Ιράν: Αρσιβαρίστας αποκλείστηκε ισόβια από αγώνες επειδή έκανε χειραψία με Ισραηλινό αθλητή

Ιράν: Αρσιβαρίστας αποκλείστηκε ισόβια από αγώνες επειδή έκανε χειραψία με Ισραηλινό αθλητή
PRINTSCREEN

Ισόβιος αποκλεισμός από τους αγώνες επιβλήθηκε σε Ιρανό πρωταθλητή αρσιβαρίστα, καθώς εντοπίστηκε σε βίντεο να κάνει χειραψία με Ισραηλινό αθλητή. Οι πράξεις του χαρακτηρίστηκαν "απαράδεκτες και ασυγχώρητες".

Ένας Ιρανός επαγγελματίας αρσιβαρίστας έλαβε ισόβιο αποκλεισμό από τους αγώνες αφού έδωσε το χέρι σε έναν Ισραηλινό αθλητή κατά τη διάρκεια διεθνούς αγώνα.

Ο 36χρονος πρωταθλητής Mostafa Rajaee, εθεάθη σε βίντεο να σφίγγει το χέρι και να ποζάρει για μια φωτογραφία με τον Ισραηλινό Maksim Svirsky στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Master στην Πολωνία.

PRINTSCREEN

Σύμφωνα με το CNN, ο Rajaee, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση, αποκλείστηκε ισόβια από όλα τα αθλήματα για πράξεις που ο επικεφαλής της ιρανικής ομοσπονδίας άρσης βαρών χαρακτήρισε “απαράδεκτες και ασυγχώρητες”.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram μετά την εκδήλωση, ο πρωταθλητής ευχαρίστησε “όλους όσους με βοήθησαν στην πορεία [για τη δεύτερη θέση]”, αλλά δεν σχολίασε ούτε τη χειραψία ούτε τον μετέπειτα αποκλεισμό του.

Στον απόηχο της έχθρας του Ιράν με το Ισραήλ ο αποκλεισμός

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως χώρα και εκδίδει τακτικά εχθρικές δηλώσεις, ενώ οι Ιρανοί αθλητές απαγορεύεται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση να αγωνίζονται εναντίον Ισραηλινών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο απαγόρευσε στο Ιράν το 2021 να αγωνίζεται για τέσσερα χρόνια, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Ιρανός τζουντόκα Saeid Mollaei διατάχθηκε να αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο του 2019 για να αποφύγει να αντιμετωπίσει ισραηλινό αντίπαλο.

Ο Mollaei ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Ισραηλινό Sagi Muki στον τελικό, αλλά ισχυρίζεται ότι του δόθηκε εντολή να αποσυρθεί πριν από τον αγώνα του τρίτου γύρου και ξανά πριν από τον ημιτελικό, στον οποίο έχασε από τον τελικό πρωταθλητή Matthias Casse από το Βέλγιο.

Μετά τη διοργάνωση, ο Mollaei ταξίδεψε στη Γερμανία για να ζητήσει άσυλο.

Επιπλέον, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) είπε στην Ιρανική Σκακιστική Ομοσπονδία το 2020 να δηλώσει τη θέση της σχετικά με τους αγώνες με Ισραηλινούς αθλητές, μετά από επανειλημμένες περιπτώσεις όπου Ιρανοί αθλητές “αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αγώνες με Ισραηλινούς πολίτες”.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, ελήφθησαν ακόμη και σχόλια, ότι οι αγώνες αυτοί αγνοήθηκαν σκόπιμα για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους”, ανέφερε η επιστολή σύμφωνα με τη FIDE.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα