Ιράκ: Πεδίο μάχης πάλι η Βαγδάτη – Δύο ακόμα νεκροί
Διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους για να πιέσουν για ευρείες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση κινείται αργά στη υιοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής.
- 27 Νοεμβρίου 2019 22:01
Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη, η οποία έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης, ενόσω το νότιο Ιράκ έχει καλυφθεί από τον μαύρο καπνό των καμένων ελαστικών που έχουν αποκλείσει δρόμους και υπηρεσίες.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι Ιρακινοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ηγεσία την οποία κρίνουν διεφθαρμένη και ανίκανη, καταγγέλλοντας ότι δεν τους παρουσίασε καμιά μείζονα μεταρρύθμιση στους δύο μήνες αυτού που έχει γίνει η χειρότερη κοινωνική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του Ιράκ.
Και ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται –περισσότεροι από 350 νεκροί και 15.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Διαδηλωτές απέκλεισαν την Τετάρτη δρόμους με καμένα ελαστικά στο νότιο Ιράκ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία με στόχο να χρησιμοποιήσουν τη διατάραξη της οικονομικής ζωής ως μοχλό πίεσης για να διώξουν την κυβέρνηση και να πατάξουν το κράτος διαφθοράς.
Στη Βασόρα, την πρωτεύουσα του νοτίου Ιράκ, διαδηλωτές απέτρεψαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών να φθάσουν στη δουλειά τους τοποθετώντας στους δρόμους τσιμεντένια οδοφράγματα ζωγραφισμένα σαν τα φέρετρα συγγενών τους που σκοτώθηκαν στις ταραχές των περασμένων εβδομάδων, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
H δυσαρέσκεια είναι μεγάλη στην πόλη που κρύβει στο έδαφός της τα περισσότερα κοιτάσματα μαύρου χρυσού του Ιράκ, δεύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ.
Εδώ, δηλώνει ένας διαδηλωτής, μετά την πτώση του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν στον απόηχο της αμερικανικής εισβολής του 2003, “είναι ήδη 16 χρόνια που ζούμε μέσα στο χάος και τη διαφθορά. Η Βασόρα θα έπρεπε να είναι μια πλούσια πόλη αλλά έχει γίνει μια χωματερή”.
Το πετρέλαιο, μοναδική πηγή εισροής συναλλάγματος στη χώρα και που αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων μιας υπερχρεωμένης κυβέρνησης είναι η αχίλλειος πτέρνα της εξουσίας.
Η κυβέρνηση κινείται αργά στη υιοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής. Οι υποσχέσεις για μια εκλογική μεταρρύθμιση και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, και η πολιτική τάξη έχει συσπειρωθεί απέναντι σε μια μεγάλη απειλή να χάσει την εξουσία.