ο Lionel R. ενώπιον των δικαστών.

Όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε ότι διέπραττε βιασμό, απάντησε: «Δεν είχα πρόθεση να το κάνω, αλλά από τη στιγμή που δεν είχα τη συναίνεση της Gisèle P., μπορώ μόνο να πω ότι…» – δεν ολοκλήρωσε τη φράση του…

Ακόμα και μετά τη σύλληψη του Dominique Pelicot, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Lionel R. παρέμενε σε άρνηση. «Ένα πρωί, είδα ένα άρθρο για έναν άνδρα που συνελήφθη επειδή βιντεοσκοπούσε γυναικείες βάζοντας την κάμερα κάτω από τις φούστες τους», ανέφερε. «Αρχικά έκανα τον συνειρμό, αλλά γρήγορα είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί να είναι η δική μου ιστορία […] Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είμαι μέρος μιας τόσο σιχαμερής υπόθεσης. Βρισκόμουν σε άρνηση».

Η Gisèle P. AP

“Σκέφτηκα να κάνω καταγγελία”

Ένας άλλος κατηγορούμενος, ο 74χρονος Jacques C., διαζευγμένος, γνώρισε τον Pelicot επίσης μέσω του Coco.fr στις 24 Φεβρουαρίου του 2024. Λίγες ώρες μετά την πρώτη τους συνομιλία, ο Pelicot τον κάλεσε στο σπίτι του για να θωπεύσει τη γυναίκα του, την οποία είχε ναρκώσει με υπνωτικά χάπια.

Ο Jacques C. ανέφερε ότι δεν εξεπλάγη όταν είδε την Gisèle P. αναίσθητη στο κρεβάτι: «Είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα ζευγάρι που είχε προδιάθεση για τέτοια σκηνικά, και ότι η γυναίκα ίσως κοιμόταν επειδή ήταν ντροπαλή», εξήγησε στο δικαστήριο.

Περιγράφοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στο σπίτι, ανέφερε: «Φτάνω (στο σπίτι), ο κ. Pelicot είναι γυμνός και μου ζητά να γδυθώ στο σαλόνι. Όταν με οδήγησε στην κρεβατοκάμαρα, αισθάνθηκα ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα φανταζόμουν […] Με ενθάρρυνε ψιθυρίζοντας, να τη χαϊδέψω. Το έκανα, αλλά παρατήρησα ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση».

Ο Jacques C. παραδέχθηκε ότι προχώρησε σε σεξουαλική πράξη με το θύμα, το οποίο ήταν αναίσθητο, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να αντιδρά στον ύπνο της. «Ο Dominique μού ζήτησε να φύγω από το δωμάτιο, και ένιωσα ανακούφιση. Ντύθηκα και του είπα ότι δεν ήθελα να είμαι εκεί. Όταν επέστρεψε (στο σαλόνι) του είπα ότι δεν ήθελα να είμαι εκεί».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί μόλις έφυγε από το σπίτι: «Όταν διέσχιζα τον κήπο, σκέφτηκα να καταγγείλω το περιστατικό. Αλλά μετά η ζωή συνεχίστηκε κανονικά: Την επόμενη μέρα πήγα στη δουλειά μου πολύ νωρίς και αυτό ήταν όλο».

 

Την ίδια ώρα, ο Pelicot παρακολουθούσε χωρίς να χάνει στιγμή τα όσα λέγονται, ενώ δεν δίσταζε να αναιρέσει τις απολογίες των κατηγορούμενων ή ακόμα και να δώσει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Σχετικά με τονLionel R., ο Pelicot δήλωσε: «Μετανοεί, αλλά ίσως είναι λίγο αργά. Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήθελε να συνεχίσει κατά τη διάρκεια της πράξης, και (στην απολογία του) ήταν πολύ προσεκτικός να μην αποκαλύψει ότι με είχε ρωτήσει πώς νάρκωσα τη γυναίκα μου».

Ο Pelicot , που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών, φάνηκε να θέλει να συμπαρασύρει και άλλους κατηγορούμενους στην καταδίκη. Ένας συνήγορος υπεράσπισης τον ρώτησε την Τετάρτη (18/09) αν το μόνο που εξακολουθεί να τον συνδέει με τη Gisèle P. είναι οι 50 «κοινοί εχθροί», δηλαδή οι κατηγορούμενοι για την κακοποίησή της. Η απάντησή του ήταν αινιγματική: «Ελπίζω πως όχι – δεν είναι αυτό που θυμάμαι από εκείνη, τουλάχιστον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα