Υπόθεση Ζιζέλ Πελικό: 5 σημαντικά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στο δικαστήριο
Διαβάζεται σε 7'Μπορεί η δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό να ολοκληρώθηκε με την καταδίκη των δραστών, όμως δεν απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.
- 23 Δεκεμβρίου 2024 23:19
Μετά από τρεις μήνες εξαντλητικών δικαστικών διαδικασιών, ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό και 50 ακόμη άνδρες που στρατολόγησε για να τη βιάσουν επί μια δεκαετία, καταδικάστηκαν αυτή την εβδομάδα για τα εγκλήματά τους.
Σε μια υπόθεση που έχει σοκάρει τον κόσμο, ο Ντομινίκ Πελικό, «το κτήνος της Αβινιόν», αποκαλύφθηκε ότι νάρκωνε τη γυναίκα του επί μια δεκαετία και να καλεί μέσω διαδικτύου αγνώστους για να βιάζουν ενώ ήταν αναίσθητη.
Η δράση του Πελικό, ηλεκτρολόγου κοντά στη σύνταξη, αποκαλύφθηκε όταν συνελήφθη για λήψη ακατάλληλων φωτογραφιών κάτω από φούστα γυναίκας σε σούπερ μάρκετ, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία να ανακαλύψει αρχείο με περισσότερα από 20.000 βίντεο που τεκμηρίωναν τις κακοποιήσεις που διευκόλυνε στο σπίτι τους στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Την Πέμπτη, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, καθώς πέντε δικαστές ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους στο Palais de Justice της Αβινιόν.
Από τους 50 άνδρες που δικάστηκαν μαζί του, 47 καταδικάστηκαν για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση. Συνολικά, καταδικάστηκαν σε ποινές που φτάνουν τα 428 χρόνια.
Μπορεί η Ζιζέλ Πελικό να επιστρέψει στο δικαστήριο;
Αφού πέρασε τρεις μήνες στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας τους άνδρες που την κακοποίησαν, η 72χρονη έχει γίνει σύμβολο θάρρους για τους Γάλλους, με δεκάδες υποστηρικτές να την επευφημούν καθημερινά έξω από το δικαστήριο.
Μετά την ετυμηγορία, ο δικηγόρος της, Στεφάν Μπαμποννό, δήλωσε: «Στην αρχή της δίκης είπε: “Αν αντέξω δύο εβδομάδες, θα είναι πολύ”. Τελικά, άντεξε πάνω από τρείς μήνες. Τώρα είναι γαλήνια και ανακουφισμένη που όλα τελείωσαν».
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η Ζιζέλ θα χρειαστεί να επιστρέψει στο δικαστήριο σε περίπτωση που μερικοί από τους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση.
Την Παρασκευή, γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δικηγόροι των Ρεντουάν Ελ Φαρίχι και Αχμέντ Τμπαρίκ άσκησαν εφέσεις μετά την καταδίκη τους για βιασμό και την ποινή φυλάκισης 8 ετών. Ο Ντομινίκ Πελικό φέρεται επίσης να εξετάζει την άσκηση έφεσης κατά της ποινής του.
Ενώ οι καταδικασθέντες έχουν 10 ημέρες για να ασκήσουν έφεση, η κ. Μπαμποννό δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter: «Σε κάθε περίπτωση, δεν φοβάται (άλλη δίκη), αυτό μας είπε».
Είναι ο Ντομινίκ Πελικώ ένοχος για άλλα εγκλήματα;
Οι αρχές εξετάζουν πλέον αν ο Πελικό θα μπορούσε να ήταν κατά συρροή εγκληματίας πριν από τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της συζύγου του μεταξύ 2011 και 2020.
Δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις – ο βιασμός και η δολοφονία μιας κτηματομεσίτριας στο Παρίσι το 1991 και η απόπειρα βιασμού μιας άλλης γυναίκας το 1999 – έχουν πλέον ξανανοίξει, και ο Πελικό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δίκη στο μέλλον.
Ενώ έχει παραδεχθεί την επίθεση και την απόπειρα βιασμού στην υπόθεση του 1999, μετά από εξέταση DNA που ταυτοποίησε το αίμα του με αυτό που βρέθηκε στο παπούτσι του θύματος, ο Πελικό αρνείται κάθε ευθύνη για την υπόθεση του 1991, αν και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι δύο υποθέσεις έχουν πολλές ομοιότητες που δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωση.
Τι συνέβη με την κόρη του Πελικό;
Τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η κόρη του και ο γιος της Ζιζέλ απομάκρυναν την μητέρα τους από το σπίτι της οικογένειας μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του πατέρα τους, η Καρολίν Νταριάν κλήθηκε να επιστρέψει στο αστυνομικό τμήμα για να ακούσει κάτι που οι αστυνομικοί μπορούσαν να της πουν μόνο αυτοπροσώπως.
Ήδη συντετριμμένη από τις αποκαλύψεις για τις πράξεις του πατέρα της, η Καρολίν είδε δύο φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα της, στις οποίες εμφανιζόταν μια νεαρή γυναίκα σε κρεβάτι με εσώρουχα. Ενώ αρχικά δεν αναγνώρισε τη γυναίκα, ένας αστυνομικός της είπε ότι τόσο αυτή όσο και η γυναίκα στις φωτογραφίες είχαν το ίδιο σημάδι στο μάγουλο.
«Πώς θα μπορούσε να με φωτογραφίσει στη μέση της νύχτας χωρίς να με ξυπνήσει; Με νάρκωσε κι εμένα; Ακόμα χειρότερα, με κακοποίησε;» έγραψε αργότερα η Καρολίν στα απομνημονεύματά της Et j’ai cessé de t’appeler papa (Και σταμάτησα να σε αποκαλώ πατέρα).
Παρότι βρέθηκε ένοχος για την πράξη αυτή, καθώς και για τη λήψη άσεμνων εικόνων των συζύγων των γιων του, ο Πελικό επέμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «δεν έκανε τίποτα» στην κόρη του, η οποία του φώναξε: «Δεν θα σε ξαναδώ ποτέ! Θα πεθάνεις μόνος σαν σκυλί!»
Πώς βλέπουν οι βιαστές της Ζιζέλ Πελικό τα εγκλήματά τους;
Κατά τη διάρκεια της δίκης, πολλοί από τους δεκάδες άνδρες που καταδικάστηκαν για το βιασμό της Ζιζέλ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους – επιμένοντας είτε ότι ο Πελικό τους είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για να βιάσουν τη σύζυγό του, είτε ότι ήταν και οι ίδιοι ανυποψίαστα θύματά του, είτε ότι είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
«Περίμενε εξηγήσεις, μια κάποια μεταμέλεια, και δεν την έλαβε ποτέ», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Ζιζέλ, Αντουάν Καμί.
Περιγράφοντας τις δικαιολογίες τους ως απόδειξη της κοινωνικής «κουλτούρας του βιασμού», ο κ. Καμί δήλωσε αργότερα στον Guardian: «Αυτές οι παράλογες προτάσεις, προκαταλήψεις, υποθέσεις, προκατασκευασμένες ιδέες … όλα αυτά παρουσιάστηκαν μπροστά στα μάτια μας, και όλα εις βάρος της Ζιζέλ Πελικό».
Παραμένει ασαφές γιατί κανένας από τους άνδρες που αντίκρισε το αναίσθητο και φανερά ναρκωμένο σώμα της Ζιζέλ δεν ειδοποίησε την αστυνομία.
«Το ερώτημα δεν είναι γιατί πήγατε εκεί, αλλά γιατί μείνατε», είπε ο κ. Καμί στο δικαστήριο.
Θα αλλάξει ο ορισμός του βιασμού στην Γαλλία;
Η κ. Πελικό δήλωσε ότι πήρε την καθοριστική απόφαση να άρει την ανωνυμία της, ώστε να επιτρέψει τη διεξαγωγή της δίκης και την εξέταση των αποδείξεων σε ανοιχτό δικαστήριο, προκειμένου «να αλλάξει πλευρά η ντροπή».
Πρόκειται για μια απόφαση που έχει πυροδοτήσει μια εθνική συζήτηση στη Γαλλία, την οποία οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην αλλαγή στάσεων απέναντι στον βιασμό και τη σεξουαλική βία.
Η δίκη ανέδειξε επίσης το πώς το γαλλικό δίκαιο και όσοι το υπηρετούν αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής βίας, καθώς και τα ερωτήματα γύρω από τη συναίνεση.
Ενώ ο βιασμός στη Γαλλία ορίζεται ως «σεξουαλική διείσδυση, που διαπράττεται σε βάρος άλλου προσώπου μέσω βίας, εξαναγκασμού, απειλής ή αιφνιδιασμού», με τους βιαστές της Ζιζέλ να διώκονται βάσει της τελευταίας κατηγορίας, η δίκη έχει εντείνει τη συζήτηση σχετικά με το αν η Γαλλία θα πρέπει να προσθέσει ρητή διάταξη για τη συναίνεση.