Υπόθεση Ιμάμογλου: Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί τους διαδηλωτές
Διαβάζεται σε 6'
Ανακοινώνοντας τον αριθμό των συλλήψεων μετά την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, η τουρκική κυβέρνηση καταλόγισε στους συλληφθέντες ότι «καταχράστηκαν» το δικαίωμα διαμαρτυρίας.
- 24 Μαρτίου 2025 15:06
Το κίνημα διαμαρτυρίας απειλεί να ενισχυθεί στην Τουρκία μετά τη φυλάκιση του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν. Παρά την απαγόρευση, νέες προσκλήσεις σε διαδηλώσεις υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, η οποία συγκλονίζεται από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πρωτοφανείς από το 2013 και την καταστολή του κινήματος του Πάρκου Γκεζί.
Περισσότεροι από 1.130 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από την Τετάρτη, ημέρα σύλληψης του Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσαν οι αρχές που απαγόρευσαν «προσωρινά» οποιαδήποτε συγκέντρωση στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας.
«1.133 ύποπτοι έχουν συλληφθεί για παράνομες δραστηριότητες ανάμεσα στις 19 και τις 23 Μαρτίου 2025», ανακοίνωσε στο Χ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά. Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, δηλαδή στα δύο τρίτα της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 123 αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί, μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό διαδηλωτών.
Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ένας φωτογράφος του AFP, συνελήφθησαν τα ξημερώματα στα σπίτια τους στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, ανακοίνωσε η τουρκική ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων MLSA.
Σήμερα, πλήθη φοιτητών αψηφούν τις απαγορεύσεις και διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα για να υποστηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έλαβε χθες πανηγυρικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ως προεδρικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.
Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί τους διαδηλωτές
Επικαλούμενος το τουρκικό σύνταγμα, ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι οι διαδηλώσεις τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν «καταχραστεί» το δικαίωμα διαδήλωσης, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για «απόπειρα διατάραξης της δημόσιας τάξης, υποκίνηση εκδηλώσεων στους δρόμους και επίθεση στην αστυνομία μας».
«Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στη διατάραξη της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού μας», προσθέτει.
«Σας προειδοποιούμε ξεκάθαρα από εδώ: Μην προσπαθήσει κανείς να χρησιμοποιήσει τη νεολαία και τον λαό μας ως ασπίδα για τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες».
Από την πλευρά της η τουρκική αντιπολίτευση, ενισχυμένη από τις μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προσπαθεί να διατηρήσει το μομέντουμ καλώντας σε μποϊκοτάζ των τηλεοπτικών σταθμών και των επιχειρήσεων που «αγνοούν την κατάσταση».
Ο ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ απευθύνθηκε χθες το βράδυ στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας μποϊκοτάζ των μέσων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν με την στάση τους την κυβέρνηση.
Η πλειονότητα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν προβάλει ελάχιστα πλάνα από τις διαδηλώσεις.
«Σημειώνουμε κάθε τηλεοπτικό κανάλι που αγνοεί την στιγμή», δήλωσε ο Οζέλ και κατηγόρησε τους διαφημιζόμενους στις τουρκικές τηλεοράσεις που «σερβίρουν (προϊόντα) στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα υπηρετούν το παλάτι το Ερντογάν» και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα κατονομάσει τις επιχειρήσεις αυτές μαζί με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.
«Το θέμα δεν είναι να μην παρακολουθείτε τα κανάλια αυτά – οποιοσδήποτε αγοράζει τα προϊόντα τους είναι συνεργός», είπε.
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και οι εφημερίδες στηρίζουν πλέον με θέρμη την κυβέρνηση Ερντογάν έπειτα από πολυετή κρατική νομική, οικονομική πίεση, εξαγορές εταιρειών και αυτολογοκρισία.
Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα απέφυγαν την ευρεία κάλυψη των διαδηλώσεων στην χώρα. Αλλά τα ελάχιστα ανεξάρτητα και αντιπολιτευτικά κανάλια είχαν συνεχή μετάδοση.
Εξ άλλου, το Χ μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα την πρόσβαση σε εκατοντάδες λογαριασμούς έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών, αλλά ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο με τις δικαστικές αποφάσεις.
Με ανάρτηση στο Χ, η αρχή εποπτείας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων RTUK απείλησε τους σταθμούς που μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση με αφαίρεση των αδειών τους για «μεροληπτική» κάλυψη. Ορισμένα κανάλια διέκοψαν στην συνέχεια την κάλυψη της καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.
Ο Οζγκιούλ Οζέλ κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσουν την καταναλωτική τους ισχύ «για να γονατίσουν» ορισμένες επιχειρήσεις. «Αν έχουν αλυσίδα εστιατορίων, αλλά αρνούνται να δουν αυτό το πλήθος, δεν θα πουλάνε φαγητό εδώ. Είτε θα μας αναγνωρίσουν, είτε θα βυθιστούν».
Ιμάμογλου: “Ο φόβος τους έχει μεγαλώσει – Μείνετε μακριά από συγκρούσεις”
Νέο μήνυμα μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας (24/03) ο έκπτωτος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η οικονομία της Τουρκίας είναι σε παρακμή, έχει πληγεί η φήμη της χώρας διεθνώς κι υπενθυμίζει ότι αναδείχθηκε προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τον λαό. Παράλληλα, καλεί τους νέους να μείνουν μακριά από τις συγκρούσεις.
Αναλυτικά η ανάρτηση Ιμάμογλου:
«Παρ’ όλες τις δυστυχίες που βιώσαμε, τις ανυπόληπτες αποφάσεις της Δικαιοσύνης που μας έκαναν όλους να νιώσουμε ντροπή, την κατάσταση της οικονομίας μας και την καταστροφή της διεθνούς μας φήμης, έγινε μια δημοκρατική επανάσταση και στις 23 Μαρτίου, με τις ψήφους όλων των πολιτών μας και των συντρόφων μου από το CHP. Ο λαός εξέλεξε τον υποψήφιο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια θαυμάσια εξέλιξη. Η ελπίδα είναι τεράστια.
Έχει κάνει μια χούφτα κακούς ανθρώπους δυστυχισμένους. Ο φόβος τους έχει μεγαλώσει. Θα φοβούνται. Ας φοβούνται. Γιατί εμείς, μαζί με το έθνος μας, εκπροσωπούμε τη συμμαχία της Τουρκίας. Αντιπροσωπεύουμε τις ευγενείς αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας, τη δημοκρατία. Εκπροσωπούμε το μέλλον, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την ισότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Εκπροσωπούμε τις αξίες της παραδεισένιας πατρίδας, την ανάπτυξη, την καλή παιδεία, τη λογική, την επιστήμη, την τέχνη, τον αθλητισμό και την ποιότητα ζωής. Είμαστε η εγγύηση της μελλοντικής ευτυχισμένης ζωής και της ψυχικής ηρεμίας των οικογενειών, έστω και μιας χούφτας ανθρώπων που σήμερα φοβούνται πολύ.
Δουλεύω σκληρά, θα δουλέψω ακόμα πιο σκληρά, πραγματικά δεν έχει σημασία πού βρίσκομαι. Λαμπροί νέοι μου, νιώστε με στην καρέκλα δίπλα σας όταν εργάζεστε στο γραφείο σας. Βρίσκομαι στα εργαστήρια των εργατών, στα χωράφια των αγροτών, στα γόνατα των γιαγιάδων. Βρίσκομαι στον κύκλο παιχνιδιού των παιδιών. Θα πετύχουμε μαζί. Θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ στο Saraçhane και σε όλες τις πλατείες στις 20.30 το βράδυ.
Αγαπητοί νέοι, μείνετε μακριά από τις συγκρούσεις. Να είστε καλοί με τις δυνάμεις ασφαλείας μας, τους αστυνομικούς μας, τους ανθρώπους μας, τους οποίους αγαπώ πολύ. Επιτρέψτε μου να σας δω όλους με χαμογελαστά πρόσωπα απόψε. Το έθνος είναι σπουδαίο».