Ιράκ: Αναστέλλεται για 3 μήνες η λειτουργία του Reuters λόγω “μη έγκυρης” πληροφόρησης
Αναστέλλεται για τρεις μήνες η λειτουργία του πρακτορείου Reuters στο Ιράκ λόγω ενος "μη έγκυρου" άρθρου για την επιδημία του νέου κορονοϊού.
- 14 Απριλίου 2020 18:48
Οι αρχές του Ιράκ ανέστειλαν για τρεις μήνες τη λειτουργία του πρακτορείου Reuters στη χώρα, με αφορμή ένα άρθρο, την εγκυρότητα του οποίου αμφισβητεί η Βαγδάτη, για την επιδημία του νέου κορονοϊού.
Στην επιστολή της, η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών (CMC) κατηγορεί το Reuters ότι «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινωνίας» και «δίνει μια κακή εικόνα της (κυβερνητικής) ομάδας διαχείρισης της κρίσης». Για τον λόγο αυτό, επέβαλε τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας του γραφείου του και πρόστιμο 21.000 δολαρίων στο διεθνές πρακτορείο.
Το Reuters από την πλευρά του σημείωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση αλλά δεν αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο. «Προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα και εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αξιόπιστη κάλυψη από το Ιράκ», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοινώνει καθημερινά τον απολογισμό της πανδημίας. Ο τελευταίος, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, έκανε λόγο για 1.378 κρούσματα. Από αυτούς τους ασθενείς οι 78 πέθαναν και οι 717 ανάρρωσαν.
Στο τηλεγράφημα του Reuters με ημερομηνία 2 Απριλίου, το πρακτορείο επικαλείτο τρεις γιατρούς που συμμετέχουν στη διαδικασία των διαγνωστικών ελέγχων, έναν αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας και έναν άλλο υψηλόβαθμο πολιτικό, που δήλωναν ότι στο Ιράκ υπάρχουν χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, πολύ περισσότερα από τα 772 που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Λίγο αργότερα, το τηλεγράφημα ανανεώθηκε και προστέθηκε μια διάψευση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας ο οποίος έκανε λόγο για «ανακριβείς πληροφορίες». Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόσφατα η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υποτιμημένος, κάτι «αναπόφευκτο λόγω του φόβου, των πολιτισμικών ζητημάτων όπως ο στιγματισμός, των ασυμπτωματικών ασθενών που δεν καταγράφονται, της απουσίας ενεργούς επιτήρησης και του περιορισμένου αριθμού των τεστ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς να αμφισβητεί τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές, καλεί τακτικά τους Ιρακινούς να τηρούν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό επειδή η πανδημία μπορεί να γονατίσει το σύστημα υγείας που έχει ήδη πληγεί από τους πολέμους και τη χρόνια έλλειψη γιατρών, κλινών και φαρμάκων.
Στην παγκόσμια κατάταξη περί ελευθερίας του Τύπου που συντάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα το Ιράκ βρίσκεται στην 156η θέση, σε σύνολο 180 χωρών.