Ιράκ: 40.000 εκτοπισμένοι και άλλοι τόσοι εγκλωβισμένοι στην Φαλούτζα

default image

Οι αριθμοί αφορούν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση του ιρακινού στρατού να ανακαταλάβει την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος

Περίπου 40.000 κάτοικοι της Φαλούτζα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, κοντά στη Βαγδάτη, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και άλλοι τόσοι είναι παγιδευμένοι στην πόλη παρά τις προσπάθειες του ιρακινού στρατού να εξασφαλίσει δρόμους διαφυγής, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Αξιωματούχοι της επαρχίας Ανμπάρ, όπου βρίσκεται η Φαλούτζα, επεσήμαναν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει τον έλεγχο της κίνησης των πολιτών στο κέντρο, όπου τα Ηνωμένα Έθνη και ένας αξιωματούχος της επαρχίας εκτιμούν πως περίπου 40.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί έχοντας λίγα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί τους κατοίκους ως ασπίδες για να επιβραδύνει την προέλαση των στρατευμάτων και να ανακόψει την υποστήριξη τους από αέρος.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν διαφύγει από την Φαλούτζα μέσω μιας διαδρομής από τα νοτιοδυτικά, που εξασφάλισε ο στρατός δύο μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τους 4.000 και 3.300 ανθρώπους που είχαν διαφύγει σε κάθε μία από τις δύο προηγούμενες μέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα ανέφεραν σε εκτίμηση τους πως ο συνολικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 90.000 κατοίκους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επανειλημμένως επιτεθεί σε αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν από πολιορκημένες περιοχές, αναγκάζοντας τους να καταβάλλουν το ποσό των 100 δολαρίων ανά άτομο, δήλωσε εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα