Υπόθεση Gisele P.: Το δικαστήριο κοίταξε κατάματα τον βιασμό

Διαβάζεται σε 7'
Υπόθεση Gisele P.: Το δικαστήριο κοίταξε κατάματα τον βιασμό
Η Gisèle P. AP

Στην “δίκη του αιώνα” για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Gisele P. προβλήθηκαν βίντεο από τους βιασμούς που υπέστη η γυναίκα ενώ ήταν ναρκωμένη.

Όσοι βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο της Αβινιόν όπου εκτυλίσσεται η “δίκη του αιώνα” κοίταξαν κατάματα τον βιασμό. Βίντεο που απεικονίζουν τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό από διάφορους άνδρες για πάνω από μία δεκαετία ενώ εκείνη βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης, βίντεο τα οποία τραβούσε ο σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, και έπειτα αποθήκευε στον σκληρό δίσκο του με την ετικέτα “κακοποίηση”, βίντεο που αποτελούν τον πυρήνα της υπόθεσης της κατηγορούσας αρχής προβλήθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας, παρουσία του ακροατηρίου.

Συνολικά 50 άνδρες κατηγορούνται ότι βίασαν την Ζιζέλ Πελικό, την οποία είχε ναρκώσει και αφήσει αναίσθητη στο κρεβάτι τους ο σύζυγός της. Η 72χρονη δεν θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, προκειμένου οι λεπτομέρειες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος να γίνουν γνωστές στο γαλλικό κοινό, και όχι μόνο. Οι δικηγόροι της πάλεψαν ώστε να προβληθούν τα βίντεο των βιασμών στο δικαστήριο.

Παρά το γεγονός πως ο δικαστής είχε δηλώσει πριν την αναπαραγωγή των βίντεο πως όσοι πίστευαν ότι δεν θα άντεχαν στη θέα όσων θα προβάλλονταν στις τρεις οθόνες της αίθουσας μπορούσαν να αποχωρήσουν, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να παραμείνουν, είπε ένας από τους δικηγόρους της Ζιζέλ. Πολλοί από τους άνδρες που στρατολόγησε ο Πελικό μέσω διαδικτύου για να κακοποίησουν τη σύζυγό του υποστηρίζουν πως δεν πίστευαν ότι αυτό που έκαναν ήταν βιασμός.

Κατά τη διάρκεια της προβολής των βίντεο ο Ντομινίκ Πελικό καθόταν πίσω από ένα γυάλινο πλαίσιο και σήκωσε το αριστερό του χέρι για να μην βλέπει τις οθόνες. Όπως περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC, στην αντίθετη πλευρά της αίθουσας, η Ζιζέλ Πελικό έκλεινε ορισμένες φορές τα μάτια της και ήταν κυρίως ανέκφραστη.

«Στην οθόνη, σχεδόν σιωπηλά, ένας κοντός άνδρας, φορώντας μόνο ένα μπλε εσώρουχο και μαύρες κάλτσες, πλησίαζε ένα κρεβάτι. Η κάμερα έτρεμε καθώς τον ακολουθούσε. Μια γυναίκα ήταν ξαπλωμένη, γερμένη στα αριστερά, σχεδόν γυμνή, πάνω σε ένα τσαλακωμένο λευκό σεντόνι. Και έπειτα, χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς θόλωση, οι σεξουαλικές πράξεις ξεκίνησαν. Σε ορισμένα σημεία του βίντεο, ακουγόταν ξεκάθαρα η γυναίκα να ροχαλίζει. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Ντομινίκ Πελικό έβαλε και τα δύο του χέρια πάνω στα αυτιά του», περιγράφει το κείμενό του ο ανταποκριτής του BBC.

Αυτό και άλλα βίντεο προβλήθηκαν στο δικαστήριο με την επιμονή της Ζιζέλ Πελικό, μπροστά και στο κοινό που παρακολουθούσε από παρακείμενη αίθουσα. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι και οι 50 άνδρες που δέχτηκαν τις διαδικτυακές προσκλήσεις του Πελικό για να επισκεφθούν το σπίτι του ζευγαριού στο χωριό Μαζάν, κοντά στην Αβινιόν, γνώριζαν ότι η σύζυγός του ήταν αναίσθητη ενόσω τη βίαζαν. Συνεπώς, πρέπει να συνειδητοποιούσαν ότι η ίδια δεν συναινούσε σε κάποιο σεξουαλικό παιχνίδι, όπου προσποιούνταν ότι κοιμάται και πρέπει να είχαν την πρόθεση να την βιάσουν.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των κατηγορούμενων προσπαθούν να αμφισβητήσουν αυτό το επιχείρημα. Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο που περιεγράφηκε παραπάνω ήταν ένας 43χρονος ξυλουργός, γνωστός στο δικαστήριο ως Βενσάν Σ. Ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC, βρισκόταν κατά τη διάρκεια της προβολής του βίντεο μπροστά στους δικαστές, σε ένα ξεχωριστό γυάλινο θάλαμο στο πίσω μέρος της αίθουσας, με το κεφάλι κατεβασμένο, αποφεύγοντας να κοιτάζει οθόνη.

«Αναγνωρίζετε τα γεγονότα του επιβαρυμένου βιασμού για τα οποία κατηγορείστε;» ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ροζέ Αράτα. «Όχι», απάντησε ο Βενσάν Σ. Ο ίδιος υποστήριξε πως, εφόσον ο Ντομινίκ Πελικό του είχε πει πως η σύζυγός του συμμετείχε με συναίνεση σε ένα ερωτικό παιχνίδι, δεν σκέφτηκε περισσότερο το θέμα.

Σε εκείνο το σημείο η Ζιζέλ Πελικό αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας: «Δεν μπορώ να αντέξω αυτόν τον άνθρωπο». Ο Βενσάν Σ. παραδέχτηκε ότι η εμπειρία ήταν «παράξενη» και διαφορετική από οτιδήποτε είχε βιώσει με άλλα ζευγάρια. Ωστόσο, συνέχισε, «δεν σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά… Σε τέτοιες στιγμές δεν σκέφτομαι πολλά».

Αφού μίλησε με τη μητέρα του και με δικηγόρους, παρακολουθώντας τη δίκη να εξελίσσεται, ο Βενσάν Σ. ανέφερε ότι άρχισε να καταλαβαίνει περισσότερα για το γαλλικό δίκαιο, την έννοια του βιασμού και τη σοβαρότητα των πράξεών του. «Τώρα που μου εξηγούν πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ναι, οι πράξεις που διέπραξα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βιασμός»«Είστε ενήμερος ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν θύμα των πράξεών σας;» ρώτησε ο δικαστής, με τον Βενσάν να απαντά «Ναι».

Ο Ντομινίκ Πελικό έχει ήδη παραδεχτεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Εκτός δικαστηρίου, ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε έναν άλλο κατηγορούμενο, διαχώρισε τη θέση του Πελικό από τους άλλους. «Σήμερα είναι σαφές ότι η στρατηγική του Ντομινίκ Πελικό είναι να προσπαθήσει να μειώσει την ευθύνη του, παρασύροντας άλλους 50 άνδρες. [Η Ζιζέλ] είναι το θύμα. Το ερώτημα είναι αν οι υπόλοιποι ήταν συνεργοί ή αν παραπλανήθηκαν για να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Πολ-Ροζέ Γκοντάρ.

Ενώ μερικοί από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχτεί τον βιασμό, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν συνομιλήσει ή αλληλεπιδράσει με τη Ζιζέλ Πελικό στο υπνοδωμάτιο. «Υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε αυτή τη δίκη», συνέχισε ο Γκοντάρ, επισημαίνοντας ότι τα βίντεο είχαν ήδη επεξεργαστεί από τον ίδιο τον Πελικό, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της υπεράσπισης να είχαν κοπεί. «Επέλεξε τι ήθελε να κρατήσει. Επέλεξε τα πλάνα. Αλλά μην ξεγελιέστε από αυτό. Όλοι λένε ότι είναι πολύ χειριστικός», είπε ο Γκοντάρ. 

«Πολλοί [από τους κατηγορούμενους] νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε ένα ελευθεριάζον εγχείρημα με το ζευγάρι, μόνο για να ανακαλύψουν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα σκοτεινό και εγκληματικό σχέδιο του συζύγου».

«Το ερώτημα σήμερα είναι πότε συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά; Αυτή η συνειδητοποίηση διαφέρει για τον καθένα [από τους κατηγορούμενους]. Συχνά προκύπτει το ερώτημα – “γιατί δεν έφυγαν”; Δεν είναι τόσο απλό να φύγεις εκείνη τη στιγμή, όταν αντιμετωπίζεις μια ισχυρή προσωπικότητα σε μια κατάσταση όπου είσαι γυμνός και καταγράφεται από κάμερα», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Δέκα λεπτά μακριά από το δικαστήριο, σε ένα μικρό σπίτι στα προάστια της Αβινιόν, ένας άλλος από τους κατηγορούμενους, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στη δίκη, συμφώνησε να μιλήσει στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο άνδρας, νοσηλευτής στο επάγγελμα, περιέγραψε τον εαυτό του ως θύμα του Ντομινίκ Πελικό.

«Ήμουν τρομοκρατημένος… Είχα μετατραπεί σε εργαλείο. Αυτός ήταν που μου είπε: ‘κάνε αυτό’. Σκέφτηκα, αυτός ο άνδρας δεν είναι φυσιολογικός, είναι ψυχοπαθής. Είναι ενέδρα, παγίδα. Θα με σκοτώσει σε αυτό το σπίτι», είπε ο κατηγορούμενος. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Ζιζέλ Πελικό «αντέδρασε σε απλά χάδια… ξυνόταν με έναν συντονισμένο τρόπο», γεγονός που τον έκανε να πιστέψει ότι είχε συνείδηση και προσποιούνταν ότι κοιμόταν.

Όταν ο δημοσιογράφος του BBC τον αμφισβήτησε, υπονοώντας ότι απλώς προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα για να αποφύγει την ευθύνη, ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει. «Ξέσπασε επανειλημμένα, επικρίνοντας τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, τις “ψευδοφεμινίστριες”, όπως τις χαρακτήρισε, και την “υστερία” που είχε προκαλέσει η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Μιλώντας με ένταση, αλλά περιστασιακά και κλαίγοντας, έλεγε ότι δεν είναι βιαστής. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι “δεν θα θεωρηθώ ποτέ αθώος σε αυτή την υπόθεση. Θα κουβαλάω πάντα την ενοχή μου. Το ξέρω αυτό”», περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC.

Η δίκη στην Αβινιόν αναμένεται να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη, με την έκδοση της απόφασης να αναμένεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Μόνο οι μισοί από τους κατηγορούμενους έχουν κληθεί μέχρι στιγμής να καταθέσουν, αλλά η υπόθεση έχει ήδη αποκαλύψει, με τις πιο σκοτεινές λεπτομέρειες, τις φρικαλεότητες που υπέστη η Ζιζέλ Πελικό και το εξαιρετικό θάρρος της να αρνηθεί το δικαίωμά της στην ιδιωτικότητα.

Η υπόθεση έχει επίσης αναδείξει μακροχρόνιες συζητήσεις γύρω από τους γαλλικούς νόμους και τις αντιλήψεις σχετικά με τον βιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα