Υπόθεση Κασόγκι: Γαλλία, Ισπανία και Καναδάς συνεχίζουν την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία
Εν μέσω γενικευμένης διεθνούς κατακραυγής για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι διεθνείς δυνάμεις μοιάζουν συχνά αμήχανες απέναντι σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους τους.
- 24 Οκτωβρίου 2018 07:14
Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και τις ευθύνες που φέρεται να έχει το καθεστώς του Ριάντ και ιδιαίτερα ο διάδοχος του θρόνου στην πολύκροτη υπόθεση, αρκετοί διεθνείς “παίχτες” βρέθηκαν σε δύσκολη θέση απέναντι σε έναν στενό εταίρο τους. Κι ενώ η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις αποκαλύψεις, οι διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν τη δολοφονία, ζήτησαν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και έδειξαν στο Ριάντ ότι δεν μπορεί να βρίσκεται εσαεί στο απυρόβλητο. Ωστόσο, στο ζήτημα της πώλησης όπλων δείχνουν μάλλον απρόθυμοι να ακολουθήσουν μια συντονισμένη στάση. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Καναδάς δείχνουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά το εμπόριο όπλων με το σαουδαραβικό καθεστώς.
Μακρόν: Δεν απαντώ…
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Euronaval 2018, όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη διακοπή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
“Η ατζέντα μου δεν υπαγορεύεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ασχολούμαι με ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε. Καμία. Καμία. Επομένως, δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είμαι στη θέση που βρίσκομαι. Είτε σας αρέσει, είτε σας δυσαρεστεί” απάντησε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν, συνοδευόμενος από την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, επισκεπτόταν την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην αμυντική ναυτική βιομηχανία, στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η Γαλλία θα σταματήσει να πουλάει όπλα στο Ριάντ –κάτι που ζήτησε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ– μέχρι να ριχθεί άπλετο φως από τη Σαουδική Αραβία στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
“Επειδή ένας πολιτικός λέει κάτι, δεν είμαι υποχρεωμένος να αντιδρώ κάθε φορά. Και επομένως δεν θα σας απαντήσω”, επανέλαβε όταν του τέθηκε ξανά η ίδια ερώτηση. Η Παρλί, από την πλευρά της, είπε ότι “η βασική προεταιρότητα” είναι να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για την υπόθεση του Κασόγκι.
Η ισπανική βουλή είπε “ναι”
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε την Τρίτη κατά της ματαίωσης των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας είχε διατυπώσει το Σάββατο την «απογοήτευσή» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ωστόσο αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κατά της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιους είδους εμπορικές συναλλαγές.
Οι πωλήσεις ισπανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν ήδη στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση 400 καθοδηγουμένων με λέιζερ βομβών στο Ριάντ, ανατρέποντας αυτήν την απόφαση λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία απείλησε να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ισπανία που αφορούσε την αγορά πολεμικών πλοίων εάν δεν προχωρούσε η σύμβαση για την αγορά βομβών.
“Δύσκολο” λέει ο Τριντό στον Καναδά
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε “εξαιρετικά δύσκολη” την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τριντό εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.
“Εξετάζουμε τις επιλογές μας”, είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας. “Λυπούμαστε για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι (…) Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά” για το τι συνέβη, σημείωσε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε “μη αξιόπιστες” τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια “έρευνα εις βάθος”.
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Τριντό είπε ότι η αποζημώιση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του. Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.