Υπόθεση Μενέντεζ: Στο φως επιστολή που μπορεί να αποδεικνύει την κακοποίηση από τον πατέρα τους

Διαβάζεται σε 5'
Tα αδέρφια Μενέντεζ στην δίκη για την δολοφονία των γονιών τους το 1990
Tα αδέρφια Μενέντεζ στην δίκη για την δολοφονία των γονιών τους το 1990 Nick Ut ΑΡ

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα μετά την κυκλοφορία της σειράς του Netflix για τα αδέρφια Μενέντεζ που δολοφόνησαν τους γονείς τους. Πώς μπορούν να μειώσουν την ποινή αποδεικνύοντας έστω και τώρα την κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την υπόθεση Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της ισόβιας κάθειρξης τους.

Το 1996 τα αδέρφια καταδικάστηκαν για την δολοφονία των γονιών τους Χοσέ και Κίτι μέσα στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς.

Τα δύο αδέρφια, αφού τελικά ομολόγησαν την δολοφονία, ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν σε αυτοάμυνα και υποστήριξαν πως ήταν όλη τους τη ζωή θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους. Κατά τη δεύτερη δίκη, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι «η κατάχρηση δεν συνέβη» και ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν πολλά από τα στοιχεία της υπεράσπισης για κακοποίηση, σύμφωνα με τους δικηγόρους των αδελφών.

Τον Ιούλιο του 1996 και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Τώρα, περισσότερα από 35 χρόνια μετά τις δολοφονίες, ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο από μια επιστολή που οι δικηγόροι των αδελφών υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Έρικ ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα του.

Ο Έρικ Μενέντεζ στην δίκη για τη δολοφονία των γονιών του
Ο Έρικ Μενέντεζ στην δίκη για τη δολοφονία των γονιών του ΑΡ Nick Ut

Τι έγραφε η επιστολή του Έρικ Μενέντεζ

Την Κυριακή, ο Γκασκόν μοιράστηκε μια εικόνα της χειρόγραφης, αχρονολόγητης επιστολής σε μια ανάρτηση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η επιστολή γράφτηκε από τον Έρικ Μενέντεζ και περιέχει αναφορές σε κακοποίηση. Ωστόσο την Τρίτη, η ανάρτηση κατέβηκε.

«Προσπάθησα να αποφύγω τον μπαμπά. Εξακολουθεί να συμβαίνει Άντι, αλλά είναι χειρότερο για μένα τώρα», αναφέρει η επιστολή. «Ποτέ δεν ξέρω πότε θα συμβεί και με τρελαίνει. Κάθε βράδυ ξυπνάω και σκέφτομαι ότι μπορεί να μπει μέσα».

Δικηγόρος των αδελφών Menendez επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής που δημοσιεύτηκε από τον Γκασκόν.

Τα αδέρφια Μενέντεζ μέσα από τη φυλακή το 2018
Τα αδέρφια Μενέντεζ μέσα από τη φυλακή το 2018 AP

Στην αναφορά, οι δικηγόροι λένε ότι η επιστολή γράφτηκε από τον Έρικ Μενέντεζ στον ξάδερφό του, Άντι Κάνο, τον Δεκέμβριο του 1988 – μήνες πριν από τη δολοφονία των γονιών τους. Αν η επιστολή είχε παρουσιαστεί ως αποδεικτικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της δίκης του 1996, υποστηρίζουν οι δικηγόροι των Μενέντεζ, οι δικαστές μπορεί να είχαν καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα.

«Δεδομένης της σημερινής πολύ διαφορετικής κατανόησης του καταστροφικού αντίκτυπου της σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης σε μικρά παιδιά (τόσο αγόρια όσο και κορίτσια), η μαρτυρία για τη σεξουαλική κακοποίηση του Λάιλ από τον Χοσέ που αποκλείστηκε στη δεύτερη δίκη και τα αξιοσημείωτα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αναφορά habeas , πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση της ποινής είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης», είπε ο Γκάρντνερ. «Τα αδέρφια έχουν εκτίσει περισσότερα από 30 χρόνια στη φυλακή. Αυτό είναι αρκετό».

Τα αδέρφια Μενέντεζ στην δίκη για την δολοφονία των γονιών τους το 1991
Τα αδέρφια Μενέντεζ στην δίκη για την δολοφονία των γονιών τους το 1991 ΑΡ Julie Markes

Η σειρά στο Netflix που άνοιξε ξανά την υπόθεση

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, έπειτα από την κυκλοφορία του «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», μιας σειράς του Netflix που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο μήνα.

Το δημιούργημα του Ράιαν Μέρφι ρίχνει μια ειλικρινή ματιά στους ισχυρισμούς των αδερφών για κακοποίηση, αλλά δεν δείχνει να τους πιστεύει, παρουσιάζοντας αφενός ότι μπορεί να υποκρίθηκαν για να κερδίσουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση και υπονοώντας ακόμη και μια αιμομικτική σχέση μεταξύ τους κάτι που ωστόσο είναι αβάσιμο.

Τα αδέρφια Μενέντεζ
Τα αδέρφια Μενέντεζ ΑΡ Nick Ut

Για να εξισορροπήσει αυτούς τους μάλλον ενοχλητικούς ισχυρισμούς για τα αδέρφια και την υπεράσπισή τους, το Netflix κυκλοφόρησε επίσης πρόσφατα μια ταινία ντοκιμαντέρ, με τίτλο “The Menendez Brothers”, που βλέπει πιο προσεκτικά τους ισχυρισμούς για κακοποίηση, παρουσιάζοντας δεκάδες πηγές συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των αδελφών που μιλούν μέσω ηχογραφημένων τηλεφωνημάτων από τη φυλακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα